Les 7 millors maneres de fer marxar del teu cap les idees negatives

No deixis que els pensaments obsessius t’envaeixin
Les millors maneres per allunyar-te dels pensaments negatius | Psicología y Mente

 

En un grau més o menys important, tothom té pensaments negatius. Ara bé, si ens envaeixen la ment i no ens deixen en pau, s’està posant en risc la nostra salut mental.

 

Les idees negatives habituals acaben consolidant-se al nostre cervell i ens poden causar grans molèsties si no lluitem per desfer-nos-en.

 

Mirar de no pensar en una cosa no és una estratègia gaire encertada

Quan ens posem a evocar idees negatives, automàticament mirem de fer fora aquests pensaments del nostre cap. Això no obstant, el fet d’acabar amb els mals pensaments resulta més complicat del que sembla, i aquesta estratègia pot arribar a resultar contraproduent.

 

Per lluitar contra aquest tipus d’idees negatives i habituals pots arribar a arrelar encara més els patrons de pensament d’aquesta mena, fent que el problema empitjori. Normalment, com més esforços dediquem a mirar de no pensar en quelcom, més ens costa oblidar-nos-en.

 

Per aconseguir alliberar-nos d’aquestes idees, és molt important que enfoquem el problema d’una forma diferent, utilitzant les estratègies i tècniques indicades per esborrar aquests mals pensaments per sempre més. Et presentem les millors 7 maneres d’assolir aquest propòsit.

1. Canvia el llenguatge corporal i gestual que fas servir

Pren-te uns instants per dedicar-te a observar de quina manera et mous i quins són els gestos que fas servir quan et comuniques amb altra gent. Estàs més encorbat del que és normal o la teva postura corporal és tancada? Tens tendència a creuar els braços o a arrufar les celles?

 

En cas que notis això, vigila perquè aleshores tens més inclinació a tenir idees negatives. El mal llenguatge corporal, de fet, pot perjudicar-te l’autoestima i fer que disminueixi la teva confiança en tu mateix. Si tens un estat emocional que no és òptim, les idees negatives tindran tendència a aparèixer més sovint.

 

Mira de somriure amb més freqüència i de millorar la teva postura corporal, mostrant obertura cap als altres. Això t’ajudarà a gaudir d’una millor comunicació no verbal i a propiciar un estat mental més bo, en què sigui més difícil encabir les idees negatives recurrents.

 

 

2. Parla sense por d’allò que t’intranquil·litza

Els mals pensaments poden aparèixer a causa de problemes emocionals o d’altres menes que no hem estat capaços de comunicar a alguna altra persona. Si ens quedem aquestes sensacions només per a nosaltres, sovint les coses empitjoren.

 

Si creus que et cal explicar a una altra persona les coses que t’intranquil·litzen, fes-ho. Parlant amb una altra persona sobre les nostres preocupacions, les idees entren en una altra dimensió, guanyen visibilitat, i aquest fet pot contribuir a veure les coses amb una perspectiva més àmplia. Es tracta d’una forma indicada per iniciar el camí d’esborrar-nos-les del cap.

3. Descobreix els beneficis del Mindfulness i la meditació

L’ansietat i l’estrès que dominen la nostra vida quotidiana poden fer que no reposin prou les nostres idees. Resulta molt difícil poder controlar els pensaments negatius que tenim si no podem relaxar-nos ni un moment.

 

Hi ha filosofies i tècniques diferents que contribueixen a fer que deixem la nostra ment en blanc i a promoure la reestructuració d’emocions i pensaments per part del nostre cervell. Un exemple d’això seria la filosofia Mindfulness o la meditació.

Hi ha moltes maneres d'esborrar les idees negatives que et poden envair | Psicología y Mente

 

4. Modifica la perspectiva que tens de les coses

A vegades, les idees negatives ens mostren que veiem la realitat des d’una perspectiva que no és encertada. Intenta reflexionar sobre el punt de vista que tens, i potser veuràs que no ets racional del tot quan es tracta de valorar les coses que passen al teu voltant.

 

Així, per exemple, en lloc de pensar «Visc un període difícil carregat de problemes», podries mirar de modificar el teu marc de pensaments i enfocar-ho d’una altra manera: «Penso que m’estic enfrontant a alguns desafiaments molt exigents, però vaig pel camí de buscar remeis als problemes». 

 

L’essència del missatge és la mateixa, però a través de la segona fórmula pots veure les dificultats amb més optimisme. Es tracta d’un canvi d’actitud que pot fer millorar la teva percepció de tot significativament, perquè d’aquesta manera transformaràs determinades estructures mentals.

 

5. La creativitat i la seva rellevància

Alguns cops, les idees negatives es queden dins nostre i és molt difícil aconseguir canalitzar-les cap a una altra banda per esborrar la influència negativa que poden arribar a exercir.

 

Una bona forma d’aconseguir-ho és mirar de trobar alguna expressió creativa o artística com escriure, tocar un instrument musical o dibuixar. Així, podem mirar de canalitzar aquestes males emocions a través de la nostra creativitat. Igualment, està demostrat que l’art pot resultar altament terapèutic i que serveix per millorar l’estat d’ànim de les persones.

 

La creativitat resulta totalment alliberadora. Si aconseguim expressar els nostres sentiments a través de l’art, començaran a disminuir les dinàmiques negatives que han creat els teus pensaments, i al lloc que ocupaven s’hi situaran sensacions i experiències noves.

 

6. Fer exercici i passejar

Hi ha individus que creuen que la ment i el cos de la gent són dues coses totalment independents i que els seus processos estan ben diferenciats. Així, tenen assumit que les idees es creen dins de la ment, i que l’organisme no hi té cap relació.

 

La realitat, però, és ben diferent. Els pensaments que tenim són també fruit de l’ambient que ens envolta, de la qualitat de les nostres relacions interpersonals i de molts altres factors diversos. Segurament et deus haver adonat que, si t’envoltes d’individus negatius durant molt de temps, és normal que de mica en mica se’t vagi enganxant la seva manera de comportar-se i que et sentis pitjor a nivell emocional.

 

Allunyar-te de l’ambient tòxic de manera temporal pot ser de gran ajuda. Així, per exemple, si fas un passeig se t’activaran regions del cervell que estan gairebé inactives sempre que romanem asseguts. Una altra manera d’eliminar les teves idees negatives és fer exercici físic, perquè t’ajudarà a millorar el teu estat d’ànim i farà que gaudeixis d’una bona injecció de relaxació i d’hormones positives.

 

7. Demana’t quines coses et fan feliç

Hi ha determinades idees recurrents que ens martiritzen que s’originen a través d’un sentiment de buit existencial. Ara bé, t’has adonat de totes les coses bones que t’envolten?

 

És habitual que quan estem immersos en el nostre dia a dia i en tot allò que hem de fer deixem de banda la nostra perspectiva general sobre els elements positius que ens envolten. Per això, cal que valorem les coses bones del nostre voltant i que els atorguem la rellevància que es mereixen tenir.

 

En cas que facis una llista amb les coses que et poden fer sentir agraït i feliç, et sentiràs molt millor. Has de tenir en compte que, a vegades, hi ha moltes coses bones de la nostra existència que passen desapercebudes. És responsabilitat teva fixar-t’hi de nou i tenir-les en compte.

 

Comentaris