VÍDEO

Un manifestant atropellat pels Mossos

Utilitat i virtuts de la vaselina

Aquesta pomada gaudeix de moltes aplicacions diferents, tant a nivell terapèutic com en l'àmbit de la cosmètica
La pomada anomenada vaselina té un color clar i una consistència grassa | Cedida
 

La vaselina és una pomada tòpica que es denomina també gelea de petroli a causa dels elements que la componen. Té molts usos i beneficis hidratants, a banda de servir de base per un gran nombre de productes derivats. Per això, es tracta d'un article de necesser bàsic. 

 

Tot seguit, farem una definició de la vaselina, parlarem sobre la seva utilitat en diversos àmbits com ara la bellesa, la cura de la pell o per a la llar, i esmentarem les qualitats més interessants de què disposa, tal com ha avançat 'Viviendo La Salud'.

 

 

Definició de la vaselina

Anomenada 'vaseline' en anglès, la vaselina en realitat és un nom comercial de l'empresa Vaseline, que Robert Chesebrough va crear l'any 1870. Consisteix en una mena de barreja homogènia elaborada a partir d'hidrocarburs saturats de cadena llarga obtinguda per mitjà del procés de refinació d'una fracció del petroli pesada. 

 

una composició que varia segons el tipus de petroli i de refinament que s'hagi fet. A banda, no es pot dissoldre dins de l'aigua —és hidròfoba— i té una consistència que no és tan densa com l'aigua. Es fa servir com a ingredient per elaborar molts articles de tipus dermatològic i cosmètic.

 

Es va fer famosa el 1909, perquè es feia servir per tractar les persones durant la Primera Guerra Mundial. Uns quants anys després, el 1955, es va produir la introducció de la primera loció intensiva d'aquest producte. 

 

Derivats de la vaselina

Hi ha un gran nombre de productes, tant terapèutics com cosmètics, que tenen com a component la vaselina. N'hi ha de classes ben diverses i amb presentacions diferents, des de les típiques pomades fins a les locions. Tot seguit, en veuràs diverses de les més habituals que pots trobar a la venda.

 

  • Cremes hidratants i locions

  • Cacau per posar als llavis

  • Sèrums i olis

  • Pomades que serveixen per cicatritzar

 

Aquests productes, a banda, es fabriquen en models diferents que estan indicats per classes de pell diferents, és a dir, que es poden fer servir segons les necessitats que tingui cadascú. N'hi ha moltes, com ara:

 

  • Tractar la psoriasi i l'èczema

  • Combatre els llavis ressecs

  • Hidratar les mans seques

  • Tractament per cicatritzar

  • Ajudar durant la menopausa

  • Tractar les erupcions

  • Calmar les cremades

 

Igualment, cadascun dels productes pot contenir tant ingredients com formulacions especials com ara d'àloe vera, de mantega de karité o, fins i tot, d'hipoal·lergògens concrets per a la pell i/o les patologies que se li vinculen. 

 

 

Un dels productes que normalment es fabrica amb vaselina és el bàlsam per als llavis | Cedida
 

Les 5 principals virtuts vinculades a la vaselina

La vaselina té moltes propietats com a producte terapèutic i cosmètic. Per tal d'aprofundir-hi, tot seguit fem un llistat de les 5 principals virtuts d'aquest ungüent

 

1. Ajuda a la prevenció de la pell seca i a combatre-la 

Aquesta pomada gaudeix de grans propietats hidratants. S'encarrega de protegir la pell perquè fa que disminueixi la pèrdua de la humitat i, així, a poc a poc fa que millori la hidratació i que no estigui tan seca. 

 

2. Fa que disminueixi la irritació cutània 

Com que la vaselina no és un producte porós i amb característiques de tipus impermeabilitzant, contribueix a mitigar la fricció que es produeix entre la pell i alguns dels teixits de l'organisme, cosa que fa que disminueixi la irritació de la pell. Igualment, si s'aplica a l'indret que pateix la irritació, aquesta desagradable sensació disminueix.

 

3. Hidrata molt els llavis

Aquestes virtuts hidratants que es fan servir per al benefici de la pell també afavoreixen els llavis, amb els mateixos efectes positius. Es pot aplicar directament damunt dels llavis o fent-la servir per fabricar un bàlsam casolà amb xocolata i oli de coco, per exemple. Per tal d'obtenir-lo, es treballa amb els components calents i, a continuació, es deixa refredar la barreja fins que s'hagi solidificat. 

