Setmana molt canviant i primaveral amb una mica de tot: Temps a Catalunya entre l’11 i el 17 de maig del 2020

Després de les tempestes, dilluns serà un dia amb més sol i calor, però els ruixats i núvols apareixeran més dies, tot i que ni de bon tros a tot arreu. Les TºC viuran diverses pujades i baixades

Imatge d'un prat verd a la primavera amb ruixats al fons
El temps estarà molt boig els propers dies | Arxiu

Aquesta setmana entrant serà força diferent de la que deixem enrere, ja que les pluges del diumenge han obert la porta a un temps molt més normal per l’època sense calorades com la dels últims dies a la vista i amb el protagonisme dels ruixats freqüents típics de maig, tot i que ni molt menys a tot arreu, i temperatures molt més normalitzades. Un ambient plenament primaveral que, en el conjunt de Catalunya, complirà la dita ‘Al maig, cada dia un raig’. No obstant, dilluns el vent reescalfat de ponent dispararà transitòriament els termòmetres, que viuran una muntanya russa.

Els xàfecs i tempestes d'aquest diumenge han estat forts en algunes ocasions i acompanyats de ventades, aiguats puntuals, llamps i trons i, en alguns casos, calamarsa. La majoria de registres es mouen entre els 10 i 25 l/m², però al voltant del Montseny, interior de Tarragona, Pirineu, Prepirineu i, especialment, a la zona dels Ports, s’han superat aquestes xifres. Destaquen els més de 60 o 70 l/m² en algunes zones pirinenques i prepirinenques, però especialment els espectaculars més de 120 l/m² a la zona dels Ports. Un dia, sense cap mena de dubte, de grans contrastos segons la zona. El fenomen més sever que s'ha vist ha estat una impressionant tromba marina que ha afectat el Port de Tarragona sense causar danys materials. 

Dilluns 11 de maig

El temps millora clarament aquest dilluns, 11 de maig, després de les pluges i tempestes de les últimes hores. El sol dominarà en conjunt amb el permís d’algunes restes d’intervals de núvols, sobretot al nord. Tan sols hi haurà molts més núvols i quedaran algunes precipitacions al Pirineu i Prepirineu de Lleida i, de nou, a partir del migdia creixeran nuvolades amb xàfecs a la resta de Pirineu i nord de les comarques de Girona, sobretot al Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà, sense descartar-ne en zones properes. Nuvolades de tarda també a altres zones de muntanya sense més conseqüències.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 de maig del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Després de la pactada del diumenge, les temperatures remuntaran clarament dilluns, especialment a causa del vent reescalfat d’entre ponent i mestral que bufarà en general, especialment a la meitat sud i a zones elevades del centre del territori, on hi haurà algunes ràfegues. L’ascens pot ser acusat al litoral i prelitoral a causa d’aquest ambient més sec i càlid, amb màximes entre 21º i 27º, més altes a l’Ebre. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té actives alertes per pluja forta de matinada a l'Alt Pirineu, vent fort al centre del territori i mala mar amb onades de fins a 2,5 metres d'altura a la costa de Girona i nord de la de Barcelona: 

Mapa d'alertes a Catalunya l'11 de maig del 2020
Mapa d'alertes del dilluns per pluja forta de nit a l'Alt Pirineu, vent al centre de Catalunya i mala mar a la costa | METEOCAT

Dimarts 12 de maig

De cara al dimarts, 12 de maig, arriben nous canvis en el temps. L’apropament d’un front menys actiu que el de diumenge farà que els intervals de núvols siguin molt més presents arreu, inclús amb tarda força ennuvolada. Serà llavors quan arribarà una banda de precipitacions que afectarà les comarques de Lleida, Tarragona i sud de Barcelona principalment. A la resta hi poden arribar, sobretot a partir del vespre, però de forma més dispersa. No es descarta alguna tempesta localment intensa.

Les temperatures baixaran de forma molt clara a la costa i prelitoral, ja que desapareixerà el vent reescalfat de ponent i hi haurà més núvols baixos costaners, mentre que el descens serà general, d’entre 3 i 6 graus en conjunt. La majoria de màximes se situaran entre els 17º i 23º les més altes. Ambient típic per l’època.

Dimecres 13 de maig

Tot i restes d’alguns núvols, boires i algun ruixat molt dispers al matí, en conjunt el sol s’imposarà més el dimecres, 13 de maig. No obstant, a partir del migdia creixeran nuvolades que deixaran xàfecs a gran part del Pirineu, Prepirineu i punts del nord-est, sense descartar-ne en alguna zona del prelitoral. Temperatures una mica més altes amb ambient suau o lleugerament càlid al migdia.

Dijous 14 de maig

El temps del dijous, 14 de maig, estarà marcat pel pas de més bandes de núvols per tot arreu, sobretot d’alts i prims, que cada cop seran més abundants i deixaran el cel força enterbolit, inclús ennuvolat a la tarda al sud. Tot plegat serà conseqüències de l’apropament d’un nou front que, a partir del vespre, deixarà precipitacions pel sud de Catalunya provinents del sud-oest que, al llarg de la nit, també cauran a més punts del territori. En conjunt seran febles sense grans canvis en les temperatures.

Divendres 15 de maig

Sembla que el divendres, 15 de maig, serà el torn, de nou, del sol dominant a gran part de Catalunya i d’una nova pujada de les temperatures a causa del vent lleuger de ponent. Un ambient molt més agradable i aprofitable amb tan sols nuvolades de tarda a punts de muntanya que deixaran nous xàfecs al Pirineu i Prepirineu.

Cap de setmana del 16 i 17 de maig

De cara al cap de setmana, dissabte encara tindríem un temps mogut amb més núvols i ruixats a punts de la costa i, sobretot al nord-est, on alguna tempesta pot ser intensa. No obstant, diumenge sembla que s’imposaria el sol sense pluges i un dia força radiant. Les temperatures baixarien al principi per tornar a remuntar diumenge.

El temps a Barcelona

Temps més mogut aquesta setmana a Barcelona amb muntanya russa dels termòmetres, algunes precipitacions al llarg dels dies i força sol la majoria de les jornades. Situació plenament primaveral.

El temps a Tarragona

Temps ben variat també a la ciutat de Tarragona aquesta setmana amb una mica de tot. El vent de ponent o mestral, el sol, els núvols i alguns ruixats es combinaran al llarg dels dies, amb pujades i baixades d eles TºC.

El temps a Girona

Pel que fa a la ciutat de Girona, el temps també estarà ben boig amb dies de sol, altres de ruixats i ball de les temperatures, que patiran pujades i baixades. Situació plenament primaveral.

El temps a Lleida

Temps molt variat també a la ciutat de Lleida aquesta setmana, amb dies que seran força canviants. Tindrem jornades de sol més núvols, ruixats, vent i pujades i baixades de les temperatures.

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps serà plenament primaveral i molt variat. El sol, els núvols, alguns ruixats i la pujada i baixada d’unes temperatures força normals per l’època s’aniran combinant.

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana també tindrem un temps ben variat típicament de maig. Hi haurà jornades de sol, més núvols, alguns ruixats i ball de les temperatures màximes.


Comentaris

envia el comentari