Els catalans malbaraten 35 kg d'aliments per persona cada any

El 65% del malbaratament es produeix als serveis i llars, encara que hagi disminuït en els últims anys
El malbaratament de la fruita comporta una petjada de CO₂ semblant a la d'un cotxe | Cedida.

 

A Catalunya cada any es llencen a les escombraries 35 kg de menjar per persona. Les dades han estat publicades per l'Agència de Residus de Catalunya. Aquesta xifra equival a unes 260.000 tones de menjar que es malbarata anualment al territori català. També es pot dir que són 841 milions d'euros que acaben a la brossa.

 

El malbaratament, però, es pot produir en tots els passos de la cadena alimentària. Durant la fase de producció i processament, per exemple, es poden arribar a descartar fins a un 30% d'aliments, o durant la comercialització només un 5%. És durant la fase final del procés, el consum tant a serveis com a llars, que es produeix la xifra més alta de malbaratament: el 65% restant.

 

A les llars i serveis se segueix malbaratant, encara que hagi disminuït el percentatge

En aquest sentit, Josep Tejado, director general de Mercabarna, ha explicat a 'Betevé' que «tota la fruita que es malbarata a casa deixa una petjada de CO₂ que podria ser molt similar a la dels cotxes». Tot i aquesta dada, destaca que el malbaratament a les llars és el que més ha disminuït en els últims anys.

 

Mercabarna està aplicant mesures per a reduir el malbaratament i està donant tones de menjar al Banc d'Aliments | cedida.

 

Mercabarna ha reduït al 0,5% la xifra d'aliments que no comercialitzen, tal com ha apuntat el mateix Tejado. Es tracta d'un percentatge que es tradueix a l'equivalent de 1.000 tones de menjar que es perden durant el procés de comercialització i no arriben al consumidor final. El director general de l'empresa agroalimentària va explicar durant l'entrevista a 'Betevé' que es troben en «un índex de malbaratament inferior al que recomana la Unió Europea», però que des de la direcció, quan van fer els càlculs del que equivalia en tones de menjar, van entendre que era molta quantitat i van decidir aplicar mesures per a no produir-ne tant.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Noves mesures per a aprofitar els aliments abans que malbaratar-los

Una de les mesures que van aplicar des de Mercabarna per a reduir el malbaratament va ser tancar un acord amb les 700 empreses que operen amb ells per a implementar un nou sistema de la gestió dels residus. Aquesta permet aprofitar tots els aliments comestibles en lloc de llençar-los. I així, aquest nou sistema de l'empresa agroalimentària ha permès destinar al Banc dels Aliments més d'un milió de quilos d'aliments que cada any es destinen a menjadors socials.

 

A més, un altre recurs que incorporaran a Mercabarna d'aquí poc serà la tecnologia 5G. Segons ha explicat el mateix Tejado, la tecnologia contribuirà a millorar i fer més ràpids els processos de formació i de logística, de manera que es reduirà el malbaratament d'aliments perquè ajudarà a comprar les quantitats exactes de menjar.

 

També et pot interessar...