Imatge d'un dia gèlid de ple hivern a Catalunya

L’hivern atípic toca fons en un cap de setmana ventós amb una mica de tot

La borrasca atlàntica Arwen ens portarà fred àrtic que farà desplomar encara més les TºC. Nevada abundant a totes les cotes de la cara nord del Pirineu, ventada important i algun ruixat al nord-est

El temps ha millorat molt aquestes últimes hores i ens hem llevat amb sol i boires a gran part del territori. Una calma que no durarà gaire, ja que arriben nous canvis de cara a aquest últim cap de setmana de novembre. L’arribada de la borrasca atlàntica Arwen, tal com l’han batejat al Regne Unit, obrirà la porta al fredàrtic.

Això farà que el fred sigui encara més intens ja a partir de dissabte a la tarda i toqui fons entre diumenge i dilluns. Un ambient de cru hivern que portarà glaçades a molts punts fora de zones ventades i temperatures atípiques per l’època. Diumenge les més altes es mouran dels 7º als 12º, les mínimes baixaran dels 5º a punts de la costa i dels -10º als cims pirinencs.

Una situació que anirà acompanyada de fort vent de mestral i tramuntana. Les ràfegues més fortes es registraran a l’Ebre i Camp de Tarragona amb alguns cops de més de 90 o 100 km/h. Però la ventada es deixarà sentir al sud de Barcelona i de la Catalunya Central, Ponent, cims del Pirineu i a l’Empordà.

Un vent que accentuarà la fredor, mentre que a la cara nord del Pirineu s’espera una nevada important pràcticament a totes les cotes. Puntualment la nevada pot saltar a la cara sud, tot i que seran fenòmens més anecdòtics a una cota de 700 o 800 metres. Dissabte a la tarda també es poden repetir alguns xàfecs locals entre Barcelona i Girona amb cota de neu de 700 metres, localment per sota.

També poden caure alguns ruixats febles de neu als Ports, sobretot fins a primeres hores de la tarda. La setmana vinent encara la començarem molt freda i ventosa, però els dies vinents el termòmetre es recuperarà. Esperem un ambient cada cop més normalitzat per l’època i amb un temps força més tranquil.

Mapa de previsió a Catalunya el 27 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 27 de novembre

Pel que fa al dissabte, 27 de novembre, serà un dia semblant o una mica més fred. La baixada del termòmetre la notarem sobretot a partir de la tarda, quan entrarà l’aire més fred d’origen polar. Les màximes més altes es mouran entre els 12º i 17º al litoral, però a l’interior de 6º a 11º, més baixes al Pirineu.

El vent de mestral serà molt intens a l’Ebre i el Camp de Tarragona amb ràfegues que poden superar localment els 90 o 100 km/h. A més, la ventada també es deixarà notar al Ponent, Altiplà Central, sud de la Catalunya Central i sud de les comarques de Barcelona. També bufarà la tramuntana a la Costa Brava, especialment al nord de l’Alt Empordà.

La nevada anirà a més a la cara nord del Pirineu i caurà a totes les cotes amb entre 20 i 40 centímetres de neu nova a les cotes altes. Puntualment, la nevada pot saltar de forma intermitent a la cara sud amb cota de neu de 700 o 800 metres, però seran fenòmens testimonials.

A la tarda creixeran nuvolades al nord-est que poden deixar algun ruixat local entre Barcelona i Girona. Compte amb la cota de neu, ja que pot baixar fins als 700 metres però en moment de xàfec clarament per sota. No es descarta alguna tempesta acompanyada de calabruix.

També poden caure alguns ruixats de neu a la zona dels Ports. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per nevades a la cara nord del Pirineu i per fort vent a diverses comarques:

Mapa d'alertes per fort vent i neu a Catalunya el 27 de novembre del 2021
Mapa d'alertes per fort vent i neu aquest dissabte | METEOCAT

Diumenge 28 de novembre

De cara al diumenge, 28 de novembre, el fred encara serà més intens i moltes màximes es quedaran tan sols entre els 7º i 12º. Un ambient de cru hivern que serà encara més accentuat al Pirineu amb màximes de tan sols 0º a 5º. De nit també farà més fred i es baixarà dels -10º als cims del Pirineu, fins i tot per sota dels 5º a punts de la costa amb glaçades a l’interior.

Seguirà la nevada a la cara nord del Pirineu i el fort vent a la meitat sud de Catalunya i a l’Empordà. Tot i que no es descarta algun ruixat al nord-est, en conjunt s’espera sol sense precipitacions. La nit de diumenge a dilluns serà gèlida, però a partir de llavors els termòmetres aniran remuntant fins a normalitzar-se.

Mapa de previsió a Catalunya el 28 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo