Imatge de Llívia sota una nevada

Torna el fred de ple hivern amb neu a cotes baixes: Temps a Catalunya del 23 al 29 de març del 2020

L'hivern tornarà de forma brusca a partir de meitats de setmana amb neu fins als 500 metres a molts indrets de l'interior del territori català

El temps es complica de valent en l’inici d’aquesta pròxima setmana amb el moviment de la gota freda cap al Mediterrani que ens portarà una situació de llevant aquest dilluns, amb ruixats a molts indrets, a més d'un temporal de vent i mala mar. Tot plegat, amb més  fred hivernal arreu. Un canvi que durarà fins part del dimarts. A partir de llavors, entrarem en una nova situació.

Una  irrupció d'aire fred  provinent de centre Europa ens afectarà a partir de dimecres i en dies posteriors, potser amb les  temperatures més baixes de l'hivern d'enguany i amb ruixats a molts indrets de l'interior preferentment. Tot plegat, amb una cota de neu que podrà baixar fins als només 500 metres.

Dilluns 23 de març

L’embossament d’aire fred ja el tindrem ben al damunt des de la matinada del dilluns, 23 de març, i s’esperen ruixats a qualsevol lloc de Catalunya, però amb cels molt variables. Els ruixats més importants entraran des del mar cap a terra i, localment, alguns xàfecs o tempestes seran forts, però no estarà tot el dia plovent arreu. Al matí, més presents al litoral i a la tarda, seran més protagonistes a l'interior i al Pirineu.

Pel que fa a les quantitats, a la majoria de zones s’hi esperen entre 5 i 10 l/m², no s'esperen grans quantitats de precipitació. En canvi, a les comarques de Tarragona es poden acumular quantitats més destacades, però especialment a les Terres de l’Ebre, on es poden superar o apropar-se als 50l/m² en tot l’episodi.  Pel que fa a la neu, la cota es quedarà encara alta aquest dilluns,  al voltant dels 1.700 metres.

Mapa del temps del Catalunya Diari
Previsió de símbols per aquest pròxim dilluns 23 de març | Catalunya Diari

Vent i mala mar

El vent de llevant també manxarà amb ganes, sobretot a la costa i zones elevades, amb algunes ràfegues que poden superar els 50 km/h. Això provocarà un temporal de mar a tot el litoral, amb onades localment de fins a 3 metres d’altura.

Ambient més hivernal

Si ens fixem en les temperatures, baixaran clarament arreu amb un ambient més hivernal, especialment amb una sensació tèrmica més freda. La majoria de màximes es mouran entre els 12º i 16º, però quedaran per descomptat més baixes al Pirineu i Prepirineu. Les mínimes quedaran més altes per la presència de núvols i no glaçarà pràcticament enlloc.

Dimarts 24 de març

De cara al dimarts, 24 de març, quedaran restes d’inestabilitat  i, almenys fins al migdia, seguiran caient ruixats aquí i allà, però especialment a la meitat sud de Catalunya, on encara es pot veure alguna tamborinada localment intensa. 

De cara a la tarda, la pluja anirà desapareixent, tot i que el cel estarà tapat o molt variable. El temporal marítim i el vent de llevant intens també seguiran presents. Les temperatures seguiran anant clarament a la baixa.

Dimecres 25 de març

De cara al dimecres, 18 de març, la situació segueix complicant-se. El matí serà estable, amb sol, però més fred arreu i el temporal de vent i mar aniran a la baixa, però a la tarda, creixeran nuvolades a molts indrets de l'interior i descarregaran  xàfecs i tempestes de caràcter irregular, però que afectaran principalment el Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya central, la cota de neu baixarà dels 1.200 metres fins als 600 metres al final de la jornada. La nit de dimecres a dijous ja serà de rigorós hivern.

Dijous 26 de març

Pel que fa al dijous, 26 de març, es repetirà una situació molt semblant a la del dimecres, amb força inestabilitat i ruixats i tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu, així com al nord de les comarques interiors.  A diferència de dimecres, podrien arribar també fins al prelitoral o al mateix litoral, tot plegat amb un ambient molt fred, amb temperatures diürnes fins i tot, per sota dels 10ºC a molts punts de l'interior.

La cota de neu seguirà entre els 500 i 600 metres al llarg de tota la jornada de dijous. Localitat com Berga, Tremp, La Seu d'Urgell, Ripoll o fins i tot, Olot, podrien veure la neu aquest pròxim dijous. És una situació de ruixats i fa de molt difícil dir on acabaran caient, s'haurà de seguir de ben a prop.

Divendres 27 de març

De cara al divendres, 27 de març,  la situació millorarà clarament  i només hi haurà intervals de núvols i no es descarta algun plugim o ruixat molt feble a prop de la costa i zones de muntanya, la cota de neu ja pujarà fins als 1.000 metres. Les temperatures també començaran a recuperar-se, encara amb ambient fred a primeres hores.

Cap de setmana del 28 al 29 de març

Finalment, el cap de setmana es presenta força incert, ja que una nova irrupció polar podria complicar més el temps, tot i que, per ara, no podem saber si hi haurà o no precipitacions, però tot apunta que el fred ben viu seguirà present. Per tant, es presenta un panorama molt dubtós de cara al tram final de setmana que s’haurà d’anar seguint amb molta atenció.

El temps a Barcelona

El temps es complica dilluns a la capital catalana, amb alguns ruixats al matí, vent, mala mar i més fred. La situació millora a partir de dimarts en una setmana que es presenta més moguda. Ambient totalment hivernal.

El temps a Tarragona

Pel que fa a la ciutat de Tarragona, la situació també es complica de valent dilluns amb pluges, vent, mala mar i més fred. Dimarts encara plourà, però a la tarda ja millorarà. Setmana completament hivernal.

El temps a Girona

Temps ben mogut també a la ciutat de Girona, on dilluns i dimarts al matí hi pot ploure amb més fred. La resta de la setmana seguirà el temps boig, amb  ruixats i tempestes tant dimecres com dijous a la tarda, fins i tot, és probable alguna calamarsada. Ambient plenament hivernal.

El temps a Lleida

Situació meteorològica moguda la que es viurà també a Lleida, on els núvols, les pluges i el fred faran acte de presència dilluns i part del dimarts. Més calma després però amb temperatures totalment hivernals.

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps es complica de valent també aquest dilluns i fins dimarts al matí amb ruixats, vent i fred. Després millora la situació, però amb ruixats que podrien tornar a arribar dijous i fins i tot, amb forma de calamarsa.Ambient d'hivern.

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana viurem un inici de setmana marcat pels ruixats, vent i més fred. Més calma després, però amb temps que es mantindrà canviant i amb nous ruixats i alguna calamarsada dijous. Aquest mateix dia,  pot nevar a La Mola o a l'Obac, per sobre dels 500 o 600 metres. Fred d'hivern.