Les millors 20 pel·lícules sobre superació personal

Un recull de llargmetratges mítics perquè puguis motivar-te i veure-ho tot amb uns altres ulls
Els millors llargmetratges per inspirar-se i adquirir una bona dosi de motivació i energia | Psicología y Mente

 

Hi ha produccions cinematogràfiques que ens fan passar por, que ens emocionen, que ens provoquen... Igualment, hi ha llargmetratges que poden causar-nos efectes més enllà del cinema o la televisió a través dels quals els mirem, quan ja s’han acabat els crèdits finals i tornem a allunyar-nos dels mons de ficció per endinsar-nos en la nostra vida habitual.

 

Es tracta de pel·lícules de superació personal que són motivadores, uns llargmetratges que no narren únicament històries ben inspiradores sinó que també tenen tendència a transformar la forma que tenim de veure el món i d’adoptar decisions. Són films que sembla que s’hagin concebut específicament amb l’objectiu de motivar el públic i de fer que emergeixi amb més potència la seva força de voluntat.

A continuació, et presentem un recull de 20 pel·lícules diferents sobre superació personal que et motivaran i podràs mirar quan necessitis algun estímul per mirar les coses amb una empenta renovada.

 

 

Recull de films de superació personal ben motivadors per satisfer tots els gustos

1. L’indomable Will Hunting

El film està protagonitzat per Will Huntingun home que posseeix un talent molt especial però que s’estima més dedicar el seu temps als modestos objectius vitals que té que no a treure tot el suc possible del seu potencial.

 

Gràcies a un professor, podrà mirar de sortir del seu bloqueig, originat a causa del conformisme. Es tracta d’un llargmetratge sobre superació personal molt adequat per a tots els individus que pensen que podrien aportar més coses al món. Si et cal proveir-te d’una dosi de motivació addicional, hauries de conèixer en Will Hunting tan aviat com puguis!

2. L’escafandre i la papallona

Dins de la llista que vam fer de pel·lícules relacionades amb la psicologia i els trastorns mentals hi ha un film que també és un dels millors llargmetratges sobre superació personal i que ens parla de la història d’un antic cap de redacció de la popular revista ‘Elle’ que es va quedar tancat dins del seu cos per culpa d’un accident i que ara només és capaç de moure un ull. Ara bé, això no el farà estar-se de parlar amb una infermera a través de parpellejos i d’escriure una obra autobiogràfica d’aquesta manera.

 

3. La recerca de la felicitat

En aquest film, l'actor Will Smith fa el paper d'un pare que s'ha d'enfrontar a la ruïna econòmica i a l'abandonament de la seva dona per tal de continuar oferint-li una atenció adequada al seu fill

 

La manca d’ajuda i el desemparament que sent dins d’una societat molt individualista no el faran rendir-se en el seu combat per un futur més digne tant per a ell com per al seu fill. El film ens proporciona una lliçó vital que ens mostra la rellevància de continuar amb la lluita fins i tot quan les circumstàncies són molt desfavorables.

 

4. Forrest Gump

Aquest film no podia quedar-se fora del nostre llistat de pel·lícules motivadores que ens transmetin valors sobre la superació personal. L’intèrpret Tom Hanks fa el paper d’un jove que té un quocient intel·lectual més aviat baix i que, gràcies a la bona fe i a la seva voluntat de superació admirable, viu moltíssimes aventures i cala ben endins del cor de la gent.

 

‘Forrest Gump’ és un film mític entre els llargmetratges de superació personal que existeixen, i ens demostra que les discapacitats intel·lectuals no necessàriament han d’impedir que gent pugui fer coses sorprenents i deixar la seva petjada al món.

 

5. Ratatouille

La rata Remy té moltes ganes d’esdevenir un xef de cuina cèlebre tot i que la seva família s’hi oposa i que és una rata. Ara bé, això no farà que renunciï al seu somni i la rata decidirà associar-se amb un cuiner ben jove, amb el qual emprendrà un projecte ben ambiciós que podria costar-li un preu molt alt —fins i tot, la vida— si els altres membres de la cuina o els clients arriben a descobrir-la. Aquesta pel·lícula motivadora sobre superació personal està pensada per a tots els públics i ens mostra que, si ens ho proposem, podem aconseguir el que sigui.

