Imatge d'un llamp a Olèrdola, Alt Penedès

Nova tongada de tempestes per començar la setmana i pendents d’una gota freda

Els moviments finals de la DANA marcaran si acabarà o no plovent molt. TºC avall amb ambient d’octubre just la setmana en què arriba la tardor

El temps d’aquesta setmana començarà ben mogut i seguirà així encara uns dies més. Una nova tongada de xàfecs i tempestes escombrarà força comarques entre la tarda de dilluns i la matinada de dimarts. Afectaran principalment Girona, Barcelona i el Pirineu, però al vespre i nit també arribaran a la costa barcelonina i de Tarragona.

Serà el preludi d’uns dies moguts però amb molta incertesa a causa de l’arribada d’una gota freda.  Els moviments finals de la DANA seran claus per saber si ens arribaran unes pluges que afectarien sobretot València i les Balears.

Tot plegat amb un ambient encara més fresc i que ens deixarà un ambient atípicament més propi d’octubre que no pas de setembre. Una situació que tindrà lloc precisament just quan arriba la tardor, concretament el dimecres 22. El cap de setmana seria més tranquil i càlid.

Dilluns 20 de setembre

El primer dia de la setmana, el dilluns 20 de setembre, tindrem un nou canvi de temps. Ja al matí s’esperen alguns xàfecs locals a la costa nord-est. Serà a partir de la tarda quan els ruixats i les tempestes guanyaran terreny per les comarques del Pirineu, Prepirineu, Girona i Barcelona.

Atenció perquè entre el vespre i la nit es formaran patacs d’aigua entre el litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. En canvi, més calma com més a Ponent, on no hi ha manera que plogui. Les primeres hores han estat molt fresques i al migdia encara baixarà més el termòmetre al nord i nord-est.

Dimarts 21 de setembre

De cara al dimarts, 21 de setembre, encara cauran ruixats i alguna tempesta de matinada i primeres hores al litoral i prelitoral sud. A la tarda també hi haurà xàfecs a l’Ebre, Pirineu, Prepirineu i algun punt del prelitoral. Fenòmens dispersos i més locals, sense descartar-los a zones properes.

La baixada de temperatures també arribarà al sud de Catalunya aquesta vegada. En canvi, remuntaran una mica al nord-est. Seguirà l’ambient fresc amb nit de tapar-se i màximes d’entre tan sols 19º i 24º. 

Dimecres 22 de setembre

L’aprofundiment de la gota freda el dimecres, 22 de setembre, provoca força incertesa en el pronòstic a hores d’ara. Sembla que el matí seria força tranquil, però a la tarda començarien a arribar precipitacions per les Terres de l’Ebre. Localment seran fortes i entre el vespre i la nit arribarien a moltes més comarques.

L’ambient seguiria massa fresc per l’època just el dia en què arriba la tardor. La nova estació entrarà oficialment a les nou i vint minuts de la nit.

Dijous 23 de setembre

El temps encara seguiria mogut el dijous, 23 de setembre. Amb un grau molt elevat d’incertesa, els mapes indiquen que encara quedarien precipitacions al litoral, prelitoral i nord-est. La tarda seria més estable que el matí amb força fresca.

Divendres 24 de setembre

De cara al divendres, 24 de setembre, podríem tenir una nova tongada de xàfecs, però això és encara força incert. Tot dependrà de què acaba fent la gota freda, qualsevol moviment serà clau per saber on acabarà plovent més del Mediterrani. Temperatures semblants o més altes.

Cap de setmana del 25 i 26 de setembre

Finalment, el cap de setmana del 25 i 26 de setembre el temps milloraria clarament. La gota freda  marxaria definitivament i, més enllà d’algun ruixat al nord-est i Pirineu, no s’esperaria aigua. Compte perquè els termòmetres remuntarien i tornaria l’ambient d’estiu als migdies.