El 8 de març, Dia de la Dona: descobreix-ne l’origen

La data d’aquesta celebració no es va escollir a l’atzar

El día Internacional de la Mujer se celebra cada 8 de marzo.
Cada any, el 8 de març és el Dia Internacional de la Dona | REUTERS/Murad Sezer

El 8 de març és una data molt assenyalada al calendari: se celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada per commemorar la lluita i l’esforç que han fet tantes dones en el passat i per destacar com n’és, d’essencial, el paper femení per al conjunt de la humanitat i del planeta.

Encara queda molta feina a fer, però aquesta jornada ens pot permetre prendre consciència de les fites assolides gràcies a les batalles i als sacrificis de moltes dones fantàstiques que sempre han clamat a favor de la igualtat de gènere i han demanat tenir els mateixos drets que els homes. D’aquesta manera, podem deixar-nos meravellar amb el relat de les seves accions, per apoderar-nos i guanyar inspiració, força i coratge per continuar amb la lluita.

Amb aquest article volem retre homenatge a totes les dones del planeta que, amb determinació i motivació, tiren endavant cada dia amb un futur millor en ment. Que tinguis molt bona jornada commemorativa i... no et perdis la història de l’origen del Dia de la Dona!

 

El motiu rere la celebració del Dia de la Dona

Després que es produïssin diferents esdeveniments i moments que van marcar la història de la humanitat, es va decidir fixar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora. Ara en veurem més en detall les raons.

El mes d’agost de 1910 es va celebrar a Copenhaguen la II Conferència Internacional de Dones Socialistes. Gràcies a l’enorme treball a favor dels drets de la dona que van dur a terme les activistes alemanyes Clara Zetkin i Luise Zietz es va acabar acordant, per primera vegada a la història, la celebració del Dia de la Dona. En aquesta conferència tan transcendental, a més, totes dues dones —amb el suport de 100 altres participants de 17 nacionalitats diferents— van fer una proposta amb l’objectiu de progressar en els àmbits de la igualtat de drets i del sufragi universal.

A partir d’aquell moment, les celebracions d’aquesta jornada reivindicativa es van anar estenent: primer, el 19 de març de 1911, data en què es va començar a commemorar el Dia de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Aquell dia, milions de dones dels quatre països van prendre els carrers per reclamar el dret a formar-se, a votar, a obtenir una feina digna sense discriminacions i a ocupar càrrecs públics.

L’episodi de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist

7 dies després d’aquesta primera commemoració, van produir-se uns esdeveniments molt greus que van commocionar la opinió pública i que van tenir importants conseqüències per a la celebració del Dia de la Dona i, a més, per a la legislació del treball.

Els fets van tenir lloc el 25 de març del 1911 a Nova York, on 146 dones —moltes d’elles joves immigrants— van perdre la vida de manera tràgica per culpa d’un incendi a la fàbrica Triangle Shirtwaist on treballaven. La majoria van sucumbir asfixiades, per culpa de les cremades o dels ensorraments i, en alguns casos, es van treure la vida quan es van adonar que no podrien fugir del foc.

Quan va iniciar-se el foc, a aquestes obreres els va ser impossible escapar-se de la fàbrica perquè hi estaven tancades amb clau. A més, els amos del recinte havien segellat les portes i les escales per tal d’impedir que s’hi poguessin produir robatoris.

Aquesta tragèdia va ser considerada una de les pitjors de la història de la indústria als Estats Units i va tenir repercussions considerables: d’una banda, en la legislació laboral, que es va modificar i, de l’altra, en la creació d’un sindicat de dones treballadores de la indústria tèxtil. Així, la defunció d’aquestes treballadores va acabar provocant transformacions a la història del treball, un fet que commemorem cada 8 de març.

Altres esdeveniments crucials per a la celebració d’aquesta jornada

Ara bé, els orígens d’aquesta jornada reivindicativa no s’aturen en aquest esdeveniment que va tenir lloc a una fàbrica nord-americana ara fa gairebé 100 anys, sinó que hi ha altres dates molt destacades: a Rússia, l’últim diumenge de febrer de l’any 1913 se celebra per primera vegada el Dia de la Dona al país i, un any més tard, el 8 de març de 1914, les celebracions del Dia Internacional de la Dona arriben a Alemanya, Rússia i Suècia.

Més endavant, entre els anys 1922 i 1975, diversos fets van contribuir a institucionalitzar aquesta data com a Dia Internacional de la Dona. El primer està vinculat amb l’Alexandra Kollontai, una lluitadora feminista que va aconseguir el vot femení, a banda de la legalització del divorci i de l’avortament, tot mentre ocupava el càrrec de comissària del poble per a l’assistència pública.

A més, gràcies a l’Alexandra també es va oficialitzar la data del 8 de març i, l’any 1965, la Unió Soviètica va incloure’l a la llista de dies no laborables del seu calendari. L’establiment d’aquesta data tan assenyalada va anar-se estenent com la pólvora a molts països del planeta i, en el cas espanyol, l’Estat la va començar a celebrar a partir del 1936.

Cada any es commemora
A Espanya, les commemoracions del Dia de la Dona van començar l'any 1936 | Cedida

 

El Dia Internacional de la Dona i el paper de l’ONU

El 1975 l’Organització de les Nacions Unides va començar a celebrar aquesta jornada i va concentrar més recursos i esforços en el combat femení. 4 anys més tard, el 1979, l’Assemblea General de l’ONU modificava el nom d’aquesta commemoració del 8 de març per passar-la a anomenar el Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau Internacional.

A partir d’aleshores, les Nacions Unides han seguit treballant en aquesta direcció amb accions com la posada en marxa el 2011 d’un òrgan encarregat de la igualtat de gènere i de l’apoderament  de la dona.

El futur de les dones és el nostre

Després d’aturar-nos en aquests diferents moments de la història vinculada amb la commemoració d’aquesta jornada, t’hauràs adonat que el combat pels drets de la dona no ha estat senzill. A banda, encara que moltes dones valentes i lluitadores han contribuït enormement a avançar cap a la igualtat de gènere, a través de molts sacrificis, afecte i dedicació, encara s’ha de fer moltíssima feina.

En un dia com avui es fa necessari que siguem conscients de la força, de la gosadia, de la puixança i de les grans habilitats i capacitats de les dones per tal d’aconseguir una veritable igualtat de drets i una llibertat plena. Per assolir aquestes fites, però, és necessària la unió i l'estima de les dones, valorant tot el potencial femení i deixant de seguir el joc a la societat de mitjans i de consum, sense fer comparacions ni jutjar-se mutuament.

Tant el vigor com la veu serena i plena de fortalesa de les dones emanen de la seva essència, de tot el potencial que guarden a dins només pel fet de ser dona. Que ningú no ho negui i que ningú no dubti de l'orgull que representen les dones per al món. Molt bon Dia Internacional de la Dona!


Comentaris

envia el comentari