 

6. La part positiva de les coses

En aquest film molt aclamat, el personatge que interpreta el popular actor Bradley Cooper està descobrint com pot anar superant els problemes vinculats amb el fet de patir un trastorn bipolar en el moment en què coneix la Tiffany, un personatge encarnat per la cèlebre Jennifer Lawrence. El duo improvisat que formen tots dos esbrinarà de quina manera el suport mutu pot canviar la realitat de les coses i provocar una millora molt important en les seves pròpies vides.

 

7. Una ment meravellosa

Aquest llargmetratge ens parla de la història de  John Forbes Nash  i de la manera en què va començar la seva exitosa trajectòria investigadora i acadèmica en el món de la geometria i les matemàtiques, enfrontant-se als problemes mentals que tenia i a la seva manera d’encaixar dins de la societat. De fet, es tracta d’un dels llargmetratges de superació més cèlebres de tots els temps.

 

8. El club dels poetes morts

El recordat intèrpret Robin Williams va dur a terme un dels seus papers més cèlebres en aquest film, en el qual va fer de professor d’un institut on estudien diversos joves de classe alta.

 

El docent va més allà del paper que els altres esperen d’ell i es converteix en una gran font d’inspiració per als seus alumnes per tal que puguin adonar-se del sentit de la seva existència per mitjà de la poesia. La història, a banda de commoure profundament, està carregada de sensibilitat, i això fa que el públic reflexioni i s’emocioni.

 

9. Intocable

Aquesta producció sobre superació personal basada en fets reals ha tingut molt d’èxit. Està protagonitzada per Philippe, un home amb força diners que s’ha quedat tetraplègic i busca una persona que pugui tenir-ne cura.

 

L’individu que s’encarregarà de cuidar-lo és en Driss, un subsaharià que prové d’un entorn més aviat marginal i que compta amb antecedents penals. Entre tots dos homes es produirà un xoc cultural ben intens, però que alhora farà que tots dos es donin suport quan hagin de superar les barreres que es van trobant a les seves vides.

 

10. El discurs del rei

El film ens parla de la història del rei Jordi VI, que a mitjan de la dècada dels anys 30 va heretar el tron del Regne Unit i va haver de plantar cara al desafiament de posar-se al capdavant de la Casa de Windsor tot i quequejar.

 

Ara bé, el monarca no s’haurà d’enfrontar tot sol al seu combat contra el bloqueig que li provoca el fet de fer discursos, perquè disposa de l’ajuda d’un logopeda excel·lent que es diu Lionel Logue i que podríem dir que fa un paper molt semblant al dels ‘coachs’ moderns.

 

11. La vida de Pi

Piscine Patel és un jove noi hindú que veu com la seva existència fa un canvi radical quan naufraga el vaixell en què viatja i es queda a la deriva dins d’una barca que està farcida d’animals salvatges. En el seu viatge llarguíssim cap a qui sap on, Piscine haurà d’utilitzar tot el seu enginy, bona fe i set d’aventures per empescar-se la millor manera de compartir barca amb un tigre.

 

12. Billy Elliot

Billy Elliot és un nen que viu a l’Anglaterra de la dècada dels 80 i que sent una gran passió per la dansa, sobretot pel ballet. En aquell moment, no es veu amb bons ulls l'afició al ballet dels homes, però ell intentarà amb totes les seves forces plantar cara a la pressió social que intenta fer-lo dissuadir dels seus somnis. Una producció cinematogràfica totalment recomanable, que tracta diversos temes com ara la identitat o els estereotips de la societat.

 

13. Rocky

Aquesta pel·lícula va consagrar la figura del cèlebre Sylvester Stallone i, a més, constitueix un exemple molt clar de film sobre superació personal. El personatge protagonista, també anomenat Rocky, és un jove de classe baixa italoamericà que practica la boxa per esdevenir el campió dels pesos pesats. No només és tot un clàssic, sinó que també explica una de les històries més motivadores i inspiradores que hi ha.

