Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Xina crearà una ‘fàbrica de núvols’ al Tibet per provocar pluja artificial

El projecte, que rep el nom de ‘Riu Celestial’, consisteix en la col·locació de centenars de xemeneies que expulsaran iodur de plata per generar les precipitacions

El nou projecte s'instal·laria a la zona del Tibet
El nou projecte s'instal·laria a la zona del Tibet | Arxiu

 

La Xina no para de sorprendre en el seu intent de controlar la meteorologia. L’últim projecte és pràcticament de pel·lícula, i és que el govern del país asiàtic pretén crear una ‘fàbrica de núvols’ al Tibet amb l’objectiu de provocar pluja artificial i acabar així amb els problemes de sequera que es van repetint a la zona els darrers anys.

Amb el nom de ‘Riu Celestial’, ‘Tianhe’ en xinès, aquest projecte consisteix en la col·locació de centenars de xemeneies al llarg d’uns 1,6 milions de quilometres quadrats d’aquesta zona del nord-est de l’Himàlaia, coneguda com el sostre del món. Aquestes estructures expulsarien iodur de plata, component que, juntament amb altres químics, provocaria pluges a la zona. 

La iniciativa busca acabar amb la sequera de la zona
La iniciativa busca acabar amb la sequera de la zona | Arxiu

 

Generar fins a 10.000 milions de metres cúbics anuals de pluja a la zona

La mesura pretén generar entre 5.000 i 10.000 milions de metres cúbics anuals d’aigua en aquesta zona, greument afectada per les sequeres els darrers anys. D’aquesta manera, l’increment final de la capacitat hídrica de la Xina pujaria fins a un 7%.  Una solució a llarg termini per a una problemàtica que, després de la sequera de l’any 2014, encara ara afecta a 2,3 milions de persona  4,4 milions d’hectàrees de terres cultivades. 

«El control del clima es convertirà en una contribució important, no només per al desenvolupament de la Xina i la prosperitat global, sinó també per al benestar de tota la raça humana», explica Lay Fanpei, president de la Corporació Aeroespacial de Ciència i Tecnologia del país asiàtic. 

De fet, l’obsessió pel control del temps per part del govern xinès ve de lluny. En grans esdeveniments nacionals, com ara els Jocs Olímpics de l’any 2008, es va provocar la desaparició de les precipitacions per garantir la celebració dels actes, així com de la contaminació ambiental. A més, l’any 2009 la capital xinesa va viure una de les nevades més importants de la història després que es llancessin 186 coets carregats amb aquests químics. Aquesta tècnica també s’experimenta en països desèrtics, com ara Israel.

La Xina és un dels països amb més contaminació del planeta
La Xina és un dels països amb més contaminació del planeta | Arxiu

 

Conseqüències incalculables per al medi ambient

Molts experts ja han posat en dubte aquest projecte, ja que les seves conseqüències mediambientals poden ser imprevisibles. De fet, es tem que l’augment de les precipitacions faci pujar molt els cabals de la zona, amb els problemes que això generaria. Però el que sobretot preocupa és l’efecte d’aquests químics a l’aigua i com afectaria a les espècies aquàtiques i la contaminació de la zona. 

De moment, ja s’han instal·lat 500 xemeneies que serveixen per eliminar els químics de l’aire. El pla es troba en una fase de prova i els seus impulsors asseguren que, fins ara, els resultats obtinguts estan sent «molt prometedors».