rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Un cicló va descongelar l'Àrtic el passat hivern

Va elevar les temperatures de la zona de l'Àrtic fins als 10 graus positius
El cicló va reduir la capa de gel en ple hivern | cedida

 

Un gran cicló va creuar la zona de l'Àrtic el desembre de l'any 2015 i va aportar una gran quantitat de calor i humitat a aquesta zona del món que es caracteritza per un ambient fred i sec. La capa de gel marina es va reduir en plena temporada hivernal, segons els últims descobriments de la NASA.

El cicló es va formar el 28 de desembre de 2015, al mig de l'Atlàntic Nord, i es va desplaçar cap al Regne Unit i Islàndia fins a entrar a l'Àrtic el 30 de desembre. Durant la tempesta, les temperatures mitjanes de l'aire a la regió dels mars de Kara i Barents, al nord de Rússia i Noruega, eren de 10 graus Celsius positius, les temperatures més càlides que s'havien registrat en aquella zona del món des del 2003 que hi ha dades comparatives.

 

La massa d'aire extremadament càlida i humida associada a aquest cicló va causar una quantitat d'energia equivalent a l'energia utilitzada en un any per un milió de cases als Estats Units, i va ser transferida a l'atmosfera i la superfície del gel marí d'aquesta regió. Com a resultat, el gel marí d'aquesta àrea va reduir-se en 10 centímetres de mitjana. Els científics creuen que aquest fet podria repetir-se durant els propers hiverns. Diferents models que estudien l'evolució del gel marí a l'Àrtic ens indiquen que l'espessor de la capa de gel seguirà disminuint les pròximes dècades, fent que la capa de gel sigui encara més vulnerable a les tempestes d'hivern.