YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El càncer de pell: classes, símptomes, què el causa i com tractar-lo

Quan ens surten taques al cos, podrien ser senyals d'alerta vinculades amb aquesta afecció

.
Els rajos ultraviolats poden ser nocius per a la pell | Cedida

El càncer de pell ha esdevingut un tipus de càncer molt habitual al planeta, fins al punt que avui en dia el 40% de càncers dels quals es té constància són d'aquesta classe. El fet que, per motius estètics, s'hagi incrementat substancialment l'exposició als rajos ultraviolats i el fet de no fer servir gens o gairebé gens de protecció per al sol són dues de les causes que podrien estar més vinculades amb aquest augment.

 

Sigui com sigui, hi ha un gran ventall de trets que distingeixen les varietats que té aquesta malaltia. Avui volem explicar en profunditat en què consisteix el càncer de pell, les classes en què es divideix, els símptomes que provoca, les causes que l'originen i els seus possibles tractaments.

 

En què consisteix el càncer de pell?

Es tracta d'un seguit d'afeccions a la pell que originen un creixement fora de la normalitat de cèl·lules patològiques cutànies que es poden expandir pel cos, envair-lo i disseminar-se cap a altres zones de l'organisme.

 

Hi ha classes diferents de càncer de pell, i cadascuna té un seguit de trets i símptomes específics que fan que es distingeixin de les altres. Les varietats principals d'aquesta afecció són el càncer de pell de cèl·lules basals, de cèl·lules escamoses i el melanoma, que és el que hom coneix més.

 

En més del 90% dels càncers de pell, la radiació UV o ultraviolada del sol és la responsable de l'afecció. Igualment, cal remarcar que l'exposició al sol s'ha vist augmentada a causa de la reducció del gruix de la capa d'ozó, un element de l'atmosfera que ens ajuda a protegir-nos d'aquests rajos, entre altres funcions.

 

A més a més, l'ús de màquines i llits de bronzejat és un altre factor que ha augmentat l'exposició als rajos UV, sobretot perquè actualment hi ha un gran nombre de tendències i modes que aposten per les pells bronzejades com a models de bellesa. A conseqüència d'això, els problemes a la pell originats per la sobreexposició als rajos ultraviolats han augmentat considerablement.  

 

A banda d'això, és important ser conscients del fet que els individus de pell clara i les persones que tenen un sistema immunològic feble tenen més riscos a l'hora de desenvolupar càncer a la pell, perquè la radiació ultraviolada els pot afectar més. Per últim, volem destacar que el desenvolupament d'entre el 20 i el 30% de melanomes es du a terme a partir de pigues que l'individu afectat ja tenia al cos.

 

Per tal de prevenir el càncer de pell, hi ha diversos mètodes eficients com ara reduir l'exposició als rajos UV i fer servir un bon protector solar. Tanmateix, avui en dia encara no s'ha pogut comprovar que aquestes dues mesures de prevenció tinguin la mateixa eficàcia en totes les classes de càncer de pell.

 

En general, el càncer de pell de cèl·lules escamoses i el de cèl·lules basals es curen, i per tractar-los s'ha d'extirpar el teixit cancerigen a través d'una intervenció quirúrgica, en alguns casos amb radioteràpia o quimioteràpia. Pel que fa als melanomes, normalment es tracten per mitjà de cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia.

 

Reduir l'exposició al sol i fer servir un bon protector solar són dues maneres per prevenir aquesta classe de càncer
Reduir l'exposició al sol i fer servir un bon protector solar són dues maneres per prevenir aquesta classe de càncer | Xavi Cabo

Quines classes de càncer de pell hi ha i quins símptomes provoquen?

Aquesta classe de càncer, en general, es desenvolupa en zones cutànies que tenen una exposició al sol, com ara el cuir cabellut, la cara, les cames, els braços o el pit. Ara bé, pot produir-se igualment en zones que no s'hi exposen tant. 

 

Com hem dit una mica més amunt, hi ha tres principals classes de càncer de pell: el melanoma, el càncer de pell de cèl·lules escamoses i el carcinoma de cèl·lules basals. A continuació, els observarem més en detall.

 

1. Melanoma

Es tracta d'una classe de càncer de pell que es pot produir en qualsevol racó de l'organisme, tant en una piga preexistent que esdevé cancerosa com en una part normal del cos.

 

Sovint, però, es produeix al tronc o a la cara de la persona afectada i, en el cas de les dones, és habitual també que es desenvolupi a la zona inferior de les cames.

 

Qualsevol persona pot tenir un melanoma, independentment del seu color de pell, i els seus símptomes principals són:

 

 • Una piga que sagna o que canvia de mida o de color.

 • Una taca gran i de color terrós amb algunes taques de color més fosc.

 • L'aparició de lesions de tonalitats fosques als dits dels peus, a les plantes dels peus, als palmells de les mans o a les membranes mucoses del nas, la boca, l'anus o la vagina.

 • Una lesió petita de contorn poc regular que té parts vermelles i d'altres amb tonalitats blavoses, vermelloses, negres o blanques.

