Imatge del torb a alta muntanya

Molta precaució amb el fort vent i la nevada important al Pirineu en l’inici del pont

La ventada es deixarà sentir a moltes comarques i la neu tornarà a caure amb ganes a tot el Pirineu i a totes les cotes. La segona part del pont de la Puríssima pot ser ben diferent

Ja tenim aquí el pont de la Puríssima, enguany molt llarg i en què molta gent té fins a 5 dies seguits de festa. Però molt de compte amb el temps, ja que el vent i la neu seran els protagonistes a moltes comarques. Una situació moguda que notarem sobretot en l’inici del pont, ja que després la calma dominaria més.

De moment, dissabte el vent de l’oest es deixarà sentir amb ganes a l’àrea de Barcelona, Ponent, Tarragona, Ebre i molts punts de l’interior. Una ventada que serà reescalfada i farà pujar transitòriament les temperatures. Al llarg del dia, arribaran precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu inicial de 2000 metres, baixant de cop a 800 al final de dia.

No es descarta que arribi algun ruixat a l’oest de Catalunya, sobretot als Ports, mentre que poden haver-hi xàfecs de tarda al nord-est. A la resta, cel molt canviant amb més sol al matí i més intervals de núvols a la tarda. Diumenge arribarà el plat fort de la nevada al Pirineu i tornarà a fer més fred hivernal arreu.

La cota es desplomarà fins als 700 o 500 metres i la neu caurà amb moltes ganes a la cara nord. També tornarà a saltar a la cara sud i repetirem estampes blanques a la majoria de poblacions pirinenques. Molt de compte perquè el temporal serà important, entre 30 i 50 centímetres de neu nova i torb  a les cotes altes de la cara nord.

Tot plegat amb un vent que girarà a mestral i tramuntana i bufarà amb molta força a la meitat sud de Catalunya i a l’Empordà. A la resta seguirem amb un cel molt canviant però amb més sol que núvols sense descartar algun ruixat aïllat al nord-est i als Ports.

Tot sembla indicar que dilluns i dimarts el temps seria molt més tranquil sense pràcticament neu ni vent. Però dimecres poden arribar nous canvis en forma d’alguns ruixats, més precipitacions al Pirineu i més vent. Les temperatures es mantindran semblants amb valors baixos per l’època més aviat hivernals i glaçades febles fora del Pirineu.  

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 4 de desembre

Pel que fa al dissabte, 4 de desembre, es tornarà a reforçar el vent a moltes comarques. Bufarà més aviat de ponent i es notarà a l’àrea de Barcelona, punts de la Catalunya Central, Altiplà Central, Ponent i comarques de Tarragona. Aquest vent de l’oest farà pujar transitòriament la temperatura arreu amb menys fred al migdia.

Hi haurà boires matinals a punts de l’interior i el sol es combinarà amb bandes de núvols més presents a la tarda arreu. Començarà a arribar el front a la cara nord del Pirineu amb precipitacions a partir del migdia i durant la tarda. Cota de neu inicial de 2000 metres, però baixant ràpidament a últimes hores a 800.

Creixeran nuvolades al nord-est que poden deixar alguns xàfecs. No es descarta alguna tempesta local acompanyada de calamarsa.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 5 de desembre

El diumenge, 5 de desembre, tindrem novetats importants en el temps. La nevada es tornarà a reforçar i generalitzar a tot el Pirineu, tant a la cara nord com a la sud. La cota es desplomarà i podrà nevar a pràcticament totes les cotes de la serralada amb gruixos molt importants a la cara nord.

Molta precaució, es poden acumular entre 30 i 50 cm. de neu nova amb torb  a les cotes altes i fins a 20 centímetres o més a les valls. La nevada serà molt important i arribarà a pràcticament totes les poblacions pirinenques, que quedaran emblanquinades.

L’altra gran notícia serà el fort vent de mestral a tota la meitat sud i la tramuntana intensa a l’Empordà i cims del Pirineu. Forta de la zona pirinenca, seguirem amb més sol que núvols i tan sols restes d’alguns ruixats al nord-est. Les temperatures tornaran a baixar i farà fred pràcticament hivernal, fins i tot de cru hivern al Pirineu.

Resta de dies del pont

Si donem un cop d’ull a la resta del pont, entre dilluns i dimarts el vent i la neu aniran clarament a la baixa. Tan sols esperem restes de ruixats dèbils a la cara nord del Pirineu, però en conjunt la calma dominarà. Més sol que núvols sense precipitacions, boires matinals i gelades dèbils de nit fora del Pirineu amb temperatures semblants.

La gran pregunta és què passar dimecres, cosa que encara és una incertesa. Sembla que ens arribarien de retruc els efectes d’una potent borrasca atlàntica. Això es traduiria amb algunes precipitacions al Pirineu i l’oest, però encara ho hem d’anar confirmant.