rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Una massa radioactiva afecta bona part d'Europa

Aquesta massa radioactiva ha viatjat des del nord d'Europa i ara afecta bona part dels països del continent
La massa radioactiva afecta molts països d'Europa. | IRSN

 

A finals del mes de gener es van detectar mostres de iode-131 a l'ambient al nord d'Europa, concretament a Noruega. Aquesta massa radioactiva s'ha expandit amb molta rapidesa durant les últimes setmanes per tot Europa i ja ha arribat a Finlàndia, Polònia, França, Alemanya o Espanya.

 

A finals del mes de gener es van detectar a Noruega mostres de iode-131 a l'aire, segons ha informat el IRSN, un organisme francès especialitzat en riscs nuclears i radiològics. Durant les últimes setmanes aquestes mostres de iode-131 s'han expandit per la majoria de països d'Europa arribant fins i tot al nord d'Espanya. El IRSN en una nota de premsa ha informat que possiblement aquesta fuga radioactiva s'ha pogut produir a la zona del Bàltic. Fins al moment s'han iniciat diferents protocols de recerca a través d'un avió especialitzat de les forces aèries dels Estats Units que s'encarrega de recollir mostres de l'atmosfera per detectar l'origen de possibles explosions nuclears.

 

El iode-131 s'utilitza en tractaments de càncer i malalties de tiroides. Aquest isòtop té una vida mitjana de vuit dies i per tant no suposa una greu amenaça per la salut.

 

Concentracions actuals de iode-131 als països d'Europa | IRSN