Imatge d'un xàfec de primavera

Nou repunt de l’hivern en una setmana que pot acabar ben moguda: Temps a Catalunya del 6 a l’11 d’abril

Les TºC baixaran clarament amb alguns ruixats i glaçades a l’interior, però la primavera remuntarà després amb possible tongada de pluges

El temps d’aquesta Setmana Santa ha permès que, en la majoria de comarques, hàgim gaudit del sol i d’un ambient inclús càlid per l’època. Una dinàmica que s’acabarà de cop de cara a les properes hores, ja que la nova setmana laboral després dels dies festius començarà amb una baixada clara de les temperatures entre dimarts i dimecres a causa de l’arribada, de forma indirecta, d’una massa d’aire molt fred provinent de l’Àrtic que, en alguns punts d’Europa, ja està deixant neu a prop del mar.

No obstant, a Catalunya aquest canvi arribarà més desgastat del previst i els termòmetres i la cota de neu no baixaran tant com, per exemple, als Països Baixos, el Regne Unit o el centre d’Europa. Tot i això, s’espera un ambient més hivern amb alguns xàfecs entre Barcelona, Girona i el Pirineu, així com vent intens de mestral i tramuntana, amb una cota de neu que voltarà els 1.000 metres. Ambient de finals d’hivern sobretot dimecres i el matí de dijous. Compte perquè tornaran algunes glaçades febles a l’interior, cosa que és una mala notícia per a la pagesia.

A partir del mateix dijous al migdia, les temperatures començaran a remuntar i recuperarem l’ambient més normal per l’època, però compte perquè la setmana pot acabar amb canvis importants. I és que entre divendres i el cap de setmana podríem tenir diverses tongades de xàfecs o pluges, localment amb tempesta. Una dinàmica totalment primaveral que haurem d’anar seguint amb atenció.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dimarts 6 d’abril

El canvi de temps començarà a partir d’aquest mateix dimarts, 6 d’abril, amb una baixada de temperatures que ja serà evident arreu, especialment a punts del Pirineu i del nord-est. Algunes mínimes s’enregistraran al final del dia. Les màximes es mouran entre els 17º i 23º a Ponent i al litoral i prelitoral de Tarragona, i tan sols entre 13º i 18º a la resta, inclús més baixes al nord del Pirineu. Un descens que, en alguns casos, serà molt marcat.

Pel que fa a l’estat del cel, els intervals de núvols seran força abundants a les comarques de Girona, Barcelona i cara nord del Pirineu, on s’esperen alguns ruixats a partir de mig matí o migdia i durant la tarda, en conjunt febles. La cota de neu voltarà els 1.200 metres, però baixarà fins als 1.000 a la cara nord del Pirineu.

A partir del vespre, aquesta nuvolositat s’estendrà a més zones de la Catalunya Central i del nord del Camp de Tarragona. Allà on el cel estigui més tapat és on més es notarà la clatellada de les temperatures amb ambient de finals d’hivern. Fora d’aquests punts, el sol dominarà. 

Mapa de previsió a Catalunya el 6 d'abril del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

L’altra notícia meteorològica del dia serà el vent, ja que el mestral i la tramuntana entraran amb ganes  a l’Empordà, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i sud de Ponent, localment amb alguna ràfega intensa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té actives alertes per fort vent  en algunes comarques i temporal de mar a la Costa Brava:

Mapa d'alertes per vent fort i mala mar a Catalunya el 6 d'abril del 2021
Mapa d'alertes per vent fort i mala mar aquest dimarts | METEOCAT

Dimecres 7 d’abril

La clatellada de les temperatures encara serà més evident el dimecres, 7 d’abril, amb la reaparició d’algunes glaçades febles nocturnes  a zones de l’interior no afectades pel vent, cosa que pot ser perjudicial per a la pagesia. Les màximes també quedaran força més curtes, amb un descens que serà especialment acusat al litoral i prelitoral sud. Molt valors entre 11º i 16º, més baixos al Pirineu.

Les nuvolades seguiran als mateixos punts al matí, però a la tarda es concentraran a les comarques de Tarragona, Catalunya Central i zones de muntanya, amb possibilitat d’alguns ruixats dispersos.  El vent de mestral i tramuntana anirà desapareixent al llarg de la jornada.

Dijous 8 d’abril

Compte amb les glaçades a l’interior la matinada i primeres hores de dijous, ja que les temperatures tocaran fons.  En canvi, de dia ja remuntaran més, tot i que encara seran una mica baixes per l’època. Hi haurà força intervals de núvols que arribaran des del sud, però no s’esperen precipitacions.

Divendres 9 d’abril

El temps pot canviar clarament de cara al divendres, 9 d’abril, ja que l’arribada d’un front atlàntic provocaria que el cel estigués cada cop més ennuvolat a l’espera de l’arribada d’una tongada de pluges a partir de la tarda i vespre que escombraria gran part de Catalunya. Tot plegat amb una pujada de les temperatures, tant de dia com de nit. Una situació que haurem de seguir amb atenció per acabar-la de definir.

Cap de setmana del 10 i 11 d’abril

Finalment, el temps estaria ben mogut de cara al cap de setmana del 10 i 11 d’abril, ja que podrien aparèixer ruixats a qualsevol punt i moment del dia arreu del territori, localment forts i amb tempesta. No obstant, les temperatures seguirien pujant amb un ambient plenament primaveral. Val a dir que hi ha un grau d’incertesa elevat pel que fa a la previsió del cap de setmana, raó per la qual s’haurà de seguir amb atenció.