URGENT

🚨 El jove ferit per una pilota de goma perd l'ull

ÚLTIMA HORA

🔴 Els Mossos carreguen per desallotjar la C-65 al Gironès

Detecten diversos casos d'anisakis després de menjar peix congelat

Recomanen congelar el peix a -20 graus centígrads durant cinc dies
És necessari que el peix estigui totalment net per evitar futures afectacions de salut | CatalunyaDiari.cat

 

Alerta sanitària d'abast mundial. Diverses persones s'han vist afectades per infestació d'anisakis després d'haver ingerit peix congelat. La infecció —sobre la qual es desconeix quin ha estat l'abast total— ha activat totes les alarmes sanitàries i les autoritats del món de la salut s'han vist obligades a augmentar de dos a cinc dies el temps recomanat de congelació del peix cru i semicuinat. 

 

La temperatura recomanada, doncs, és de -20 graus centígrads i el peix o marisc ha d'estar totalment net. Si se segueixen aquestes directrius, doncs, les larves d'anisakis moren i s'impossibilita la possible infecció. D'altra banda, si el congelador no es pot situar a la temperatura requerida, s'aconsella allargar fins a una setmana el temps de congelació.

Extremar les precaucions

Javier Aranceta, president del comitè científic de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària, ha explicat quina és l'afectació dels anisakis i quin és el perquè d'aquesta. «Als anisakis els passa com als virus i els bacteris, que lluiten per la seva supervivència i progressivament es van fent més resistents».

 

Tot i això, també és cert que «una correcta manipulació i cuinat d'aquest tipus de peix congelat ens permet gaudir plenament dels productes del mar, especialment a l'estiu».

 

Cal esmentar, així mateix, que l'alarma s'extrema a Espanya perquè els índexs de possibles afectacions són altíssims. I és que després de Japó, l'estat espanyol és el país del món amb major nombre d'intoxicacions per anisakis. El paràsit, que es transmet bàsicament per la ingesta de peixos contaminats i mal netejats, provoca trastorns gastrointestinals i al·lèrgics. 

El 6% de peixos del Mediterrani, contaminats

Tot i que en altres zones del país com les que toquen al mar Cantàbric tenen una afectació del 50%, el mar Mediterrani només té una possible afectació del 6%. Tot i això, les autoritats demanen extremar les precaucions a tot el país, ja que el risc de contaminació és evident. 

 

Comentaris