rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

La inestabilitat torna a augmentar pel Primer de Maig

Els xàfecs apareixeran al matí a la costa central i a la tarda afectaran gran part de l’interior
Dimarts més variable amb xàfecs a moltes comarques | Xavi Segura

 

La primavera continuarà ben alterada aquest dimarts. La inestabilitat tornarà a augmentar a gran part del país i tindrem un Primer de Maig molt variable arreu. Els xàfecs podran caure de bon matí arran de costa entre les comarques del Maresme i del nord del Tarragonès.

 

 

Aquests ruixats marxaran ràpidament mar endins i no serà fins a migdia que les nuvolades creixeran amb força i deixaran pas a una tarda de xàfecs a gran part del Pirineu, Prepirineu (principalment el de Girona), Catalunya Central i punts del prelitoral.

 

 

No es descarta que les pluges arribin a altres zones, inclús a la costa, però en menor mesura. Localment, les precipitacions poden ser intenses i anar acompanyades de calamarsa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos a la majoria de comarques de la Catalunya Central i del Pirineu de Girona. 

Efecte rebuf a Barcelona

El vent del nord bufarà de bon matí als dos extrems del país. Això, sumat a l’augment de la inestabilitat, provocarà que a la costa de Barcelona tingui lloc el que es coneix com a “efecte rebuf”. És a dir, que la confluència de vents mar endins farà que en aquests trams del litoral el vent giri de mar cap a terra aportant humitat i facilitant el creixement de nuvolades localment potents.

 

 

El mestral deixarà de bufar a mig matí a les Terres de l’Ebre i els vents acabaran canviant de direcció al litoral, però fins llavors podem tenir sorpreses en forma de patacs d’aigua molt puntuals en aquests punts de la costa. Difícilment arribin al prelitoral. El SMC ha activat avisos en aquest sentit entre el Barcelonès i el nord del Tarragonès.

Més núvols

De bon matí, els núvols seran abundants a les comarques de Barcelona, sud i interior de les de Girona, nord de la costa Daurada i Pirineu i Prepirineu. A la resta, el cel estarà força variable, inclús assolellat a Ponent i a l’Alt Empordà, on hi bufarà la tramuntana tot el dia.

 

 

De cara a la tarda, el sol i els núvols es combinaran amb un ambient molt variable. La nuvolositat serà abundant a molts punts de l’interior i del Pirineu en moments de xàfec.

 

Temperatures a ratlla

Aquest últim dia del pont de maig continuarà marcat per les temperatures anormals per l’època de l’any. La nit tornarà a ser freda a l’interior i al Pirineu. Les mínimes es quedaran a molts punts clarament per sota dels 10º, apropant-se als 0º a les valls pirinenques.

 

 

La cota de neu rondarà els 1.500 metres, puntualment per sota al matí al Pirineu de Lleida, on Protecció Civil ha des activitat el Pla Inuncat per l’estabilització del cabal del riu Garona.

 

 

Les màximes tornaran a ser fresques, amb la majoria dels valors entre els 15º i els 20º, més altes a l’Ebre i a Ponent. De cara a dimecres, el temps s’estabilitzarà amb més sol i temperatures que poc a poc aniran recuperant-se.