IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les tortugues exòtiques a l'Estany de Banyoles es redueixen un 90% en vuit anys

Es confirma la bona aclimatació dels exemplars autòctons alliberats i el primer naixement a la zona

Exemplar de tortuga autòctona a l'Estany de Banyoles
Exemplar de tortuga autòctona a l'Estany de Banyoles | ACN

La població de tortugues exòtiques a l'Estany de Banyoles s'ha reduït un 90% en vuit anys. És el resultat de la feina d'extracció i control dels dos projectes Life (2010-2017) a la zona i que, un any després, permeten parlar d'una població d'exòtiques «controlada». «Estem en el bon camí per al control total i si seguim així podrem acabar erradicant-la», afirma a l’agencia ACN el tècnic coordinador del Consorci de l'Estany, Miquel Campos, tot fent una crida a la responsabilitat ciutadana per evitar alliberaments d'aquests exemplars.

L'altra bona notícia és que en la darrera campanya de seguiment de tortugues autòctones es confirma la bona aclimatació a l'entorn, després de la seva reintroducció. En vuit anys se n'han alliberat uns 200 exemplars i per primer cop s'ha detectat el primer naixement 'in situ'.

Entre 2010 i 2018 es van dur a terme dos projectes Life amb fons europeus que van dedicar molts esforços per reduir aquesta població d'exòtiques (sobretot les de Florida o d'orelles vermelles) i, al mateix temps, intensificar la reintroducció de la tortuga d'estany ('Emys orbicularis'), una espècie amenaçada.

Cada vegada costa més capturar tortugues invasores

En el primer Life es van capturar unes 600 tortugues exòtiques i en el segon, ja només un centenar. L'estadística, però, no té en compta només les xifres absolutes sinó també factors com ara els esforços destinats amb trampes i el temps que han estat instal·lades.

En l'última campanya de seguiment, que s'ha fet durant dos mesos i que ha acabat a finals d'octubre, es confirma la col·laboració ciutadana d’evitar alliberar més animals exòtics. «Cada cop ens costa més capturar exòtiques i això és molt bo», explica Campos.

Es van posar sis trampes de tipus plataformes d'insolació a les llacunes de Can Morgat i nou més amb esquer (sardina). En total, es van capturar 17 tortugues, de les quals 15 eren autòctones: 10 'Emys orbicularis' (tortuga d'estany) i 5 'Mauremys leprosa' (tortuga de rierol) i només dues d'exòtiques.

Alliberament d'una tortuga autóctona a l'estany de Banyoles
Alliberament d'una tortuga autóctona a l'estany de Banyoles | ACN

 

Tortugues autòctones en bon estat i gran mobilitat

A banda de les xifres, també s'han extret algunes observacions d'interès. La més esperançadora és que un dels exemplars de tortuga d'estany tenia dos anys, essent el primer nascut a la zona. També s'han localitzat tortugues que es van alliberar el 2011 i que, gràcies als xips que porten, s'han pogut pesar i mesurar de nou.

Segons Campos, «tenen bona coloració, creixen molt bé i molta mobilitat». I és que han trobat exemplars en zones tant disperses com a la zona de la Puda o a prop de l'escola del Frigolet confirmant-se així que s'han adaptat bé a l'entorn

La presència de la tortuga d'estany a l'Estany de Banyoles es remunta al neolític, tal com demostren els exemplars fòssils del jaciment de la Draga. L'any 2008, però, hi havia una població residual i sense capacitat de recuperar-se. És per això que l'any 2011 es van fer els primers alliberaments d'exemplars criats en captivitat del centre de l'Albera (Alt Empordà) per recuperar aquesta espècie amenaçada. Des de llavors se n'han alliberat més de 200 i no es descarta seguir-ho fent en un futur fins aconseguir una població estable.


Comentaris

envia el comentari