Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del volcà Etna en erupció a Itàlia

Un altre volcà entra en erupció amb un gran núvol de cendra

L'Etna és el volcà actiu més gran d'Europa i en els últims anys ha registrat un augment en la seva activitat

En plena erupció del volcà de La Palma que centra l'atenció mediàtica a Espanya, s'ha registrat l'esclat d'un altre volcà. Concretament, es tracta del volcà Etna, situat a la ciutat metropolitana de Catània a la costa siciliana (Itàlia). Segons sembla, el cràter ha expulsat una gran quantitat de cendra de lava.

L'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia de l'Observatori Etna ha confirmat la represa d'una forta activitat volcànica. I és que s'ha registrat una intensa emissió de cendra i lava que emana del cràter del volcà. Així doncs, el núvol s'eleva en una columna de nou quilòmetres que fins i tot és visible des de Catània i Taormina.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Davant d'això, s'ha obligat a emetre un avís vermell per a l'aviació, que és el nivell més alt d'alerta per una erupció volcànica. Tot i això, l'activitat de l'Etna no afecta per ara les operacions de l'aeroport internacional de Catània. Tanmateix, alhora se segueix l'evolució d'aquest nou fenomen volcànic.

A Espanya, l'erupció del volcà Cumbre Vieja a l'illa canària de La Palma, diumenge passat, ha obligat a desallotjar ja a més de 5.000 persones, ja que tant l'emissió de gasos com de lava ha posat en perill les comunitats habitades de l'entorn, on els rius de lava han destruït desenes de cases al seu pas.

El volcà actiu més alt d'Europa

L'Etna és el volcà actiu més alt d'Europa i un dels més grans del món. També és un dels més antics, ja que es documenten les seves activitats des de fa més de 2.700 anys. A més a més, el passat 29 d'agost va entrar en erupció per cinquantena vegada perquè durant aquests anys ha experimentat una temporada alta.

Les contínues erupcions han modificat la faç de l'entorn i la seva mateixa estructura, arribant a créixer més de 30 metres. L'activitat sísmica dels últims dies anunciava una nova explosió que finalment s'ha produït aquest mateix matí. Tot i això, les comunitats del voltant estan acostumades a viure sota la seva influència.

Encara que en els últims anys, s'han disparat les erupcions d'aquest volcà, que mesura 3.357 metres d'altura. Sense anar més lluny, el passat mes de març es van registrar dos rius de lava amb una columna de fum, roques i cendra de diversos metres d'altura. Això va obligar a restringir temporalment l'activitat a l'aeroport de Catània.

Al cim de l'Etna hi ha cinc calderes i tres cràters seguits de fissures en els seus vessants per on expulsa matèria volcànica. Té una forma cònica i ho fa reconeixible des de qualsevol punt alt de l'illa siciliana. Alhora, genera dos tipus d'erupcions; explosives (des dels cràters) i de flanc (des dels vessants).

Un volcà de tipus vulcanià

L'Etna és vulcanià, un tipus de volcans que desprenen grans quantitats de gasos d'un magma espès. Es caracteritzen per explosions molt fortes que polvoritzen la lava i produeixen moltes cendres. En aquests volcans es produeixen erupcions violentes de lava que se solidifica ràpidament.

De fet, és freqüent que aquesta lava solidificada pugui taponar el conducte volcànic prop del cràter. També produeix explosions esporàdiques que alliberen gasos en forma de columnes de cendra. Aquest és el cas de la nova erupció de l'Etna, que ha alliberat un gran núvol de cendra de lava.

En canvi, el volcà Cumbre Vieja que ha erupcionat a La Palma és de tipus estrombolià. En aquests casos el magma és més líquid, però hi ha una gran concentració de partícules a l'aire. L'erupció es produeix en fases cícliques i els rius de lava descendeixen d'una forma més o menys fluida.

Per això, en el cas de La Palma, hem assistit al ràpid d'avanç de les llengües de foc arrasant tot al seu pas. I és que, quan la lava cau per les vores del cràter, descendeix pels vessants i els barrancs. A la fi, segons els experts, a La Palma aquestes llengües acabaran arribant a la mar.