Què són els vampirs emocionals i com et perjudiquen?

Descobreix quins són els 7 trets típics dels individus que et poden esgotar tot el positivisme
Hi ha persones que s'alimenten de l'energia de l'altra gent | Psicología y Mente

 

Segur que alguna vegada has trobat individus que són capaços de transmetre’t actituds i valors molt positius i que t’encomanen la seva alegria. Per raons òbvies, sovint tenim tendència a desitjar fer amistat amb aquesta mena de persones i de mantenir-nos-hi ben a prop.  

 

Ara bé, hi ha una classe de persones ben diferents, que més aviat afebleixen el nostre estat emocional. Són els vampirs emocionals i desperten les sensacions dolentes allà on van per diversos motius: immaduresa, egocentrisme, pessimisme, falta d’empatia, narcisisme... 

 

Els vampirs emocionals: individus que sembren el malestar allà on van

Els vampirs emocionals, de manera conscient o inconscient, aconsegueixen xuclar la positivitat i l’energia dels individus del seu voltant, i creen un entorn ple de negativitat. En aquest article, volem centrar-nos una mica més en la seva personalitat.

 

El seu problema principal és que no només poden enterbolir l’ambient sempre que són en algun lloc, sinó que, a més, relacionar-se amb ells de manera habitual acaba provocant fatiga emocional i estrès.

Cal que siguem conscients del fet que l’estat emocional de la gent del nostre voltant ens acaba afectant d’una manera o d’una altra: sigui per a bé o per a mal, les emocions acaben encomanant-se. I quan mantenim emocions negatives durant un temps prolongat, podem començar a experimentar problemes psicològics i, fins i tot, determinats trastorns.

 

Per això, si hem de conviure amb algú que és un vampir emocional, és interessant poder-lo identificar per mirar de fer front a les males vibracions que ens envia.

 

Els 7 trets que defineixen els vampirs emocionals

La gent que s’alimenta de l’energia emocional de les altres persones té tendència a manipular les seves ‘víctimes’ a nivell emocional per assolir els seus objectius. Sovint, aquests individus s’acosten a la gent del seu voltant per mostrar la seva negativitat i treure profit de l’energia del seu interlocutor.

 

Igualment, quan ja han buidat les seves emocions negatives i els seus pensaments, deixen el lloc dels fets i aborden algú altre que els pugui servir per descarregar-hi el malestar.

Un tret que tenen en comú: la manca d’empatia

Els vampirs emocionals tendeixen a ser molt poc empàtics. Són persones egoistes que fan servir la presència d’algú altre per buidar la negativitat que tenen acumulada, sense adonar-se que això provocarà un gran neguit i malestar al seu interlocutor, i no es posen mai al seu lloc.

 

Tot i que tenen punts en comú, aquesta mena de persones poden adquirir formes diferents. Per aquest motiu, hem elaborat una llista de 7 personalitats molt habituals en els individus que et roben l’optimisme.

 

1. Criticaires

No només et posen pegues i s’oposen a totes les coses que dius o fas, sinó que també volen que sentis que tu ets inferior, que sempre t’equivoques i que només ells tenen la veritat. Igualment, si els qüestiones l’actitud, és habitual que acabin justificant-se afirmant que «volen el millor per a tu».

 

Si et quedes ben a prop d’aquest individu durant diverses hores, veuràs que només sap formular crítiques. No hi ha res que li sembli bé, i no només parlo de coses banals com ara el darrer llargmetratge que ha vist o la sèrie televisiva de moda, sinó que sempre s’obstina amb el fet de criticar allò que dius, que fas o que penses.

 

Aquesta classe de vampir emocional té una intransigència tan gran que acaba irritant la gent del seu voltant i pot fer que et sentis molt malament. Vigila perquè et podria contagiar i tu també podries començar a criticar tothom!

 

2. Pessimistes

Els individus que són vampirs emocionals també poden ser pessimistes absoluts, que estan afligits de manera permanent, que veuen sempre el got mig buit i que tot els sembla malament. A banda, no és fàcil que es convencin que són molt pessimistes, i sempre tenen un argument preparat per dir que la vida no val la pena.

 

En cas que sovint vagis amb aquesta classe de persones, podries acabar pensant que tenen raó i sent pessimista tu també, deixant-te endur per una actitud molt negativa, sense cap esperança ni voluntat de millorar les coses ni de dur a terme allò que abans tenies ganes de fer.  

 

 

3. Victimistes i gemegaires

És la mena de persona que sempre es queixa de totes les coses que li passen. Tant si tot li va bé com si no, es queixarà de manera constant de tot i tendirà a fer-se la víctima davant dels altres.

 

Resulta altament complicat que aquestes persones t’ofereixin suport emocional, perquè sempre pensen que tenen problemes molt més importants que els que tens tu. Segurament sents que la persona gemegaire descarrega tots els problemes que té quan parleu, però és estrany que tingui ganes d’escoltar-te i de donar-te un cop de mà quan et calgui.

 

Algunes persones es queixen sempre per tot | Youtube

 

4. Catastrofistes

Dins de les persones que són vampirs emocionals, també hi ha les que són tremendistes: es tracta d’una personalitat que du el pessimisme a l’extrem, i que fa que totes les situacions o fets acabin assolint una magnitud desorbitada i apocalíptica.

