YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Una perillosa plaga amenaça els boscos de pi pinyer de Catalunya

El Maresme és una de les comarques més afectades on s'han perdut el 10% dels boscos de pi pinyer

El 'Tomicus piniperda' és conegut popularment com a 'escarabat comú dels brots del pi'. | cedida

L'escarabat tomicus està causant la mort a una gran part dels boscos de pi pinyer a la comarca del Maresme i aquesta plaga podria estendre's per la resta del país. Aquests insectes han trobat unes condicions més favorables durant els últims anys amb l'aparició més continuada de períodes de sequera, la falta de gestió forestal i la debilitació dels pins.

La plaga de l'escarabat tomicus ha causat aproximadament la mort del 10% dels boscos de pi pinyer a la comarca del Maresme però aquesta xifra podria augmentar fins al 50% del total. La comarca del Maresme és la més afectada per aquest escarabat natiu a tot Europa, el nord-oest d'Àfrica i el nord d'Àsia. Durant els últims anys aquest insecte ha esdevingut una plaga i ha causat la mort a moltes hectàrees de pi pinyer del Maresme. L'insecte ha trobat condicions més favorables durant els últims anys per sobreviure. Els efectes del canvi climàtic amb uns períodes de sequera més continuats podrien estendre la plaga per la resta del país si no s'elabora un pla de gestió forestal a les zones afectades per resoldre el problema. A la comarca del Maresme des de fa setmanes es duen a terme tales de grans superfícies afectades per evitar que aquest escarabat pugui estendre's durant els pròxims mesos a altres indrets del país.

Les primeres actuacions es finançaran amb una subvenció de 100.000 euros que atorga el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i que permet actuar sobre 80 hectàrees de bosc, un 10% de la superfície afectada. Els tècnics alerten que si no s'actua abans del pròxim mes de març, quan el tomicus tornarà a emergir dels troncs, el risc de «desastre ecològic» al Maresme augmenta exponencialment, tant des del punt de vista mediambiental, com d'incendis i inundacions.

Arbres afectats per la plaga | Consell Comarcal del Maresme

Comentaris

envia el comentari