El govern dona per extingits el vell marí, el linx nòrdic i 30 espècies més a Espanya

El Ministeri de Medi Ambient comunica oficialment l’extinció del vell marí i altres animals, i detalla les espècies que podran ser objectius de reintroducció en els pròxims anys

Exemplar de linx europeu
Exemplar de linx europeu | Arxiu

Aquest passat mes d’agost, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar una llista d’espècies extingides a tot el medi natural espanyol. El BOE certifica que el vell marí, coneguda també com a foca monjo del Mediterrani i abatut l’última femella el 1992, està oficialment i legalment extingit.

L’actual ministeri per a la Transició Ecològica (generalment més conegut com de Medi Ambient) va elaborar l’agost passat la llista que comprèn 32 espècies, entre plantes i animals.

Les espècies silvestres desaparegudes

Dels darrers, hi ha tres mamífers: el vell marí, el linx nòrdic i la balena franca; dos peixos: l’esturió europeu i la llamprea de riu; i vuit ocells: pigarg cuablanc, falcó llaner o borni, el grèvol comú, el gall de cua forcada, la perdiu de roca, la guatlla pintada andalusa, la grua europea i la grua damisel·la.

Hi ha 19 plantes extingides, entre elles estan Astragalus baionensis, Cicuta virosa, Kunkeliella psilotoclada, Lysimachia minoricensis, Potentilla grandiflora i Sagittaria sagittifolia.

Es treballa en projectes de reintroducció d’espècies extingides

El vell marí viu actualment només a la costa de Mauritània
El vell marí viu actualment només a la costa de Mauritània | Pere Renom- Cari Pardo

 

El comunicat oficial del Govern cita la llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat del 2007, que promou el finançament per part de les administracions públiques de la reintroducció d’espècies silvestres autòctonesextingides. La llista és molt important, perquè, segons s'especifica, «no es podran autoritzar els projectes de reintroducció que afectin espècies que no hi estiguin incloses». 

Entre aquests projectes de reintroducció hi ha el que participa la Universitat de Barcelona per recuperar el vell marí a la costa de Fuerteventura des de Mauritània i així establir una comunitat estable.

També es vol recuperar el linx nòrdic (Lynx linx), anomenat gatillop en diversos punts del Pirineu. Podria tornar al seu hàbitat a la Vall d’Aran, al Cadí i altres indrets de la serralada. Els naturalistes consideren que el linx en aquests espais podria tenir un paper molt important per a l’equilibri ecològic perquè és el depredador d’espècies com la llebre i el cabirol.


Comentaris

envia el comentari