 

4. Contribueix a fer créixer les pestanyes

Com passa amb l'oli de ricí, en cas que cada nit ens apliquem una capa de vaselina a les pestanyes abans d'anar-nos-en al llit, podem fomentar el seu creixement, tant pel que fa a la llargada com al gruix. Igualment, podem aplicar una mica de vaselina a les celles amb la mateixa finalitat.

 

5. Facilita la cicatrització

Un altre factor que ha fet que aquesta pomada guanyi tanta popularitat és les virtuts cicatritzants que té. Sabem que, quan ens apareix una cicatriu, si hi apliquem vaselina ràpidament això pot fer que no quedi cap marca damunt de la pell o que el seu volum i notorietat es redueixin considerablement. 

 

Els 10 principals usos de la vaselina

La vaselina o gelea de petroli té moltes utilitats diferents vinculades, que van des de la cura de la pell fins a l'ús a la llar. Tot seguit, examinarem les 10 utilitats principals que pot tenir la vaselina. 

 

1. Treure's el maquillatge

Si et vols desmaquillar la cara i no tens un producte específic per fer-ho, et pot anar molt bé fer servir una mica de vaselina. Especialment en cas que hagis de treure't un rímel elaborat amb una base d'oli.  

 

2. Enganxar les pestanyes postisses

Darrerament, s'han posat molt de moda les pestanyes postisses. Si et poses una mica de vaselina a la zona de la línia de les pestanyes, pot funcionar com a substitut de la pega que contenen habitualment. A nivell químic, és una opció més suau per als teus ulls. 

 

3. Fer de 'primer' quan ens volem maquillar

També podem fer servir la vaselina de 'primer', una substància que es normalment es fa servir abans d'aplicar el maquillatge i que contribueix a la seva fixació prolongada. En cas que la barregem amb una mica de pols del producte que tinguem ganes d'aplicar —a les ulleres, parpelles, etc.—, farem que el maquillatge quedi millor fixat i que ens duri més temps

 

Igualment, la vaselina ajudarà a preservar la hidratació de la cara, que si ens maquillem cada dia podria quedar resseca. 

 

4. Reduir la caspa

Igualment, podem fer servir aquesta pomada per tenir cura dels nostres cabells. Si n'afegim una mica al cuir cabellut mentre ens els rentem, i abans de l'aplicació del xampú, aquesta part del cos pot quedar més ben hidratada. A banda, contribueix a evitar que la zona es descami i ens faci picor.

 

 

5. Ajudar a la curació dels tatuatges

Com que la vaselina té moltes qualitats a nivell d'hidratació, es recomana que es faci servir quan ens hem curat el tatuatge per mitjà d'una pomada indicada per a aquesta finalitat. Si ens en servim, contribuirem a la conservació dels seus colors i farem que aquesta zona pugui quedar millor hidratada. Es tracta d'un protector ideal de la irritació que poden provocar les agulles i la tinta. 

 

És un producte molt útil per tenir cura de la nostra pell | Cedida
 

6. Donar brillantor als teixits

Les aplicacions de la vaselina no es limiten a tenir cura de la pell. Si s'aplica als cinturons, les jaquetes, les bosses, les sabates i, fins i tot, en alguns mobles, aquest producte pot ser molt útil per tal que els teixits puguin gaudir de més brillantor. Així, sense que calgui comprar més productes concrets, la vaselina ens pot ajudar a sortir-nos-en en determinades situacions.

 

7. Repel·lir els insectes

Aquest ungüent fabricat a partir de petroli es pot fer servir també a la llar: en cas que el barregem amb alguns altres ingredients naturals, com ara els olis essencials, podrem obtenir un repel·lent d'insectes casolà que ens ajudarà a suportar millor els vespres d'estiu. 

 

8. Hidratar la nostra pell

Si l'escalfem una mica, la podem aplicar sobre la pell seca en forma de crema, per tal d'hidratar-la. De la mateixa manera, és molt útil per tal de fer desaparèixer les esquerdes dels peus que origina la sequedat, a més de les que poden sortir als colzes i els genolls.

 

9. Calmar la pell un cop ens hem depilat

Com que no té cap ingredient irritant, la vaselina pot ser eficaç si l'apliquem a la zona que ens hem depilat, per tal d'ajudar a hidratar-la bé i fer-hi disminuir el fregament i la coïssor que normalment es produeixen després de la depilació.

 

10. Exfoliar

Tot i que aquesta aplicació de la vaselina no es coneix gaire, és una de les més potents que té. Si es barreja amb sucre, es pot transformar en un exfoliant natural que pot resultar molt útil per als llavis o per al cos. Igualment, hi podem afegir saboritzants o colorants en cas que la vulguem fer servir per exfoliar-nos els llavis.

 

 

Referències bibliogràfiques:

Comentaris