Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Com afecta el temps al nostre comportament?

El doctor Antoni Bulbena ha documentat les conductes dels pacients segons les condicions meteorològiques. El vent, la calor, els llamps o les hores prèvies a la pluja ens alteren més

L'estat d'ànim canvia segons el temps que fa
L'estat d'ànim canvia segons el temps que fa | Cedida

 

Les condicions meteorològiques tenen un impacte directe sobre el comportament de les persones. Així ho indica l’estudi liderat pel director de Docència del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar i director del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el doctor Antoni Bulbena, centrat en aquest camp.

Tot va començar quan Bulbena, des de Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar, va detectar que hi havia moltes trucades i consultes quan feia un temps en concret i la xifra es reduïda quan en feia un altre. En aquest sentit, els atacs de pànic atesos es reduïen a la meitat en dies de pluja, mentre que eren tres vegades més comuns quan bufava vent de Ponent. A més, les temperatures augmentaven l’agressivitat de les persones, i el neguit i el pànic pujaven abans que plogués. 

El doctor Antoni Bulbena ha liderat l'estudi dels efectes del temps al comportament
El doctor Antoni Bulbena ha liderat l'estudi dels efectes del temps al comportament | ACN

 

Segons el doctor, factors meteorològics com ara la pluja, la llum o el vent afecten «considerablement» al funcionament habitual de les persones i a les malalties, tot i que no a tothom de la mateixa manera. Una afectació normal en els éssers vius per tal d’adaptar-nos a l’entorn i per a la supervivència. Bulbena destaca la importància d’estudiar aquesta influència per tenir eines per ajudar els pacients a anticipar-se a aquests efectes negatius.

El segle XXI està registrant els anys més càlids de la història
El segle XXI està registrant els anys més càlids de la història | Arxiu

 

Canvis de comportament segons el vent, la pluja, els llamps o la calor

L’estudi, realitzat per un equip liderat per Bulbena l’any 2002 i publicat el 2005 a la revista ‘International Journal of Biometeorology’, va detectar que el vent causa crispació i pot generar més neguit entre les persones. A més, les hores prèvies a les pluges generen més atacs de pànic però, un cop plou, es produeix un efecte d’alliberació, segons l’estudi. També influeixen molt els llamps i els trons, que causen pors i una mica d’irritació. 

A més, les dades apunten a que, quan fa molta calor, l’agressivitat augmenta. En aquest sentit, l’estudi fa una especial menció a l’onada de calor de l’estiu de l’any 2003 a tot Europa, quan el Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar va registrar més conductes agressives. Bulbena també posa èmfasis en el fet que les guerres del segle XX es van declarar majoritàriament amb temperatures elevades, així com amb puges devastadores.

En aquest sentit, el doctor alerta que el canvi climàtic pot comportar el «risc de modificar la conducta humana amb més agressivitat».  Denuncia que és un tema menys important en els fòrums i conferències al voltant d’aquesta problemàtica, i demana que s’estudiïn més a fons els efectes sobre el comportament que pot generar el canvi climatològic mundial.

La tardor és una època de depressions
La tardor és una època de depressions | Arxiu

 

Més problemes i depressions a la tardor

L’estudi ha corroborat que la tardor és l’època en la que els psiquiatres atenen més pacients, ja que es redueix la llum solar i, com que plou més, també hi ha més hores que precedeixen la pluja i, per tant, generen neguit i atacs de pànic en moltes persones. També hi ha més depressions i tenim més son, tal i com vam explicar des del CatalunyaDiari a l’inici de la tardor.

No obstant, no hi ha dades científiques que confirmin la dita clàssica de ‘la primavera la sang altera’. Pel que fa al clima mediterrani, Bulbena afirma que és «clarament el més saludable» perquè té estacions, molta llum i pluja repartida en dosis ponderades.