L'Hospital del Mar crea uns elèctrodes per acabar amb l'anorèxia crònica

El tractament s'ha provat en quatre pacients, tres dels quals han respost de forma positiva
Imatge de l'Hospital del Mar de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

 

L’Hospital del Mar de Barcelona ha presentat una revolucionària aplicació que podria permetre posar fi a l’anorèxia nerviosa. El centre sanitari català ha desenvolupat uns elèctrodes que un cop implantats en el cervell del pacient tendeixen a provocar una reacció positiva a l’organisme.

 

D’aquesta manera, es busca combatre el 30% de les anorèxies que s’arriben a tornar cròniques, afectant negativament a aquells qui les pateixen. En entrevista a ‘3/24’, el cap de psiquiatria de l’Hospital del Mar, Víctor Pérez, ha reconegut que els avanços són prometedors.

 

Reconeixent que la mesura està destinada majoritàriament per a dones, concretant que un de cada 100 joves d’entre 13 i 18 anys pateixen anorèxia nerviosa, l’especialista ha referit que altres tractaments, a diferència del que s’està provant actualment, no ha permès a les afectades «fer vida normal».

Elèctrodes per acabar amb l’anorèxia

L’especialista en neurocirurgia de l’Hospital del Mar, Gloria Villalba, ha referit que la funció principal dels elèctrodes és la de crear un efecte inhibitori. En aquest sentit, ha indicat que el generador «emet un impuls elèctric a la punta d’un elèctrode».

Imatge d'arxiu | Cedida

 

En aquest sentit, ha afegit que «aquest corrent no té un efecte excitatori», sinó el contrari, inhibeix el circuit «que funciona malament en aquests pacients», per tal d’eliminar el comportament negatiu i induir-los a reaccionar d’una manera positiva a les reaccions mèdiques.

Cas d’anorèxia crònica

En el mateix reportatge s’entrevista a una de les quatre persones tractades amb aquest innovador dispositiu. L’Elisabeth, de 41 anys, pesa 34 quilos i pateix anorèxia nerviosa des dels 14 anys. Des de fa tres anys viu de batuts, iogurts, sucs i cafè, evitant qualsevol consum de sòlids.

 

Diàriament pren al voltant de 75 laxants i uns 30 diürètics, medicines que no pot evitar consumir. A més, socialment ha perdut qualsevol activitat, ja que «com que no menjo», no celebra Nadal, no va a reunions familiars, festes i fins i tot, aniversaris.

 

No obstant això, el tractament a la que l’han induït ha aconseguit canviar la seva realitat. «Estic superanimada, menjo», reconeix amb certa eufòria. Les primeres reaccions als elèctrodes estan sent positives, permetent-li tornar a la seva normalitat diària.

 

De fet, el tractament està sent provat amb quatre persones, tres de les quals han reaccionat de manera positiva, mentre que la quarta s’està considerant un període més d’adaptació, ja que els especialistes consideren que l’efecte dels elèctrodes pot arribar a ser efectiu fins al cap d’un any.

Comentaris