IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un immens iceberg podria formar-se a l'Antàrtida els pròxims mesos

L'iceberg es podria formar com a resultat d'una gran esquerda a la banquisa de gel

Investigadors del Regne Unit han donat a conèixer noves imatges aèries de la gegantina esquerda que s'està obrint des de fa mesos a la barrera de gel Larsen C a l'Antàrtida. En alguns trams, aquesta esquerda ja arriba a una amplada pràcticament de 400 metres.

L'esquerda de la banquisa de gel s'estén sobre el mar de Weddell, a la península Antàrtica i ja té una amplada de més de 400 metres. Les últimes observacions per satèl·lit registrades aquest mes de febrer del 2017 demostren que un iceberg amb una superfície de més de 5.000 quilòmetres quadrats podria formar-se com a resultat d'aquest procés. Per tenir-ne una idea de la grandària, penseu que la superfície total de la província de Girona és d'aproximadament 5.909 quilòmetres quadrats.

Els científics de la British Antarctic Survey (BAS) treballen en un programa d'investigació de llarga durada a les plataformes de gel per entendre les causes i les implicacions dels ràpids canvis observats a la regió. Les imatges obtingudes i que es mostren en el vídeo que encapçala aquesta notícia, van registrar-se des d'avions, ja que la més que probable ruptura de la plataforma de gel feia perillós instal·lar un campament d'investigació al gel. En condicions normals es formen icebergs d'aquestes dimensions cada poques dècades. De moment no hi ha suficient informació per saber si la formació de l'iceberg gegant esperat a la plataforma Larsen C és un efecte del canvi climàtic o no, encara que hi ha evidències suficients per afirmar que el canvi climàtic està causant una pèrdua de la plataforma de gel.


Comentaris

envia el comentari