YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Alerta per gota freda amb llevantada per començar la setmana: Temps a Catalunya del 16 al 22 de març del 2020

La pluja caurà dilluns a tot arreu, puntualment forta i abundant al sud, oest i Pirineu, amb vent i mala mar. Més calma a partir de dimarts a la tarda, però nous canvis a finals de setmana

Imatge d'una persona caminant sota un fort aiguat a Barcelona
La pluja caurà a tot Catalunya aquest dilluns | EFE

El temps es complica de valent en l’inici d’aquesta propera setmana amb l’arribada d’una gota freda que ens portarà una llevantada amb pluja, vent, mala mar, neu al Pirineu i més fred hivernal arreu. Un canvi que durarà fins part del dimarts, amb millora posterior i nous canvis de cara al cap de setmana. Aquest temps més hivernal convidarà a quedar-se a casa i, sense cap mena de dubte, ajudarà a mantenir els carrers de Catalunya buits en el marc de la greu crisi sanitària que vivim. 

Dilluns 16 de març

Pluja general

L’embossament d’aire fred ja el tindrem ben al damunt des de la matinada del dilluns, 16 de març, i s’espera pluja a qualsevol lloc de Catalunya, amb cel completament tapat. Les masses de precipitació més importants entraran des del mar cap a terra i, localment, alguns xàfecs o tempestes seran forts, especialment a la costa i prelitoral de Tarragona i Barcelona. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per aiguats que poden deixar més de 20 l/m² en només mitja hora:

Mapa d'alerta per pluja forta a Catalunya el 16 de març del 2020
Mapa d'alerta per pluja forta aquest dilluns | METEOCAT

Pel que fa a les quantitats, a la majoria de zones s’hi esperen entre 10 i 30 l/m², i on menys aigua s’espera en principi és a les comarques de Girona. En canvi, a les comarques de Tarragona es poden acumular quantitats més destacades, però especialment a les Terres de l’Ebre, on es poden superar o apropar-se als 100 l/m² en tot l’episodi, raó per la qual el SCM també ha emès una alerta per registres molt importants de pluja:

Mapa d'alerta per pluja molt abundant a Catalunya el 16 de març del 2020
Mapa d'alerta per pluja de fins a 100 l/m² aquest dilluns | METEOCAT

Neu, vent i mala mar

Pel que fa a la neu, la cota es quedarà més alta del que semblava inicialment, passant dels 1.600 metres al matí als 1.900 a la tarda, deixant gruixos nous de neu importants a les cotes altes. El vent de llevant també manxarà amb ganes, sobretot a la costa i zones elevades, amb algunes ràfegues que poden assolir els 70 km/h. Això provocarà un temporal de mar a tot el litoral, amb onades localment de fins a 2 o 3 metres d’altura.

Ambient més hivernal

Si ens fixem en les temperatures, baixaran clarament arreu amb un ambient més hivernal i molt gris, especialment amb una sensació tèrmica més freda. La majoria de màximes es mouran entre els 12º i 17º, però quedaran per descomptat més baixes al Pirineu i Prepirineu. Les mínimes quedaran més altes per la presència de núvols i no glaçarà enlloc. 

Dimarts 17 de març

De cara al dimarts, 17 de març, quedaran restes d’inestabilitat i, almenys fins al migdia, seguiran caient ruixats aquí i allà, però especialment a la meitat sud de Catalunya, on encara es pot veure alguna tamborinada localment intensa. De cara a la tarda, la pluja anirà desapareixent, tot i que el cel estarà tapat o molt variable, mentre que, tot i mantenir-se el mar mogut, el temporal marítim i el vent també aniran a la baixa. Les temperatures pugen una mica.

Dimecres 18 de març

De cara al dimecres, 18 de març, la situació ja haurà millorat clarament i dominarà el sol, però hi haurà tempestes i ruixats de tarda al Pirineu i Prepirineu, potser en àrees properes també. Temperatures semblants o un pel més altes, amb un temps més primaveral. 

Dijous 19 de març

Pel que fa al dijous, 19 de març, es repetirà una situació molt semblant a la del dimecres, amb força calma en conjunt i alguns ruixats o tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu, així com al nord de les comarques interiors. Temperatures potser una mica més baixes però sense grans estralls.

Divendres 20 de març

De cara al divendres, 20 de març, hi haurà un augment dels intervals de núvols i no es descarta algun plugim o ruixat molt feble a prop de la costa i zones de muntanya. Dia més variable amb temperatures semblants o una mica més baixes.

Cap de setmana del 21 al 22 de març

Finalment, el cap de setmana es presenta força incert, ja que una nova pertorbació mediterrània pot complicar més el temps, tot i que, per ara, sembla que la pluja abundant que es mantindria més al País Valencià i a les Balears. Però un mínim moviment de la borrasca pot fer canviar com un mitjó la previsió. Per tant, es presenta un panorama molt dubtós de cara al tram final de setmana que s’haurà d’anar seguint amb molta atenció. 

El temps a Barcelona

El temps es complica dilluns a la capital catalana, amb pluges, algun aiguat puntual, vent, mala mar i més fred. La situació millora a partir de dimarts en una setmana que es presenta més moguda.

El temps a Tarragona

Pel que fa a la ciutat de Tarragona, la situació també es complica de valent dilluns amb temporal de pluges, vent, mala mar i més fred. Dimarts encara plourà, però a la tarda ja millorarà.

El temps a Girona

Temps ben mogut també a la ciutat de Girona, on dilluns i dimarts al matí hi pot ploure amb més fred. La resta de la setmana es presenta més tranquil·la però sense fer net, a l’espera de canvis en el tram final.

El temps a Lleida

Situació meteorològica moguda la que es viurà també a Lleida, on els núvols, les pluges i el fred faran acte de presència dilluns i part del dimarts. Més calma després però amb possibles nous canvis a la vista.

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps es complica de valent també aquest dilluns i fins dimarts al matí amb pluja, vent i fred. Després millora la situació, però amb possibles canvis a la vista,

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana viurem un inici de setmana marcat pel temporal de pluja, vent i més fred. Més calma després, però amb temps que es mantindrà canviant i amb nous canvis a finals de setmana.


Comentaris

envia el comentari