URGENT

🚨 El jove ferit per una pilota de goma perd l'ull

ÚLTIMA HORA

🔴 Els Mossos carreguen per desallotjar la C-65 al Gironès

Samuel Sánchez, el bioquímic català que combat el càncer amb 'medirobots'

Treballa en un important projecte que podria suposar un gran pas endavant en les teràpies mèdiques
Samuel Sánchez Ordóñez i el seu equip | Twitter (@FundacionBBVA)

 

Samuel Sánchez Ordóñez és un reconegut bioquímic català, nascut a Terrassa, que actualment treballa en un important projecte que podria suposar un gran pas endavant en les teràpies mèdiques, fins i tot contra el càncer: la fabricació de 'medirobots'. Es tracta d'un tipus de nano-robots que es propulsen de forma autònoma pel cos amb l'objectiu de transportar fàrmacs. 

 

«Hem aconseguit demostrar in vitro que l'alliberament de fàrmacs és més eficient amb propulsió que quan són inerts, és a dir, quan es tracta de la medicació de tota la vida transportada passivament pel torrent sanguini», afirma Samuel segons informació de 'El Español'. És un descobriment important, ja que pot ajudar als medicaments a penetrar a les cèl·lules canceroses o a atacar bacteris. 

Un disseny molt innovador

L'investigador català, juntament amb el seu equip, ha aconseguit desenvolupar uns robots en forma d'esferes biomèdiques d'òxid de silici, que emmagatzemen el fàrmac al seu interior. Un cop que han estat carregats amb la medicina pertinent, els petits robots viatgen amb una gran autonomia pel cos amb l'objectiu d'alliberar el fàrmac al punt indicat.

 

Quan el 'medirobot' arriba al seu objectiu el que ha de fer és alliberar el fàrmac. «Això s'aconsegueix mitjançant un senyal de calor o de llum», explica el bioquímic. «Creiem que podem fer les coses d'una manera diferent, propulsant el fàrmac fins a les capes internes del tumor. És important perquè, segons estudis, només el 0,7% dels portadors està arribant a aquest nucli».

 

Una de les característiques més destacables d'aquests nano-robots és la seva mida. La seva grandària és de 200 nanòmetres generalment, però hi ha models que no superen els 50, el que vol dir que arriben a ser mil vegades més petits que el diàmetre d'un cabell.

Una gran trajectòria en l'àmbit de la investigació científica

Aquest projecte és només l'últim d'una llarga llista d'èxits del català. Doctorat en química a la Universitat Autonoma de Barcelona, ha treballat com a investigador en països com japó i Alemanya. Per la seva feina en el món de la investigació ha rebut més d'un premi, com, per exemple, el Premi Guinness per fer el «motor de propulsió jet» més petit del món.

 

Des de l'any 2017 dirigeix el grup de nano-bio-dispositius del Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC) amb el qual ara treballa en aquesta tecnologia punta per ser utilitzada en la biomedicina.

Comentaris