Diversos congelats vegetals que tenen un bacteri mortal causen pànic a Europa

En total hi ha hagut 47 contagis i nou persones han mort en cinc països diferents, degut a aquest bacteri originat en una planta d’Hongria
Imatge d'arxiu de verdures congelades. | Cedida
 

 

Condeix el pànic a Europa a causa de el bacteri ‘Listeria monocytogenes’, un germen que ha contaminat diversos productes que s’havien comercialitzat al llarg de tot el continent i que provoca el que es coneix com a listeriosi, una malaltia que causa símptomes com ara nàusees, febre, dolor muscular i diarrea.

 

Aquesta síndrome és tan greu que, fins i tot, en els pitjors casos pot acabar desembocant en la mort de la persona contagiada. Per això, l’Autoritat de Seguretat Sanitaria Europea (EFSA) ha fet saltar totes les alarmes, i ha informat que en els darrers tres anys s’han comptabilitzat un total de 47 casos.

L’origen del contagi recau en una planta d’Hongria

La malaltia, que fins al dia d’avui s’ha cobrat un total de nou vides, ha arribat als països d’Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Regne Unit. Afortunadament encara no s’han detectat casos a Espanya, ja que LIDL i Aldi –que són els supermercats que en algun moment han comercialitzat aquest tipus de productes– no han arribat a posar-los en venda aquí.

 

No és el primer cop que es detecta aquest microbi, fet que demostra que totes les mesures preses per tal d’acabar amb el bacteri han fracassat fins avui dia. Així doncs, la ‘Listeria monocytogenes’ ja s’havia reproduït durant els anys 2016 i 2017, tal com demostren les diferents anàlisis dutes a terme per l’EFSA.

 

L’origen sempre s’ha detectat al mateix lloc, i tot apunta que provindria d’una planta de producció localitzada a Hongria, la qual ja ha estat desinfectada i netejada en totes les anteriors ocasions que es va detectar el contagi. Fins a nou avís, i a causa de l’impossibilitat de determinar la cadena de producció que es va veure afectada originàriament, la planta romandrà tancada i la seva activitat es mantindrà en pausa.

És important cuinar els vegetals abans de consumir-los

Afortunadament, hi ha una mesura molt simple i efectiva per evitar possibles contagis: cuinar els productes abans de consumir-los. Així ho ha fet saber sanitat, que ha posat èmfasi en aquelles persones que pateixen immunodeficiència, gent d’avançada edat o noies embarassades.

 

Les autoritats també han fet públic que la majoria de casos de contaminació s’han detectat en persones que havien consumit aquest tipus de productes sense cuinar-los prèviament, i han demanat a la població que es mantingui a l’aguait, ja que la incubació d’aquest germen es pot allargar fins a 70 dies.  

 

Comentaris