Troben a l’espai la molècula més antiga de l’univers que confirma el Big Bang

Astrònoms de la NASA han fet aquesta troballa després de moltes dècades de recerca, amb molt sensors, fins a dissenyar l’observatori SOFIA que ha permès el descobriment

Una nebul·losa contenia la partícula descoberta, que hauria estat fonamental per la seva creació
Una nebul·losa contenia la partícula descoberta, que hauria estat fonamental per la seva creació | Pixabay

La comunitat científica celebra un descobriment molt desitjat per tots els astrònoms: han trobat una partícula que desvetlla força misteris sobre la formació de l’univers. Ha calgut una evolució important de la tecnologia d’investigació aeroespacial per poder presentar aquest descobriment. La NASA anunciava el dijous passat que havien localitzat per primera vegada una molècula de hidrur d’heli.

La troballa té un gran valor per la ciència astronòmica i ha estat possible després de varies dècades d’investigació gràcies al Observatori Estratosfèric per a la Astronomia Infraroja, coneguda en anglès com SOFIA, amb la col·laboració del Centre Aeroespacial Alemany. Aquesta partícula reafirma la teoria de les etapes inicials de l’univers.

Segons els astrònoms, l’hidrur d'heli va participar a la creació de noves combinacions químiques que van ajudar a refredar l'univers primitiu, la qual cosa va permetre la formació de planetes i estrelles. 

Dos elements independents es van unir i van crear la partícula més antiga de l’espai

Al Big Bang només existien alguns tipus d'àtoms, majoritàriament heli i hidrogen. Els investigadors creuen que amb el pas de milers d’anys, després del naixement de l’univers, els dos àtoms es van combinar per primera vegada i van crear la molècula més antiga de l’infinit espai. Tot i que es coneixia aquest element, no s’havia pogut demostrar la seva existència fins ara.

La NASA explica que el descobriment «confirma una part clau de la nostra comprensió bàsica de la química de l'univers primitiu i com va evolucionar al llarg de milers de milions d'anys en la química complexa d'avui».

En una galàxia molt llunyana... es va localitzar la molècula

Fa molt poc de la presentació de la primera fotografia d'un forat negre, i trobar aquesta partícula suposa un avançament tan important com quan van presentar el 'bosó de Higgs', la partícula fonamental, però la protagonista d'aquesta notícia ve de més lluny que la partícula de Déu.

Els científics han detectat la molècula a la nebulosa planetària NGC 7027, situada a uns 3.000 anys llum de la Terra, prop de la constel·lació del Cigne. Ells van observar els rastres de la partícula en aquesta zona ja que les condicions i la temperatura en la nebulosa corresponen aproximadament a les característiques en què va aparèixer el hidrur d'heli en el passat.

La molècula va esquivar als científics moltes dècades, necessitaren una llarga recerca amb diferents sensors per atrapar-la. «Aquesta molècula estava a l’abast, però necessitàvem els instruments adequats per fer les observacions en la posició correcta, i SOFIA va poder fer-ho perfectament», diu Harold Yorke, el responsable de l'observatori a Califòrnia.


Comentaris

envia el comentari