Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una taula de formatges

Tots els detalls que cal conèixer per comprar un formatge de qualitat

Actualment existeixen molts tipus de ben diferents: des dels curats, fins als ratllats, entre altres

Imatge d'arxiu d'una taula de formatges
Tots els detalls que cal conèixer per comprar un formatge de qualitat | CatalunyaDiari

Anar a comprar al supermercat pot ser tot un mal de cap. Sobretot si el que t'interessa són els formatges i no tens gaire clar quina varietat vols, ja que existeix una gran varietat de formatges. El problema apareix quan s'acaba comprant un formatge que realment no és gaire sa, per evitar comprar-ne un de mala qualitat, cal conèixer primer com s'elabora: llet (de vaca, ovella o cabra), quall, ferments làctics i sal.

Cal destacar, però, que la legislació espanyola permet que el formatge també pugui elaborar-se a partir de nata o sèrum de mantega i, a més a més, que «addicionalment» s'afegeixin alguns ingredients com «colorants o cultius microbians i llevats i espècies».

  • També pots llegir: Un formatge de l'empresa catalana Mas el Garet entre els sis millors del món.

Tanmateix, el problema pel consumidor arriba realment en el moment en el qual ha d'escollir un formatge entre tota l'àmplia varietat que hi ha al supermercat, ja que hi ha moltíssimes etiquetes sota formes molt semblants. A més, realment no tots els productes que ofereix el supermercat són realment formatge, encara que ho semblin perquè la legislació permet fer servir diferents nomenclatures que poden arribar a confondre.

De quins formatges cal sospitar?

El detall que més t'ha de cridar l'atenció per començar a sospitar és que aparegui textualment la paraula «formatge» i quin tipus exacte és, si no és així, no és un formatge real. El tecnòleg d'aliments, divulgador i autor del blog 'SelfiFood', Mario Sánchez, ha explicat que «hi ha diverses nomenclatures i no és fàcil identificar-les. En cas de l'Emmental, simplement es fa referència a la varietat de formatge, com Gouda, Cheddar o Havarti». A més, afegeix que els termes «ratllat» o «gratinat» no tenen per què suposar un problema si realment és un formatge de bona qualitat.

No obstant això, «especial per sandvitx» és una denominació que ja deixa entreveure que realment «no estem comprant formatge, sinó una altra cosa», segons ha matisat el mateix Sánchez. És a dir, els productes on no apareix la paraula formatge estan elaborats, normalment, amb greixos vegetals i midó, «desplaçant notablement la qualitat del formatge real que incorporen i, per això, molts d'ells són més econòmics. Cal ser conscients que  la reducció de preu comporta una pitjor qualitat del producte».

A més a més, entre els components d'aquests tipus de productes també es poden trobar diferents tipus de colorants, espessidors i altres additius que els fabricants fan servir amb l'objectiu de què «les característiques d'aquest producte s'assemblin el màxim possible al formatge real». Per això cal llegir atentament l'etiqueta i comprovar que no hi hagi frases del tipus «especial per sandvitx»  o  «per gratinar».