 

14. La vida és bella

Es tracta del llargmetratge que va fer saltar a la fama Roberto Benigni, director i també actor del film. Benigni fa el paper de Guido, un home jueu que, juntament amb la seva família, és enviat a un camp de concentració nazi. Allà viuran en condicions molt penoses i inhumanes, però ell té un objectiu ben clar: fer que el seu fill mantingui la seva integritat psicològica intacta.

 

Així, amb aquest objectiu en ment, l’home anirà inventant una història de fantasia sobre les coses que passen al seu entorn, al camp de concentració. Certament, aquest film mostra un  retrat únic de l’amor que els pares poden arribar a sentir pels fills, independentment de les circumstàncies terribles que visquin. 

 

15. La teoria del tot

Aquesta història parla de com el conegut astrofísic Stephen Hawking, durant la seva joventut, es va enfrontar al fet d’haver estat diagnosticat amb una malaltia que faria que s’hagués de quedar en una cadira de rodes, i de com les complicacions derivades d’aquest fet no van evitar que iniciés un camí ambiciós ple de descobriments i aprenentatges alhora que iniciava una relació amb la primera dona que va tenir.

 

Aquest llargmetratge biogràfic és imprescindible per a totes aquelles persones que vulguin motivar-se i arribar a assolir les seves metes, tot i haver de viure amb unes circumstàncies poc favorables.

 

16. El pianista

Roman Polanski va dirigir aquest film brillant, que relata el cas d’un pianista de nacionalitat polonesa i amb orígens jueus que viu als afores de Varsòvia durant el període del Tercer Reich.

 

Amb l’arribada dels nazis a la ciutat, el protagonista de la història es veurà obligat a sobreviure ben amagat, només acompanyat pel seu piano i per una por constant al fet que el descobreixin i que l’enviïn als camps d’extermini nazis.

 

17. Moneyball

Es tracta d’una pel·lícula ben curiosa en què Brad Pitt fa el paper de director esportiu d’un equip de beisbol dels Estats Units. L’home fa servir una metodologia de treball plena de rigor i per això, encara que gaudeixi de menys recursos econòmics que els altres equips que participen a la lliga, tant l’astúcia i la motivació com les innombrables hores de feina dura per tal de millorar el rendiment de l’equip acabaran donant fruit.

 

Una producció cinematogràfica altament motivadora que segur que et farà gaudir molt si t’interessa la branca de la psicologia esportiva.

 

18. Invictus

‘Invictus’ ens explica la història de la vida de l’icònic Nelson Mandela, una persona que, després d’haver estat molt de temps a la presó a causa dels seus ideals polítics, aconsegueix presidir Sud-àfrica i posar fi a l’apartheid.

 

A través de l’excusa de la celebració imminent del mundial de rugbi, es veurà que els negres i els blancs es poden arribar a reconciliar, i el president sud-africà s’esforçarà al màxim per promoure valors com ara la pau o el respecte.

 

19. Million Dollar Baby

El mític Clint Eastwood interpreta el paper d’un entrenador de boxa veterà que regenta un gimnàs de la perifèria d’una ciutat. Un dia, una noia pobra però amb una gran voluntat anomenada Maggie Fitzgerald apareix al gimnàs de l’home i demana que l’entrenin.

 

El film ens ensenya la capacitat de superació i de sacrifici increïble de la noia, que haurà de lluitar de valent, amb motivació i determinació, per aconseguir convertir-se en boxejadora professional i deixar enrere la vida trista i desafortunada que porta.

 

20. Cadena perpètua

Aquesta pel·lícula, que en anglès rep el nom de ‘The Shawshank Redemption’, és un gran clàssic magistral. Situada a la dècada dels 50, la protagonitzen els grans actors Morgan Freeman i Tim Robbins, que fan el paper de presos en un centre penitenciari dels Estats Units. Tots dos acabaran teixint llaços ben sòlids d’amistat, i Robbins serà capaç de fugir de la rutina a través de les ganes de viure que té i de l’obstinació que mostra.

 

Així, el film ens mostra una perspectiva ben optimista de l’existència, també en aquelles circumstàncies que resulten més dramàtiques i injustes.

 

  • Traducció de Psicologia y Mente: Las 20 mejores películas motivadoras y de superación personal
Comentaris