 

Els encanta parlar d’hecatombes i catàstrofes que han vist a les notícies o, fins i tot, de desastres que pensen que podrien arribar a passar.  

 

Aquesta classe de vampir emocional pensa que l’existència està farcida de desgràcies i perills. Si coincideixes amb una persona que és així, t’adonaràs que ben aviat acabes esgotat i, en els casos més extrems, en els teus esquemes mentals s’hi podrien acabar incorporant algunes de les paranoies que mostren.

 

5. Agressius

Aquests individus tenen reaccions violentes quan senten o veuen quelcom que no els agrada. Per exemple, amb un gest o un comentari que es pugui malinterpretar o treure de context, es pot encendre la seva fúria.

 

Pots arribar a tenir problemes greus si no vas amb compte amb les coses que fas, perquè normalment reaccionen de forma totalment desproporcionada. El fet d’envoltar-te d’algú que fa que hagis d’anar amb peus de plom amb totes les coses que dius o fas pot perjudicar en gran mesura la teva salut a nivell emocional i mental. A més, si mantens una conversa amb un vampir emocional agressiu, encara que només sigui de 10 minuts, t’esgotaràs molt ràpid.

 

6. Sarcàstics

Es tracta d’una personalitat vampírica molt molesta. L’individu sarcàstic gaudeix parlant irònicament de tu i llançant-te dards enverinats mentre es justifica dient que era broma, de manera que no se li pot retreure la seva actitud desvergonyida.

 

Tot i que els seus comentaris alguns cops poden ser enginyosos i graciosos, moltes vegades són irrespectuosos i cruels amb l’altra gent. Si sovint t’exposes a un individu que fa servir comentaris feridors i sarcàstics, la teva autoestima podria acabar pels terres. Així mateix, resulta totalment esgotador, com els soldats que es troben aïllats en territori dels seus enemics: només pots pregar per tal que no et caigui cap bomba al damunt.

 

7. Pusil·lànimes

Aquests individus tenen uns trets ben diferents dels de les altres 6 personalitats descrites. Es tracta d’un vampir emocional que sap exactament com pot passar desapercebut, perquè no es comporta d’una manera agressiva ni histriònica, sinó que apareix com algú desvalgut que no pot moure’s pel seu propi peu.

 

Sovint la gent del seu voltant sent llàstima per aquesta mena de persones i els fa més cas, cosa que només condueix cap a un cercle viciós: per tal de cridar l’atenció, es fan els pusil·lànimes i, aleshores, com que la gent els atén aconsegueixen els seus propòsits i encara reforcen més aquest comportament.

 

Com que requereixen la teva atenció i que estiguis per ells només per vici, els pusil·lànimes són vampirs emocionals que et roben l’espai i el temps, i sovint quan et fa falta que t’ajudin a tu sembla que s’hagin esfumat.

Aquesta mena de persones pot fer que ens sentim molt malament | Psicología y Mente

 

Quin comportament tenen els vampirs emocionals?

Els vampirs emocionals són persones que s’alimenten principalment de dos elements per tal de robar l’energia emocional de la gent del seu voltant: proximitat i temps. Els cal establir alguna mena de lligam d’amistat i emocional amb els altres i, aleshores, tenen tendència a aprofitar els punts febles que mostren per treure’n algun benefici.

 

Per tant, no resulta gens senzill mantenir un estat emocional adequat si el vampir emocional es troba dins del nostre cercle més pròxim: amics, família o, fins i tot, company o companya sentimental. Si es tracta d’una relació propera, no serà tan fàcil evitar-ne els efectes més negatius.

 

Els vampirs emocionals saben justificar la seva actitud

Sovint, els vampirs emocionals miren de menysprear o d’humiliar l’altra gent, però també és cert que solen amagar-se al darrere de pretextos i justificacions que donen suport al seu punt de vista i per aparentar ser bona gent.

 

Cal matisar: hi ha vampirs que no s’adonen que t’estan robant l’energia

Cal aclarir, però, que en alguns casos la personalitat del vampir emocional podria no viure’s conscientment. Hi ha vampirs emocionals incapaços de veure que s’estan comportant d’aquesta manera, i que no s’adonen dels efectes perjudicials que causa el seu comportament sobre la gent del seu voltant.

 

Motius del comportament vampíric

A vegades, no aconsegueixen adonar-se que tenen una conducta que podria haver estat provocada per episodis o situacions traumàtics viscuts un temps enrere, o potser també pel fet d’haver mimetitzat comportaments disfuncionals dels seus progenitors, i això resulta en una forma de relacionar-se amb la gent del seu voltant que està molt influïda pels mecanismes de defensa adquirits i consolidats com una part més de la seva personalitat

 

Hauries de valorar si li vols donar una altra oportunitat al vampir emocional

El fet que hi hagi alguns vampirs emocionals que no siguin plenament conscients que estan perjudicant el teu benestar a nivell emocional no constitueix cap excusa perquè no et plantegis com pots resoldre, d’alguna manera, la incomoditat i el malestar que et provoquen.

 

Cal identificar el problema a temps i adoptar les mesures pertinents: hi ha casos en què una conversa de tu a tu ben honesta pot ajudar a millorar les coses. En altres situacions, en canvi, potser convé distanciar-se de l’altre.

 

Comentaris