 

2. Carcinoma de cèl·lules escamoses

Aquesta tipologia de càncer cutani es caracteritza per un creixement de cèl·lules que, en general, es produeix en indrets com ara les mans, les orelles i la cara, que tenen una exposició freqüent als rajos ultraviolats.

 

Es desenvolupa sovint en els individus amb un color de pell més fosc i podria produir-se també en indrets del cos que no tenen una exposició directa al sol.

 

Pot fer la seva aparició tant com una lesió plana amb una superfície més aviat crostosa i escamosa com en forma de nòdul vermell i ferm.

 

3. Carcinoma de cèl·lules basals

El carcinoma de cèl·lules basals, en general, apareix en zones de l'organisme que tenen una exposició continuada als rajos de sol, com ara la cara o el coll.

 

Els símptomes més habituals d'aquesta mena de carcinoma són la presència d'un petit bony a la pell cerós o perlat i d'una lesió o taca plana, com si fos una cicatriu marró o del color de la pell de la persona afectada.

 

4. Altres classes de càncer de pell

Hi ha altres classes menys habituals de càncer de pell, com ara:

 

 • Carcinoma de glàndules sebàcies: es tracta de nòduls indolors i durs, que habitualment apareixen a la parpella, tot i que poden desenvolupar-se en qualsevol zona de l'organisme.

 • Carcinoma de cèl·lules de Merkel: provoca el desenvolupament de nòduls brillants i ferms per sota de la pell i els fol·licles capil·lars. 

 • Sarcoma de Kaposi: desenvolupament de cèl·lules de tipus cancerígen als vasos sanguinis cutanis. 

 

Què causa el càncer de pell i quins factors de risc s'hi associen?

El càncer de pell es produeix a causa d'una mutació o error de l'ADN de les cèl·lules cutànies, que fa que tinguin un creixement descontrolat fins que adquireixen la forma d'una massa de cèl·lules de tipus cancerós.

 

L'exposició als rajos UV és la causa essencial del mal a l'ADN de les cèl·lules cutànies, i n'emeten tant el sol com les màquines de bronzejat. 

 

Ara bé, aquesta mena d'exposició només pot ajudar a explicar els casos de càncer que es produeixen a les àrees de la pell que tenen una exposició al sol. Per això, hem de sospitar que els riscos de patir aquesta malaltia també poden estar vinculats amb altres factors, com ara l'exposició a determinades substàncies tòxiques o les afeccions que fan que els individus tinguin un sistema immunològic més feble del normal.

 

 

  Els factors de risc vinculats amb el càncer de pell

  Hi ha diversos factors de risc que podrien contribuir a augmentar els riscos de patir càncer de pell, com ara:

   

  • Tenir antecedents personals d'aquesta patologia

  • La pell blanca o pàl·lida

  • Una exposició al sol excessiva

  • Els climes on predomina el sol o de grans altures

  • Tendir a cremar-se habitualment amb el sol

  • Estar exposat a substàncies tòxiques o a la radiació

  • Tenir el cos ple de taques, pigues o lesions cutànies precanceroses, com ara queratosis actíniques

  Una de las principales formar de prevenir el cáncer de piel es la utilización de cremas con factor de protección UV.
  Les cremes solars que ens protegeixen contra l'acció dels rajos UV són una bona manera de prevenir els càncers de pell  | Cedida
   

  Com es pot tractar?

  Les opcions que hi ha per tractar les lesions cutànies precanceroses i el càncer de pell varien en funció de la classe de càncer, així com de la profunditat, la localització i la mida de les lesions en qüestió.

   

  Quan els carcinomes tenen una mida més aviat petita, és possible que només calgui extirpar-los mitjançant una operació quirúrgica i eliminant-ne el teixit afectat.

   

  Segons les particularitats i la gravetat de cada càncer, podria caldre tractament suplementari, com el que inclou la criocirurgia del teixit o la crioteràpia, una forma de tractament en què es congela el teixit amb l'ajuda de nitrogen líquid i després s'extirpa, o també la quimioteràpia o la radioteràpia.

   

   

  Referències bibliogràfiques

  • Gallagher, R. P., Lee, T. K., Bajdik, C. D. i Borugian, M. (2010). Ultraviolet radiation. Chronic diseases in Canada, 29 (1): 51–56.

  • Jou, P. C., Feldman, R.J. i Tomecki, K. J. (2012). UV protection and sunscreens: what to tell patients. Cleveland Clinic journal of medicine. 79 (6): 427–436.

  • Dubas, L. E. i Ingraffea, A. (2013). Nonmelanoma skin cancer. Facial plastic surgery clinics of North America, 21(1): 43–53.

  • Saladi, R. N. i Persaud, A. N. (2005). The causes of skin cancer: a comprehensive review. Drugs of today, 41(1): 37–53.

  • Kanavy, H. E. i Gerstenblith, M. R. (2011). Ultraviolet radiation and melanoma. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, 30(4): 222–228.


  Comentaris

  envia el comentari