IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Primer tast d’estiu a la vista, però inici de setmana més mogut: Temps a Catalunya del 27 d’abril al 3 de maig

Una glopada d’aire africà arribaria el cap de setmana vinent amb ambient càlid arreu. Entre dilluns i dimarts al matí temps més mogut amb xàfecs que seran més extensos

Imatge d'un termòmetre en plena onada de calor
La calor anirà clarament a més el proper cap de setmana | Arxiu

El temps viurà diferents fases aquesta propera setmana del 27 d’abril al 3 de maig, amb canvi de mes inclòs el divendres, ja que entre dilluns i dimarts al matí els xàfecs apareixeran a més comarques del territori amb cel molt variable. Les temperatures baixaran i es mantindran més frenades que no pas els últims dies fins dijous més o menys, a l’espera que, de cara al cap de setmana, arribi una possible glopada d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica.

Seria llavors quan els termòmetres assolirien valors que, fins a l’inici de la següent setmana, poden assolir o superar els 25º en general i fregar els 30º a les zones més càlides. No obstant, a la costa la calor quedaria més frenada. Estaríem davant del primer tastet de la calor d’inici d’estiu aquest any. Una situació que s’haurà d’anar seguint amb molta atenció a veure com s’acaba perfilant. Tot plegat en una nova setmana de confinament amb les primeres sortides de casa de cara al següent cap de setmana.

Mapa de previsió a Catalunya el 27 d'abril del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dilluns 27 d’abril

De cara al dilluns 27 d’abril, el temps estarà clarament més mogut, amb un cel molt més canviant arreu i variable pel pas de molts intervals de núvols que seran més abundants a l’interior. Els ruixats ja cauran des del matí a diverses zones, especialment al sud de Catalunya i Ponent, mentre que a partir del migdia les nuvolades creixeran amb ganes arreu i s’esperen xàfecs i algunes tempestes al Pirineu, Prepirineu, molts punts de l’interior i zones del prelitoral. 

La costa quedarà, de moment, més al marge d’aquesta situació, tot i que hi haurà més núvols i hi pot acabar plovent una mica també, mentre que en el litoral sud serà més probable veure-hi precipitar. Les tamborinades més importants s’esperen al voltant del Pirineu, a l’interior del nord-est i a la zona dels Ports, on hi pot ploure localment amb forta intensitat i amb calamarsa. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat algunes alertes en aquest sentit: 

Mapa d'alertes per forts xàfecs a Catalunya el 27 d'abril del 2020
Mapa d'alertes per forts xàfecs aquest dilluns | METEOCAT

Pel que fa a les temperatures, baixaran una mica en general, especialment allí on hi hagi més núvols, tot i que farà xafogor en algunes zones. La majoria de màximes se situaran entre els 17º i 23º, mentre que les mínimes seran semblants o més altes amb ambient poc fred a primera hora.

Dimarts 28 d’abril

Si ens fixem en la previsió del dimarts, 28 d’abril, de matinada poden caure ruixats a molts punts, especialment entre Barcelona i Girona, incloent zones de la costa. No obstant, els núvols seran menys abundants en el conjunt del territori tota la jornada, amb sol que lluirà especialment al centre, sud i Ponent. Això serà gràcies al fet que bufarà vent moderat de l’oest que netejarà més l’ambient.

No obstant, la jornada quedarà moguda al Pirineu, Pepirineu i nord-est, on es mantindran alguns ruixats que aniran a més a la tarda, localment amb tempesta, cosa que també passarà a la zona dels Ports. Una dinàmica totalment primaveral que anirà acompanyada de temperatures que continuaran frenades per sota dels 25º arreu. 

Dimecres 29 d’abril

Clara millora del temps de cara al dimecres, 29 d’abril, ja que els ruixats ja només quedaran concentrats a la tarda al Pirineu i Prepirineu, inclús seran més dispersos i febles, mentre que a la resta el sol es combinarà amb el pas de bandes de núvols alts i prims que enterboliran el cel en nombroses ocasions. El vent de ponent es reforçarà a partir de la tarda a la meitat sud del territori i les temperatures es mantindran semblants.

Dijous 30 d’abril

Pel que fa al dijous, 30 d’abril, el vent de ponent i mestral bufarà moderat, localment amb força, a Tarragona, sud Barcelona i Lleida fins al migdia, anant a la baixa a partir de llavors. Els núvols alts i prims seran abundants en alguns moments, mentre que les nuvolades creixeran amb més ganes entre Barcelona, Girona i al Pirineu, amb xàfecs de tarda que tornarien en aquests punts. Vent de ponent i mestral a la meitat sud que anirà clarament a la baixa a partir del migdia.

Divendres 1 de maig

El primer dia del mes i festiu a tot Catalunya vindrà marcat per un temps molt tranquil i més càlid. Farà sol amb alguns núvols prims i tan sols hi haurà alguns ruixats de tarda molt aïllats al Pirineu. La massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica ja començarà a arribar i farà que les temperatures ja pugin una mica més al migdia. 

Cap de setmana del 2 i 3 de maig

Finalment, el cap de setmana del 2 i 3 de maig, el primer del confinament en què, en principi, podrem sortir a passejar o fer esport a l’aire lliure, estarà marcat per la glopada d’aire africà que dispararà els termòmetres, especialment entre diumenge i dilluns, amb valors que assoliran o superaran els 25º a gran part de Catalunya i es fregaran els 30º a Ponent i interior de les Terres de l’Ebre. El primer tastet de l’estiu que haurem de veure fins a quin punt ens afecta i tot plegat sense pluja. La calorada duraria 3 o 4 dies, però arran de costa quedarien més al marge, ja que la calor quedaria més frenada. 

Mapa de temperatures previstes a la península Ibèrica el migdia del 3 de maig del 2020
Mapa de les temperatures previstes a la península Ibèrica el migdia del proper diumenge | GFS

El temps a Barcelona

Temps més mogut i variable a l’àrea de Barcelona en l’inici d’aquesta setmana sense descartar alguns ruixats febles i dispersos. De cara al cap de setmana arribarà més calor per la glopada d’aire africà.

El temps a Tarragona

Pel que fa a la ciutat de Tarragona, s’espera una setmana amb una mica de tot. Dilluns pot caure algun ruixat, el vent bufarà entre moderat i fort entre dimarts i dijous i el cap de setmana serà clarament més càlid.

El temps a Girona

Pel que fa a la ciutat de Girona, el temps estarà mogut aquests dies amb ruixats que poden aparèixer especialment les tardes de dilluns, dimarts i dijous. El cap de setmana que ve arribaria força calor. 

El temps a Lleida

La setmana començarà moguda a la ciutat de Lleida amb xàfecs acompanyats localment de tempesta dilluns. El vent de ponent hi bufarà alguns dies, mentre que el cap de setmana que ve es poden fregar els 30º. 

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps també serà més canviant al principi d’aquesta setmana amb bandes de núvols i alguns possibles ruixats. El cap de setmana serà clarament més càlid. 

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana s’hi espera un temps més mogut per començar una setmana que acabarà amb ambient clarament més càlid amb màximes que diumenge poden superar els 25º. 


Comentaris

envia el comentari