Imatge d'un llamp caient a l'Alt Penedès

Alerta per tempestes en l’inici d’una setmana més moguda i fresca: Temps a Catalunya del 7 al 13 de setembre

Els xàfecs poden aparèixer més dies i les temperatures baixaran clarament dilluns, a l’espera que remuntin pel cap de setmana llarg de l’11 de setembre

Encara som a principis de setembre però, tècnicament, ja hem entrat a la tardor meteorològica, i això ho notarem aquesta propera setmana amb un temps que començarà més mogut i clarament més fresc, amb algunes alertes per fortes tempestes. Els ruixats tornaran a aparèixer al llarg de més jornades a causa d’una baixa al Mediterrani que, depenent del seu moviment, aportarà més o menys inestabilitat a casa nostra. No obstant, les temperatures aniran remuntant amb calor que tornarà per la Diada de l’11 de setembre.

Dilluns 7 de setembre

El temps es complica entre diumenge a la nit i dilluns, 7 de setembre, amb l’arribada de ruixats i tempestes que afectaran diverses comarques. Els més importants cauran entre Barcelona i Girona, amb alguns patacs d’aigua especialment a la costa i prelitoral de Barcelona a la matinada, potser inclús al nord del litoral tarragoní. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per forts aiguats:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 6 i 7 de setembre del 2020
Mapa d'alertes per fortes tempestes entre la nit de diumenge i la matinada de dilluns | METEOCAT

A la resta no es descarten alguns ruixats dispersos i febles, mentre que el sol dominarà dilluns a gran part del sud i oest de Catalunya. A la tarda creixeran noves nuvolades entre Barcelona, Girona i el prelitoral amb alguns ruixats, a l’espera que al vespre i nit tornin a aparèixer alguns patacs d’aigua en alguna zona de la costa barcelonina que, aquesta vegada, es desplaçarien també cap a alguns punts del litoral tarragoní i de l’Ebre. En general seran fenòmens aïllats.

Mapa de previsió a Catalunya el 7 de setembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Atenció a les temperatures perquè baixaran clarament a la majoria de comarques en una jornada marcadament més fresca. La majoria de màximes es mouran entre els 20º i 25º, localment més baixes al nord-est, Pirineu i Prepirineu. Només superaran lleugerament aquesta xifra a Ponent i vall de l’Ebre. Bufaran el mestral i la tramuntana a l’Ebre i l’Empordà.

Dimarts 8 de setembre

L’aproximació de la baixa al Mediterrani farà que, al llarg del dimarts, 8 de setembre, els núvols vagin cada cop a més al litoral i prelitoral, on no es descarta algun ruixat feble i aïllat a la tarda. Les nuvolades poden arribar a més zones interiors, però el sol dominarà durant gran part del dia com més a l’oest. Les temperatures pujaran amb més calor en general, però la nit serà clarament més fresca i de jersei a gran part del territori, inclús per sota del que tocaria.

Dimecres 9 de setembre

De cara al dimecres, 9 de setembre, la pertorbació Mediterrània, que sembla que no ens afectarà de ple, s’aproparà una mica més amb vents d’entre gregal i llevant amb més ruixats. La majoria cauran a punts de la costa i prelitoral, inclús amb alguna tempesta localment forta, però també n’arribaran a més punts interiors de forma dispersa. Les temperatures tornen a recular amb calor molt continguda.

Dijous 10 de setembre

Al llarg de la primera meitat del dijous, 10 de setembre, encara quedaran núvols i ruixats febles i dispersos a la costa, però la situació millorarà clarament, alhora que les tempestes de tarda aniran a més al Pirineu, Prepirineu i nord-est. Pugen més les temperatures.

Divendres 11 de setembre

Pel que fa al divendres, 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya i festiu a tot arreu, el temps millorarà clarament sense pluges a pràcticament cap comarca i calor que va clarament a més, amb moltes màximes entre 25º i 30º. Jornada per aprofitar en conjunt, tot i que els núvols alts i prims aniran a més a la tarda arreu amb algun ruixat molt feble al Pirineu.

Cap de setmana del 12 i 13 de setembre

La incertesa sobre la ubicació final de la pertorbació Mediterrània fa que el pronòstic del temps sigui més difícil com més avanci la setmana. No obstant, sembla que, després de la calma de la Diada, el cap de setmana del 12 i 13 de setembre estarà marcat per un augment dels ruixats de tarda al Pirineu, Prepirineu i entre Barcelona i Girona. La calor encara es mantindrà marcada dissabte, però afluixarà diumenge. Sembla que les calorades d’estiu ja no tornaran a casa nostra.