Arriben canvis aquesta setmana després del fort pic de calor: Temps a Catalunya del 10 al 16 d’agost del 2020

La forta calor s'anirà desinflant amb el pas dels dies, a l’espera que els xàfecs vagin a més a mitjans de setmana

Imatge d'una sortida de sol a Castella-la Manxa
Aquesta setmana tindrem canvis en el temps després de la calor extrema | Josep Pujol

La forta calor ha tocat sostre aquest cap de setmana, amb màximes que han fregat, de nou, els 40º a Ponent. Després del pic de l’onada de calor, les temperatures es mantindran molt altes i amb xafogor intensa i nits de mal dormir almenys fins dimarts, però a partir de dimecres notarem de forma més marcada la baixada dels termòmetres, mantenint-se l’ambient de ple estiu. Tot plegat amb ruixats que aniran a més a partir de mitjans de setmana fora del Pirineu.

Tot i això, hi ha forta incertesa sobre l'extensió dels xàfecs, raó per la qual haurem de seguir amb molta atenció l'evolució de la previsió dia rere dia. Tot plegat després d'un diumenge en què han cagut fortes tempestes especialment al Pirineu, Prepirineu i interior del nord-est, amb entre 30 i 50 l/m² als llocs on han caigut els aiguats més importants, pedra, calamarsa, fortes ventades i clara refrescada en pocs minuts. 

Dilluns 10 d’agost

Pel que fa a la calor, aquest dilluns, 10 d’agost, es mantindrà molt pesada en general, però les màximes ja baixaran una mica a Lleida i Tarragona, mantenint-se semblant a la resta, localment més altes al nord-est. La majoria de màximes es mouran entre els 32º i 37º, sense arribar ja a quasi els 40º a Ponent.

Molta xafogor a la costa i nit de molt mal dormir, de nou, a gran part de Catalunya, baixant només una mica a l’interior. La majoria de mínimes se situaran pel damunt dels 20º, inclús dels 25º al litoral, amb nits tropicals o tòrrides. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté algunes alertes per calor extrema al nord-est:

Mapa d'alertes per calor extrema a Catalunya el 10 d'agost del 2020
Mapa d'alertes per calor extrema aquest dilluns | Meteocat

Si ens fixem en l’estat el cel, estarà enteranyinat durant gran part del dia en conjunt, amb el pas d’algunes bandes de núvols combinades amb el sol. Les nuvolades creixeran amb ganes a partir de mig matí i migdia a diversos punts, amb ruixats i alguna tempesta a partir de llavors i durant la tarda i vespre al Pirineu, Prepirineu, Ports, punts de Ponent i, localment, arribant a més zones properes, com ara el Camp de Tarragona. Les nuvolades arribaran al cel de la majoria de comarques al tard, però sense precipitació.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 d'agost del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 11 d’agost

De cara al dimarts, 11 d’agost, les temperatures es mantindran semblants amb molta calor i xafogor, ambient ben pesat, tot i que potser baixen una mica les temperatures al nord-est. El sol dominarà amb el pas de bandes de núvols alts i prims, mentre que les nuvolades de tarda seran clarament menys potents i tan sols deixaran algun ruixat al Pirineu, localment amb tempesta.

Dimecres 12 d’agost

Dimecres, 12 d’agost, notarem una baixada més clara de les temperatures, amb la majoria de màximes per sota ja dels 35º, inclús dels 30º a la costa, però seguirà la xafogor i l’ambient pesat en conjunt. Arribaran més intervals de núvols que poden deixar alguna gotellada puntual al matí, mentre que entre la tarda i nit arribaran ruixats i tempestes al Pirineu i Prepirineu de Lleida, localment forts, així com algun xàfec més despistat a Ponent i Ports.

Dijous 13 d’agost

Els canvis seran més marcats de cara al dijous, 13 d’agost. Entrarà la tramuntana al nord de l’Empordà i una mica de mestral a l’Ebre. El temps estarà força més mogut, amb ruixats que poden aparèixer ja des de bon matí a pràcticament qualsevol punt, tot i que les precipitacions més importants s’esperen al Pirineu i Prepirineu, sobretot a la tarda, amb alguna tempesta forta.

Pel que fa a les temperatures, notarem encara més que baixen, amb la majoria de màximes entre els 27º i 33º, inclús més baixes a zones afectades pels ruixats. La nit també serà de millor dormir lluny de la costa, mentre que al litoral encara estaran pel damunt dels 20º, però sense l’ambient tan i tan pesat de les últimes matinades.

Divendres 14 d’agost

El temps milloraria de cara al divendres, 14 d’agost, amb sol que dominarà en conjunt i tan sols restes de núvols al nord-est i Pirineu, on es poden escapar encara alguns ruixats molt febles. Les temperatures es mantindran semblants amb una calor moderada en general, tot i que seguirà l’ambient de ple estiu.

Cap de setmana del 15 i 16 d’agost

Finalment, el cap de setmana del 15 i 16 d’agost, a l’equador de l’agost i de les vacances per a molts, vindrà marcat per un temps cada cop més mogut, especialment diumenge, quan podrien caure més ruixats dispersos i febles en conjunt a diverses comarques. Les temperatures es mantindran semblants, localment més baixes, amb calord’estiu però frenada.


Comentaris

envia el comentari