Imatge d'un paisatge de tardor

Pluja, vent, ‘calor’ atípica, cel canviant… una mica de tot el cap de setmana llarg de Castanyada

El pas de diversos fronts i l’entrada de vents reescalfats provocaran un canvi radical aquests dies vinents. Després de Tots Sants s’entreveu un primer tast de l’hivern

El temps es presenta ben mogut de cara a aquest cap de setmana llarg de Tots Sants i Castanyada. El pas de diversos frontsatlàntics mantindran un temps boig i canviant amb una mica de tot. De moment, un primer front ens creuarà la matinada i matí de dissabte i deixarà pluges arreu.

En conjunt seran febles i deixaran poques acumulacions d’aigua, però al vessant sud del Pirineu seran més abundants. També poden caure localment alguns patacs d’aigua al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, ho haurem d’anar seguint. A partir de mig matí i migdia, la pluja marxarà però es mantindran força núvols.

Entre les últimes hores de dissabte i la matinada de diumenge arribaran noves precipitacions febles per l’oest. No se’n descarten a la resta, però seran fenòmens molt testimonials i diumenge serà un dia en conjunt sec i amb més clarianes. La nit de Castanyada serà força tranquil·la i el dia de TotsSants s’esperen xàfecs al Pirineu i entre Girona i Barcelona.

Atenció amb el vent i les temperatures, ja que seran protagonistes també. Dissabte bufarà de garbí amb ràfegues fortes a la costa, diumenge de ponent i dilluns entrarà el mestral i la tramuntana amb força. Ventreescalfat en molts casos que farà disparar els termòmetres a prop de mar diumenge amb més de 25º.

Calor atípica una Castanyada més, però dilluns ja baixaran els termòmetres i la setmana vinent tindrem un primer tast de principis d’hivern. Recordeu que la matinada de diumenge toca canviar l’hora  i a les 03:00h tornaran a ser les 02:00h. Entrarem oficialment a l’horari d’hivern.

Mapa de previsió a Catalunya el 30 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 30 d’octubre

De cara al dissabte, 30 d’octubre, el pas d’un front portarà pluges força generals entre la matinada i el matí. En conjunt seran febles i deixaran poques quantitats d’aigua, amb les més minses al nord-est. No obstant, al sud del Pirineu seran més abundants amb més de 20 o 30 l/m² i no es descarta algun patacd’aigua al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

Una situació que haurem de seguir amb atenció, però que acabarà a partir de mig matí i migdia. S’espera una tarda de dissabte en conjunt sense aigua però encara amb força núvols. El vent de garbí bufarà amb ganes a la costa amb alguna ràfega forta al matí, i pugen les temperatures amb ambient suau al migdia.

Mapa de previsió a Catalunya el 31 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 31 d’octubre

Pel que fa al diumenge, 31 d’octubre, de matinada i primeres hores arribarà un altre front desgastat. Serà llavors quan es poden escapar nous ruixats febles, sobretot a la meitat oest de Catalunya. Ben poca cosa en principi fora del vessant sud del Pirineu en una jornada que serà força tranquil·la i amb més clarianes.

Compte amb les temperatures, ja que el vent girarà a ponent i bufarà reescalfat. Això farà pujar clarament les temperatures, localment de forma acusada a la costa i prelitoral. En aquests punts es podran superar els 25º, mentre que a la resta les màximes es mouran entre els 20º i 25º.

Un ambient de caloratípica que també deixarà nits força suaus o poc fredes, fins i tot amb algun valor tropical al litoral de Barcelona. La Castanyada es presenta força tranquil·la i poc freda per l’època, sense descartar algun ruixat feble a les comarques de Lleida i de l’Ebre.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dilluns de Tots Sants | Catalunya Méteo

Tots Sants

Finalment, el dilluns 1 de novembre i dia de Tots Sants, esperem una nova jornada amb una mica de tot. Cauran alguns xàfecs al Pirineu i entre les comarques de Barcelona i Girona, sobretot a la tarda. El vent tornarà a canviar i entraran amb força el mestral i la tramuntana al sud de Catalunya i a l’Empordà.

Això serà el preludi de l’entrada d’aire molt més fred la setmana vinent que farà baixar clarament les temperatures. S’esperen fins i tot valors clarament per sota del que tocaria amb el primer tast oficial de l’hivern els dies vinent. Una situació que haurem d’anar seguint però que implicarà el retorn de la neu al Pirineu, tot i que no s’esperen gaires precipitacions.