Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del cometa SWAN brillant al cel

Atents al cel: Troben un nou cometa visible a simple vista des de la Terra aquests dies

Un astrònom aficionat d’Austràlia ha fet el descobriment recentment

Imatge del cometa SWAN brillant al cel
El cometa SWAN serà visible aquests dies des de la Terra | Twitter

Aquests propers dies tenim una cita amb el cel que no constava en l'agenda astronòmica d’aquest 2020. Es tracta del pas d'un cometa que ha estat recentment descobert per l'astrònom aficionat Michael Mattiazzo, d'Austràlia, que ha detectat fa poc aquest element en el cel a partir de les imatges captades pel SWAN Observatori Heliosfèric i Solar (SOHO) de l'Agència Espacial Europea (ESA) en col·laboració amb la NASA.

Precisament, el nou estel (C/2020 F8) ha estat batejat oficialment amb el nom de SWAN en referència a l'instrument que ha permès el seu descobriment. La confirmació de l'esdeveniment va ser a l'abril, després que Mattiazzo trobés l'element en el marc de la feina de detecció d'hidrogen en el sistema solar. Per aquesta raó, es creu que el cometa emet una gran quantitat d'hidrogen que el fa brillar intensament. Laboratoris oficials dels Estats Units han confirmat la veracitat de la troballa.

Com podem veure el cometa?

La lluminositat de l'estel ha anat en augment i, a mesura que s'acosti al Sol, serà unes 3 o 4 vegades més brillant que ara, amb un cap de color entre verd i groc i una cua darrere d'uns 16 milions de quilòmetres.  Això permetrà que es vegi a simple vista sense necessitat d'aparells com, per exemple, telescopis.

Ara, però, es veu molt petit i, a mesura que s'acosti al Sol, la seva lluminositat i visibilitat augmentaran. També s'incrementarà el perill de desintegració a mesura que s’acosti a l'astre, tenint com a precedent la inesperada i decebedora desfragmentació del cometa Atles a l'abril. Esperem que aquest no sigui el seu destí.

Per ara, l'hemisferi sud gaudirà més de l'espectacle, ja que l'element llisca ara mateix per la constel·lació de Peixos. Pel que fa a l'hemisferi nord, per ara es veurà amb més dificultats, just abans de l'alba a la part nord-est del cel. No obstant això, entre finals de maig i juny  el cometa passarà per la constel·lació de Perseu i llavors es deixarà veure molt millor al cel del nostre hemisferi, alhora que més brillant.

Única oportunitat per veure’l

El cometa ha assolit aquests dies el seu màxim acostament a la Terra, passant a uns 85 milions de quilòmetres de distància. Aquest esdeveniment és únic en el nostre planeta, a causa que la seva trajectòria farà que no torni més, al menys en els pròxims centenars d'anys. D'aquesta manera, toca gaudir d'aquest espectacle celeste, ja sigui a simple vista o amb uns bons binocles.