Un tsunami de gel impacta contra la costa interior nord-americana

El fred polar que afecta el Canadà i el nord dels Estats Units ha glaçat l’aigua dels marges dels grans llacs, i el fort vent ha provocat enormes onades que empenyen el gel contra els passejos costaners

Les onades glaçades han colpejat les carreteres que recorren els marges dels llacs nord-americans
Les onades glaçades han colpejat les carreteres que recorren els marges dels llacs nord-americans | Twitter

Un impressionant fenomen ha succeït aquesta darrera setmana als estats del nord dels Estats Units. El fred que no ens ha arribat a Europa aquest hivern s’ha quedat a l’altra banda del Atlàntic, on les temperatures sota zero es repeteixen freqüentment. Malgrat el gel pot incomodar molt a la ciutadania i provocar accidents, també deixa efectes curiosos que semblen ben bé irreals. 

Les autoritats canadenques han batejat el fenomen que presentarem a continuació com el ‘tsunami’ de gel i ha meravellat a molta població. Encara que la primera impressió és que sigui un truc, les onades glaçades que s’acumulaven als marges dels grans llacs nord-americans eren reals. 

Metres i tones de gel s’alçaven als passejos costaners després que un violent vent bufés a la zona del llac Erie, fronterer entre Estats Units i Canadà, i el naixement de les cascades del Niágara. El resultat és espectacular.

Les causes de l’estrany fenomen

Si no hi ha suficient amb el fred polar que assota els Estats Units, el vent bufava a 120 km/h aquesta setmana passada. Una capa de gel cobria el llac Erie quan el temporal va començar i va alterar la situació de l’aigua. El vent aixeca onades i transporta els blocs glaçats als carrers dels marges, obligant a aturar el tràfic. Veure les imatges és molt divertit, però les persones que ho van viure en directe es deurien de morir de por.

Una agencia meteorològica local, The Weather Network, informa que les inundacions i les marees gelades han afectat les ciutats properes i fins i tot una dona de 77 anys va haver de ser rescatada a casa quan aquesta es va inundar. Les baixes pressions han envaït Canadà i generen vents huracanats que han tombat molts arbres i pals de llum, deixant sense electricitat a milers de cases.

Així mateix, quan les temperatures comencin a recuperar-se, el gel es fondrà i les autoritats pateixen per la pujada del nivell del llac. Calculen que l’aigua pujarà uns 2 metres amb el proper desgel i en algunes poblacions, com per exemple Buffalo, es planteja l’evacuació voluntària dels residents més pròxims a la zona inundable.

Quan desaparegui el rastre del tsunami de gel, sempre podrem retrobar les nombroses imatges que els espectadors de la situació han penjat a les xarxes socials.


Comentaris

envia el comentari