Imatge d'un sismògraf detectant un terratrèmol

Catàstrofe a Croàcia: Diversos morts i molts ferits després d'un devastador terratrèmol

El tremolor s'ha notat a Itàlia, Eslovènia, Àustria, Hongria, Eslovàquia, Bòsnia, Sèrbia i Montenegro

Un terratrèmol de 6,4 en l'escala de Richter ha sacsejat la localitat croata de Petrinja, a uns 44 km de Zagreb, la capital de país. Els mitjans croats parlen que, almenys, hi hauria un mort, un menor, i molts ferits.

Els danys, segons les primeres informacions, són importants, amb molts edificis danyats. El sisme ha estat registrat un dia després que un altre terratrèmol de magnitud 5,2 provoqués escenes de pànic al país, especialment a les localitats de Sisak i Petrinja, si bé no hi va haver víctimes.

Notat en molts altres països: perilla una central nuclear

El tremolor s'ha notat en molts països veïns de Croàcia, arribant fins a llocs tan llunyans com Itàlia i Hongria, a més d'Àustria, Bòsnia, Eslovènia o Sèrbia. A Itàlia, centenars de persones han cridat els bombers en localitats com Udine, Tireste o Venècia, després de notar el tremolor de terra.

A Eslovènia, les autoritats han decidit desallotjar una central nuclear per previsió davant possibles danys. Per la seva banda, el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) ha indicat que l'epicentre del terratrèmol, la magnitud del qual ha xifrat en 6,4 en l'escala de Richter, ha tingut el seu hipocentre a deu quilòmetres de profunditat.

Danys catastròfics

Segons les informacions recollides pel diari croat 'Vecernji List', el terratrèmol d'aquest dimarts ha causat l'ensorrament de diversos habitatges a Sisak, situada a prop dels epicentres dels dos sismes. El terratrèmol d'ahir es va veure seguit per prop d'una desena de rèpliques, inclosa una de magnitud 5. El Ministeri de l'Interior ha reclamat als ciutadans a través del seu compte oficial a Twitter que «si poden, surtin a la intempèrie i s'allunyin dels edificis que estan en perill d'esfondrar-».

A més, segons ha informat l'alcalde local de Petrinja, Darinko Dumbovic, a l'emissora de Ràdio Croàcia, el terratrèmol ha causat un nombre indeterminat de morts, entre ells una nena, i molts ferits, tot i que el nombre exacte de víctimes encara està per determinar. «Petrinja està en ruïnes. Hi ha morts i ferits, hi ha desapareguts. No hi ha casa que no hagi estat danyada. Les ambulàncies no poden arribar a tots els llocs. És un caos», ha declarat Dumbovic.

Així mateix, el primer ministre croat, Andrej Plenkovic, ha ressaltat que es dirigeix a Petrinja, que ha patit importants danys a causa del devastador terratrèmol. «Mobilitzem tots els serveis disponibles per ajudar les persones i netejar les parts destruïdes. El més important ara és salvar vides humanes», ha manifestat. A continuació, us deixem algunes imatges que s'han compartit a través de les xarxes socials:


En aquesta ocasió, el Servei Sismològic de Croàcia ha indicat que el terratrèmol s'ha sentit a tot el país i ha avançat que els danys materials seran superiors als registrats el dilluns. Testimonis citats per 'Vecernji List' han assegurat que el sisme s'ha notat en ciutats com Osijek, Rijeka, Split i Zadar.

Ajuda de la Unió Europea

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha indicat a través de Twitter que «segueixin de prop la situació a Zagreb després del devastador terratrèmol». «La nostra feina és ara rescatar i tenir cura dels ferits i els treballadors en primera línia. En aquests moments difícils, la Unió Europea (UE) ofereix el seu suport i ajuda total a la gent de Croàcia i al primer ministre», ha ressenyat.

Ja al març, al voltant d'una desena de persones van resultar ferides per una cadena de terratrèmols a Zagreb, que va deixar a més importants danys materials, inclòs l'ensorrament parcial d'una de les dues torres de la catedral de Sant Esteve i Sant Ladislao, l'edifici insígnia de la capital. És la segona onada de terratrèmols que reben aquest any.