Investigadors catalans curen el VIH en una pacient major de 50 anys

El sistema immunitari de la dona ha controlat la malaltia durant 10 anys, tot i que no ha eliminat el virus

La dona és el primer pacient d'edat avançada que ha reaccionat totalment als
La dona és el primer pacient d'edat avançada que ha reaccionat totalment als | Cedida

Investigadors catalans han aconseguit per primer cop una curació funcional a llarg termini del VIH en una pacient major de 50 anys amb una infecció primària. El seu sistema immunitari ha estat capaç de controlar la malaltia durant 10 anys després de ser diagnosticada i haver retirat el tractament antiretroviral.

L’estudi ha estat dut a terme per investigadors de l’Hospital Clínic, l’Institut d'investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa i l’Institut de Salut Carlos III de Madrid. Aquests van començar l’estudi en una pacient que va ser diagnosticada amb 59 anys d'una infecció primària mitjançant la via sexual.

Aquesta, que actualment té 70 anys, ja no presenta símptomes del virus, tot i que no l'ha eliminat del seu cos com si ho van poder fer els pacients participants en un altre estudi promogut per investigadors catalans.

No li detecten el virus després de 10 anys de tractament

El tipus d’infecció primària acostuma a ser el més difícil de tractar en edats avançades, ja que en aquests pacients el sistema immunitari es manté actiu de forma crònica i no torna a repòs quan lluita contra els antígens estranys. Això afavoreix la multiplicació de partícules víriques a les cèl·lules, sobretot en els limfòcits, i que el virus s’estengui pels teixits.

La pacient de l’estudi va ser sotmesa a un tractament habitual antiretroviral durant 12 mesos, un cop se li va detectar el virus a l’organisme. Un cop passat aquest temps, se li va retirar la medicació i 10 anys després el VIH ja no és detectable en el seu cos. Els investigadors confirmen una recuperació clínica completa i ràpida i una normalització del seu sistema immunitari.   

Investiguen quin factor ha provocat la cura funcional

En el laboratori, els redactors de l’estudi, que s’ha presentat en el X Congrés Nacional de GeSida a Madrid, van poder localitzar el virus en cèl·lules en un tipus de limfòcits, els T CD4, que són permissius per una superinfecció del VIH. En canvi van veure que la capacitat infecciosa de la resta de cèl·lules mononuclears de sang perifèrica s’havia reduït molt.

Per aquest motiu, han decidit obrir una nova investigació per detectar perquè la pacient no té replicació viral. La seva teoria és que les cèl·lules NK, que formen part de la immunitat innata, podrien ser la causa. És per aquest motiu que destaquen la importància de trobar casos similars per avançar en possibles cures.


Comentaris

envia el comentari