URGENT

🚨 El jove ferit per una pilota de goma perd l'ull

L'hospital de Sant Pau inicia un estudi per tractar l'Alzheimer

Aplicarà, per primer cop a Espanya, tècniques de Medicina Nuclear en aquest àmbit
Imatge de malalts d'Alzheimer  | AFAT.

 

La Unitat de Memòria del Servei de Neurologia i el Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) han iniciat un estudi en Fase I que aplica, per primera vegada a Espanya, tècniques de Medicina Nuclear per localitzar la proteïna tau en el cervell de persones que pateixen Alzheimer i demència frontotemporal. La proteïna tau és la principal responsable de la mort neuronal. 

 

Segons ha informat l'hospital, en aquest estudi, els metges administren als pacients un traçador radioactiu PET (tomografia per emissió de positrons) que detecta la proteïna tau i els seus cúmuls anormals en el cervell dels pacients. L’estudi és finançat per la Fundació BBVA i l’Institut de Salut Carles III.

 

 

La investigació parteix que tant la demència frontotemporal com l’Alzheimer comparteixen acumulacions anormals de proteïna tau en l’interior de les neurones, cosa que provoca la mort d’aquestes cèl·lules. 

 

 

Fins ara, només es podien trobar a Espanya traçadors PET per localitzar la proteïna amiloide i així diagnosticar la malaltia d'Alzheimer, perquè l’ús dels diferents traçadors PET per detectar la proteïna tau no s'havia autoritzat, encara.

 

Anticossos tau

Segons els investigadors, el nou traçador de PET per localitzar la proteïna tau pot ser útil sobretot en la demència frontotemporal, ja que, en la meitat dels casos aquesta patologia es deu a un cúmul d’aquesta proteïna. En l'Alzheimer el paper de la proteïna tau és molt important, ja que hi ha diversos assajos clínics que investiguen diverses formes d’eliminar-la del cervell amb anticossos anti-tau.

 

La Unitat de Memòria de l'Hospital Sant Pau és referent, tant a escala nacional com a internacional, en recerca sobre la malaltia d'Alzheimer i altres demències neurodegenerativas. Actualment, té dos assajos amb anticossos anti-tau per a persones amb Alzheimer lleu i en un d’ells es realitza la detecció de la proteïna a través d’un traçador radioactiu per PET. 

 

L'Hospital Sant Pau és l’únic centre a l’Estat que combina un projecte d'investigació per a la detecció de proteïna tau a través d’un traçador PET i fa assajos clínics amb teràpies anti-tau en persones amb Alzheimer. Els investigadors confien que els estudis amb tractaments anti-tau poden donar lloc a nous tractaments per l’Alzheimer en els pròxims anys. 

Comentaris