Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre

Traca del temporal d’hivern al final del pont, setmana de canvis: Temps a Catalunya del 7 al 13 de desembre

La neu pot arribar força avall en algunes comarques dilluns a primera hora, però la cota pujarà ràpidament

Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre
El temps estarà ben mogut aquesta setmana per la borrasca 'Bàrbara' | Pili Rius

Després d'un inici del pont de la Puríssima molt mogut, però en general, amb poques precipitacions  a Catalunya, tret del Pirineu, en aquest tram final del pont, les precipitacions  sembla que sortiran de la serralada pirinenca, sobretot aquest dilluns, quan una banda de pluges  i nevades entrarà al llarg del matí per l'oest deixant nevades  que podrien aparèixer a punts de l'altiplà central o el Prepirineu de Lleida per sobre de només 500 metres. Dimarts també tindríem alguns ruixats, però en general serien més irregulars i escadussers. Amb tot, al llarg d'aquests dos darrers dies més o menys festius, seguirà el fred  de rigorós hivern  arreu i amb ventades  de mestral  a la meitat sud que cada cop seran més destacables, sobretot dimarts. Les temperatures  tocaran fons dimecres, quan seria la matinada més freda  de la setmana.

Tanmateix, a partir de llavors, la resta de la setmana  serà força diferent i és que malgrat que seguirem tenint bandes de núvols alts  que aniran creuant el cel  a molts punts del territori català, la majoria d'aquests ja no deixaran precipitacions  fora del vessant nord del Pirineu i les temperatures  seran cada dia més elevades, sobretot a partir de dijous, i la cota  de neu  ja se situarà per sobre dels 1.200 metres.L'anticicló  es podria imposar més clarament a partir de divendres  i el pròxim cap de setmana amb més sol arreu i uns termòmetres  que es recuperaran clarament fins a valors pròxims als  20ºC en molts punts del litoral sud a causa dels vents  terrers. Malgrat tot, les nits seguiran sent fredes arreu.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Dilluns 7 de desembre

El pas d’un front atlàntic molt desgastat portarà, com dèiem, alguns canvis en el temps  al llarg d'aquest dilluns, 7 de desembre. Arribaran més núvols durant la matinada i sobretot al matí que taparan el cel arreu i tant a ponent com a comarques del Pirineu és on esperem que hi hagi precipitacions  entre febles i moderades. Es podrà veure nevar  per sobre dels 500 metres  tant a l'altiplà central com al Prepirineu de Lleida. Tot i això, en general seran nevades  anecdòtiques o enfarinades inferiors als 5 cm.

És a dir, llocs clàssics com zones del nord de la Noguera o la Segarra i Anoia, així com a la conca de Tremp, a les valls del Solsonès o a les de l'Alt Urgell. A la tarda seguiran els núvols a la meitat est i s'obriran clarianes amb més sol a ponent i al Pirineu, però les nuvolades seguiran a molts punts, fins i tot, al litoral i prelitoral. El vent  de mestral  es reforçarà a tota la meitat sud de Catalunya.

Mapa del temps a Catalunya pel dilluns 7 de desembre del 2020
Una línia frontal deixarà ruixats a ponent aquest matí de divendres amb neu per sobre de 500 metres. | Catalunya Diari

D'altra banda, també cal destacar l'entrada de vent de mestral  a l’Ebre, puntualment amb cops forts, fins a  60 o 80 km/h. Aquest fet ajudarà a netejar el cel a partir de la tarda d'aquest dilluns.   Els núvols, juntament amb les precipitacions febles, comportaran que quedi un dia molt fred  a bona part de l'interior de Catalunya  amb valors que no passaran dels 5ºC en tot el dia. Possiblement, en alguns casos, serà el dia més fred  d'aquest any 2020 i també de tot l'hivern  passat, que en prou feines va fer fred. A causa de les nevades  previstes, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos  per acumulacions de 5 cm  a cotes de 700 metres al nord-oest del territori.

Mapa d'avisos a Catalunya pel dilluns 7 de desembre del 2020
Hi ha activats avisos per neu aquest matí de dilluns al Pirineu occidental per sobre de 600 metres | Meteocat

Dimarts 8 de desembre

De cara al dimarts, 8 de desembre i dia de la Puríssima  festiu arreu, un nou front fred  tornarà a creuar  Catalunya i això farà que el temps torni a ser ventós  a gran part del país i una nova nevada  tornarà a afectar el vessant nord del Pirineu, sent abundant a l'Aran. El sol dominarà, tot i que creuaran bandes de núvols alts i prims, a la resta de Catalunya. Com a petita novetat, les temperatures es recuperaran una mica durant el dia, respecte als valors de dilluns, però seguirà fent molt fred de nit i màximes de 6ºC  a 12ºC. La majoria de mínimes es mouran entre els 0ºC i els 4ºC, més baixes a l’interior i al Pirineu i al voltant de 8ºC  a la costa.

Dimecres 9 de desembre

El temps començarà a fer-se més tranquil i sense pluges a la vista, però seguirà encara el fred  de rigorós hivern, el dimecres, 9 de desembre, amb sol que es combinarà amb el pas de núvols alts i prims  i encara amb alguns intervals de núvols  baixos al Pirineu, especialment a primeres hores. Les temperatures ja començaran a recuperar-se amb un ambient ja no tan fred  de dia i amb valors més propis per a l'època.

Dijous 10 de desembre

L'arribada d'una nova cua de  front atlàntic pel nord implicarà que els núvols siguin de nou més abundants segurament el dijous, 10 de desembre,  amb un sol més esmorteït, però sense aigua, fora del vessant nord del Pirineu on podrien caure alguns  ruixats, però sent en forma de  neu  ja per sobre dels 1.200 metres. Tot plegat provocarà una nova entrada de vent del nord que mantindrà les temperatures  a ratlla amb un ambient típic per l'època. Les nits continuaran fredes.

Divendres 11 de desembre

A partir del divendres, 11 de desembre, és quan l'anticicló  podria començar a guanyar més protagonisme, però encara amb alguns núvols prims amb sol  en general i  temperatures cada cop més altes, sobretot les diürnes, les nits quedaran tocades.

Cap de setmana del 12 i 13 de novembre

El cap de setmana del 12 i 13 de desembre podria ser anticiclònic a Catalunya, això es traduiria amb sol  que dominaria a tot el territori català sense excepcions i això implicaria que les temperatures durant el dia pugessin clarament, però amb nits que quedarien fredes  a l'interior.