Méteo Especial: Molt pendents del fred intens i la cota de neu a partir de Nadal a Catalunya

Aquest dilluns comença l'hivern, però les temperatures no baixaran bruscament fins a l'arribada de les festes de Nadal

Imatge d'unes persones caminant pel carrer en plena onada de fred
El fred de cru hivern arribarà a partir de Nadal a tot Catalunya | Arxiu

L'ambient tan suau i atípic d'aquests darrers dies de la tardor astronòmica té els dies comptats. Aquesta nova setmana, que coincideix amb l'inici de les festes nadalenques vindrà protagonitzada per l'arribada de l'hivern a les 11:02h d'aquest mateix dilluns, 21 de desembre. Tot i això, el fred es farà esperar uns dies més, i no serà fins al mateix dia de Nadal, quan s'iniciarà un canvi radical de temps que notarem més per Sant Esteve pràcticament sense cap mena de dubte. A més, alguns mapes del temps donen la possibilitat que es pugui veure nevar a cotes baixes o molt baixes, fora del Pirineu.

Tot plegat, acompanyat d'un vent del nord d'origen polar provocarà una brusca davallada de les temperatures i alguns ruixats que, de cara als últims dies de l'any, podrien ser en forma de neu a cotes baixes, extrem encara per definir.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Canvi radical cap al fred de cru hivern

El canvi radical s'iniciarà el dijous, dia 24 de desembre, amb un cel que s'anirà tapant i ja passat el migdia apareixeran ruixats al Pirineu i a les comarques del nord de Barcelona i Girona, afectant també el litoral de cara a la nit de Nadal. En general, però seran de caràcter feble, però al vessant nord del Pirineu podran ser persistents, amb una cota de neu que aniria davallant dels 1.400 metres fins als 800 metres, o fins i tot, per sota d'aquesta cota, durant el mateix dia de Nadal, 25 de desembre

També és probable que hi hagi més xàfecs durant el migdia i la tarda de Nadal al voltant del litoral i prelitoral central. Al vespre, podrien arribar també al litoral sud, més irregulars. A la resta dominaria el sol, amb ventades molt fredes de mestral i tramuntana als dos extrems de Catalunya. El descens més destacable de les temperatures es produirà al llarg de les últimes hores del dia de Nadal.

Aire polar i TºC en caiguda lliure

Tot apunta, que en dies posteriors, de cara a Sant Esteve, 26 de desembre i el diumenge, 27 de desembre, seguirà amb nosaltres l'aire fred de centre d'Europa, que mantindrà generalitzat el fred de cru hivern amb unes temperatures que se situaran per la banda baixa durant dies. El mestral serà el clar protagonista a la vall de l'Ebre i la tramuntana a bona part de la Costa Brava i el Pirineu, que intensificaran la sensació de fred.

Aquesta situació provocarà intenses glaçades nocturnes fins al prelitoral a molts sectors, i si acaba calmant el vent, podria glaçar en algunes zones de la mateixa costa, però en general, es mantindrien uns cels força asserenats amb alguns núvols alts sense més conseqüències i nevades que desapareixerien transitòriament del vessant nord del Pirineu.

Molts escenaris oberts i pendents de la cota de neu

Més enllà, sembla que abans de cap d'any podríem tenir un episodi de pluges més generals amb fred intens i nevades a cotes força baixes, però aquest extrem no està gens clar encara. De tota manera, s'haurà de veure de ben a prop, ja que si l'aire fred polar del centre d'Europa es barregés amb precipitacions generades per possibles formacions de petites borrasques al Mediterrani, com indiquen alguns mapes del temps, aquesta conjuntura podria fer baixar la cota de neu, fins i tot, per sota dels 500 metres. S'haurà d'anar seguint amb atenció.

Calma enganyosa prèvia a unes festes molt mogudes

Abans de tot això, durant aquests primers dies de l'hivern previs a l'inici de festes nadalenques, tindrem un temps en general tranquil i dominat per l'anticicló, però encara amb restes d'inestabilitat en alguns punts del Pirineu. Aquest dilluns, 21 de desembre entrarem a la nova estació, a les 11:02h. Amb tot, l'hivern començarà amb un dia força enterbolit per núvols alts i mitjans arreu i pluges febles que afectaran gran part del vessant nord del Pirineu i només nevarà als cims més alts, però tendiran a desaparèixer al llarg del dia. El vent de ponent i sud-oest serà el més destacable de la jornada i bufarà amb força a les Guilleries i Collsacabra, així com zones del nord de La Selva i la Garrotxa, on puntualment es podrien superar els 60 km/h.

Mapa del temps a Catalunya el dilluns 21 de desembre de 2020
Previsió de símbols a Catalunya per aquest pròxim dilluns, 21 de desembre, primer dia de l'hivern | Catalunya Méteo

De cara a dimarts, 22 de desembre i el dimecres, 23 de desembre es mantindrà una situació anticiclònica, amb molt més sol arreu, pràcticament sense núvols ni pluges. Tot plegat, esperant el canvi brusc ja citat, que arribarà a partir de la nit de Nadal. Les temperatures baixaran arreu de forma brusca, però fins llavors, cada dia seran més elevades durant el dia.


Comentaris

envia el comentari