YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Arribarà la neu a cotes baixes aquest any? Previsió del temps d'un hivern que pot començar fort a Catalunya

A partir de Nadal, pot arribar molt més fred amb precipitacions, però els mapes són discrepants la resta de mesos

Imatge d'una nevada sobre un port de muntanya
L'hivern sembla que podria ser força suau i sec a Catalunya | Arxiu

Les temperatures han estat altes per l'època a gran part del país durant els últims dies de la tardor astronòmica, especialment al sud de Catalunya, terres de l'Ebre i gran part del litoral i prelitoral, on s'han assolit les temperatures més elevades respecte a les que tocarien per l'època. Aquest ambient clarament més càlid contrasta respecte al temps que vàrem tenir en els inicis del mes de desembre, quan vam tenir diverses entrades fredes contundents. Així doncs, l'hivern arriba aquest dilluns, dia 21 de desembre a les 11:02h del matí, amb perspectives que la bonança atípica marxi de cop, amb uns termòmetres que cauran en picat coincidint amb les festes nadalenques i s'acabarà la bonança atípica d'aquests dies, de cop. El que no està tan clar és si aquests canvis ens portaran plugesnevades, o no.

Tot i això, cal destacar que els mapes de previsió meteorològica estacional no estan vinculats al temps present i, és per això que, durant els 3 mesos que preveuen aquests mapes del temps, pot haver-hi entremig, períodes o setmanes molt fredes amb nevades a cotes baixes igualment, però aquests mapes trimestrals ens indiquen que, en el còmput global dels tres mesos, com seria l'hivern de forma general, que en el cas d'aquest any, podria sortir un balanç no gaire bo amb poques precipitacions i temperatures per sobre de la mitjana a gran part del territori català.

Però fins al moment, la previsió a curt termini és la més fiable com sempre. El que tenim clar ara com ara, és que els mapes del temps més imminents ens indiquen que estem a les portes d'un canvi de temps radical que esperem per als dies següents. És a dir, el Nadal d'aquest 2020 i fins a finals d'aquest mes de desembre, així com, molt probablement, els primers dies del nou any 2021, apunten maneres quant a fred i neu. Amb tot això, caldrà acabar d'ultimar els detalls d'última hora a les previsions diàries, però per ara, sembla que l'aire fred podria venir acompanyat de ruixats i, per tant, si això passés, seria en forma de neu a cotes molt baixes.

Distribució irregular de les pluges

Ja centrant-nos en els mapes estrictes de previsió trimestral, en aquest primer cas, ens trobem amb el de precipitacions de la NOAA, on es mostren en colors les anomalies positives o negatives. Així doncs, a Catalunya, tot indica que serien menys abundants del que tocaria arreu, però especialment al Pirineu i gran part de la meitat nord del país, on podria caure només d'un 40% a un 60% menys respecte a la mitjana, sent més normals en el centre i a l'est, on la pluja marcaria registres normals o molt similars a la mitjana. No obstant això, altres mapes europeus rebaixen aquesta probabilitat, així que s'haurà de veure qui acaba guanyant la partida.

Imatge de la previsió estacional de pluges a Europa per l'hivern 2020-2021
L'hivern podria ser més sec del normal a Catalunya | NOAA

Unanimitat a les TºC

Si ens fixem en les temperatures, els mapes trimestrals dibuixen un escenari on sembla que quedarien lleugerament per sobre de la mitjana en el conjunt del centre de la península i també del territori català, mantenint-se normals per a l'època a les zones costaneres. Per tant, estaríem parlant que no hauria d'haver-hi grans entrades d'aire fredes del nord d'Europa aquest hivern, però com dèiem al principi, això no vol dir que no tinguem alguna setmana molt freda, com la que esperem per Nadal i, pot ser, la resta de l'hivern sigui amb ambient més càlid, però com sempre, caldrà anar seguint els models a curt termini.

Imatge de la previsió estacional de temperatures a Europa per l'hivern 2020-2021
L'hivern podria ser més càlid del normal a Catalunya | NOAA


Hivern molt fluix al nord d'Europa

En el conjunt del continent europeu, les pluges serien més abundants del normal i s'ha situat per sobre de la mitjana en moltes zones d'influència atlàntica del nord i centre del continent, mentre que com més a sud menys precipitacions hauria d'haver-hi i sobretot, en regions mediterrànies. Les temperatures sembla que seran molt per sobre de la mitjana en tot el nord i centre d'Europa, sent precisament les zones del nord d'Àfrica o Espanya, les zones amb temperatures més properes a la mitjana.


Comentaris

envia el comentari