ÚLTIMA HORA

⚫ Mor el cantant català Àlex Casademunt en un accident de trànsit a Mataró

Temps boig amb una mica de tot en la setmana menys freda del que portem d’hivern

Els fronts atlàntics seran els protagonistes els propers dies amb ruixats que també arribaran a diverses comarques i ventades fortes a finals de setmana

Imatge d'unes fulles de tardor empeses pel vent
Les ventades tornaran a molts punts a finals de setmana | Arxiu

El temps fa un tomb important aquesta setmana i deixem enrere el fred polar atípic i la neu a cotes baixes. Els fronts atlàntics seran la dinàmica protagonista els propers dies amb un cel molt canviant entre sol i bandes de núvols, ruixats a diverses comarques algun dia i ventades que poden ser intenses el segon tram de setmana. Tot plegat amb un ambient clarament menys fred en comparació amb dies enrere. De fet, som davant de la setmana menys freda del que portem d’hivern, ja que els aires de l’oest més temperats dominaran.

Dilluns 18 de gener

El temps del dilluns, 18 de gener, vindrà marcat per força núvols baixos a la costa i prelitoral de Barcelona, Altiplà Central i Ponent. De fet, en aquestes dues últimes zones dominaran les boires al matí. Cel més aviat ennuvolat en aquests punts. Aquesta nuvolositat també pot afectar el sud de Girona i nord de Tarragona. A partir del migdia, tot plegat anirà a menys, però quedarà un cel variable en aquestes àrees, amb boires altes a l’oest.

A la resta, circularan bandes de núvols alts i prims per tot arreu, però amb un cel més assolellat, sobretot al terç nord del territori. No es descarta alguna gotellada molt local a la costa de Barcelona. Les temperatures baixen, tant de dia com de nit, amb glaçades al Pirineu, Prepirineu i punts de l’interior i prelitoral no afectats pels núvols. Màximes de 10º a 15º en conjunt. El vent anirà clarament a la baixa als dos extrems del territori.

Mapa de previsió a Catalunya el 18 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 19 de gener

De cara al dimarts, 19 de gener, la situació serà força semblant, amb intervals de núvols baixos a punts de la costa i prelitoral a primeres i últimes hores, sobretot al sector de Barcelona. També hi haurà alguns núvols baixos i boires cap a Ponent, localment persistents. No obstant, el sol dominarà amb el pas d’algunes bandes de núvols alts i prims. Les temperatures màximes pugen una mica.

Dimecres 20 de gener

Pel que fa al dimecres, 20 de gener, el pas d’un front atlàntic desgastat farà arribar més bandes de núvols d’oest a est de tot el territori amb un cel variable o força ennuvolat en conjunt. A partir del migdia i durant la tarda, arribarien precipitacions al Pirineu i Prepirineu de Lleida i a Ponent, però s’escaparan ruixats a més comarques, sobretot de l’interior. Poca cosa tot plegat, amb una cota de neu a partir dels 1.300 o 1.400 metres. Vent de garbí reforçat a la costa i temperatures mínimes cap amunt, màximes semblants.

Dijous 21 de gener

El temps estarà més mogut i canviant dijous, 21 de gener, amb la tendència de fronts atlàntics que portarà nous ruixats a la cara sud del Pirineu i Prepirineu, sobretot de Lleida i nuvolositat que anirà de menys a més al llarg del dia, segurament amb més clarianes com més a la costa i nord-est al matí. El vent d’entre ponent i garbí anirà a més i serà més intens a la costa amb unes temperatures que pujaran clarament amb un ambient poc fred al centre del dia.

Divendres 22 de gener

Atenció de cara al divendres, 22 de gener, ja que el pas d’un front obriria les portes a fortes ventades d’entre ponent i mestral a diverses comarques. Si no hi ha canvis, el vent es deixarà sentir amb ganes a Ponent, comarques de Tarragona i gran part de Barcelona amb ràfegues localment fortes o, al sud del territori, molt fortes. Precaució en aquest sentit. Tot plegat amb el creuament d’una banda de ruixats passatgers per la majoria del territori i temperatures que baixaran de dia, però força altes de nit.

Cap de setmana del 23 i 24 de gener

Finalment, el cap de setmana del 23 i 24 de gener vindrà marcat per un cel molt canviant i precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una cota que aniria baixant dels 1.600 als 1.200 metres. Per ara, no s’esperen ruixats fora del Pirineu, però el vent d’entre ponent i mestral seguiria manxant a força comarques. Les temperatures tendiran a baixar. Una dinàmica 100% atlàntica i moguda que tindrem durant força dies.


Comentaris

envia el comentari