Una enorme glacera podria trencar-se a l'Antàrtida

L'escalfament del mar podria ser el causant d'una enorme esquerda al gel antàrtic
Esquerda a la glacera Pine Islans | cedida

Una enorme glacera a l'Antàrtida s'està desfent, nombroses esquerdes al seu interior fan pensar en un possible col·lapse d'aquesta gran massa de gel. La glacera Pine Island, una gran plataforma de gel que delimita la banquisa a l'Antàrtida Occidental, és una de les glaceres que els investigadors creuen que podrien experimentar una ràpida pèrdua de la seva superfície gelada i aportar-la a l'oceà.

 

  

 

 

Un estudi recent de la Ohio State University, demostra la presència d'enormes esquerdes a la glacera Pine Island a l'Antàrtida. Els investigadors han pogut observar amb imatges de gran detall una esquerda a l'interior de la plataforma de gel que amenaça amb el trencament d'aquesta. Aquestes grans esquerdes ja s'han pogut observar en grans glaceres a Groenlandia anteriorment. L'aparició d'aquestes esquerdes gegantines a Groenlandia van acabar amb el trencament de grans glaceres en poc més de 12 dies. 

 

El més preocupant d'aquest estudi és que no és l'única esquerda que s'ha pogut observar a la superfície gelada de l'Antàrtida, ja que n'han pogut identificar moltes més a l'interior del continent. Més de la meitat de l'aigua dolça del món es troba congelada a l'Antàrtida. La glacera Pine Island i la seva germana propera, la glacera Thwaites, es troben a la zona més exterior, la més propensa a canvis en la seva superfície. La importància d'aquestes glaceres situades a la zona exterior, és que actuen com a taps de suro en una ampolla i mantenen proper del 10% de la capa oest de gel de l'Antàrtida sota control. Si aquestes glaceres col·lapsassin, gran part de la plataforma oest de l'Antàrtida també podria col·lapsar aportant una gran quantitat d'aigua als oceans del món.

 

Esquerda de la glacera Pine Island des d'un satèl·lit | NASA

Diferents estudis han observat que la capa de gel de l'Antàrtida Occidental es particularment inestable i podria colapsar dintre d'uns 100 anys. El colapse conduiria a un augment del nivell del mar pròxim als 3 metres, el que deixaria sota l'aigua algunes de les principals ciutats del món i que desplaçaria a més de 150 milions de persones que actualment viuen en zones litorals.Comentaris

envia el comentari