El metge d'Álex Lequio renúncia per no declarar pagaments de farmacèutiques

Podria haver ingressat més de tres milions de dòlars en relacions que generen conflictes d'interès
L'oncòleg José Baselga | Cedida
 

El doctor barceloní, José Baselga, reconegut oncòleg i director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, s'ha vist obligat a renunciar del seu càrrec, com a conseqüència de la no declaració d'uns pagaments milionaris que va rebre des de la indústria farmacèutica.

 

Així ho ha revelat 'The New York Times', en un reportatge conjunt amb la plataforma 'ProPublica', on s'assenyala també que la situació podria tirar per terra tots els seus articles d'investigació per poder-se haver realitzat afavorint els interessos dels seus associats.

 

Segons l'informe, el doctor Baselga hauria omès els mencionats lligams financers, els quals el relacionaven amb importants empreses farmacèutiques. Paral·lelament, l'especialista va publicar articles d'investigació a prestigiosos portals com 'The Lancet' o 'The New England Journal' que ara són postats en dubte.

 

José Baselga admet tota responsabilitat

En la carta d'acomiadament del Memorial Sloan Kettering Cancer Center, institució que ha coordinat el tractament rebut per Álex Lequio, José Baselga reconeix el seu error i es responsabilitza «per no fer les revelacions apropiades a revistes científiques i mèdiques i a reunions professionals».

 

«He actualitzat les divulgacions a publicacions mèdiques i continuaré fent-ho fins que el registre estigui complet», afegeix en el document, lamentant la possibilitat d'haver pogut causar «incomoditat professional o personal» als seus companys del mencionat centre mèdic especialitzat.

 

«Estic compromès amb la transparència i la responsabilitat en tots els nostres tractes. Aquest és el meu objectiu i sé que necessito fer-ho millor. Sé que compartiu el meu compromís de desenvolupar nous tractaments i medicaments que ajudaran els nostres pacients que pateixen càncer», continua.

 

Ana Obregón, el seu fill Álex i Alessandro Lequio a Nova York | Instagram

 

Més de tres milions de dòlars sense declarar

Entre els períodes que s'assenyalen entre els quals José Baselga hauria tingut aquest comportament incorrecte, es menciona la seva etapa com a president de l'Associació Estatunidenc per a la Investigació del Càncer. Llavors, el metge va incomplir les normatives de divulgació financera.

 

També ho va fer quan va rebre ingressos procedents de diferents companyies relacionades amb la investigació del càncer, les quals varen resultar beneficiades del càrrec que ostentava en aquell moment, com a editor en cap de la revista 'Cancer Discovery'.

 

Es calcula que el doctor Baselga hauria pogut rebre, mitjançant honoraris de consultoria i des de 2014 fins a l'actualitat, més de tres milions de dòlars de Roche, per la seva participació amb la companyia. Per aquest motiu, l'especialista es compromet a corregir els errors en els 17 informes publicats en aquest període.

Comentaris