Les pel·lícules d’animació de Marvel que has de veure

Un recull dels 15 llargmetratges imprescindibles per als apassionats dels seus herois

Superhéroes de Marvel.
Les millors produccions d’animació de Marvel | Marvel

Stan Lee va crear una editorial que té una salut de ferro al món del cinema. El seu univers, de fet, cada any s’amplia amb noves entregues. I, tot i que hi ha diverses pel·lícules d’acció real fascinants, també n’hi ha d’animades que causen furor entre els fanàtics de Deadpool, Capità Amèrica o Spiderman, entre molts altres.

Els llargmetratges animats de la casa Marvel s’han centrat sobretot a entrar dins del món de la televisió o de les plataformes de vídeo, tal com ha explicat 'Carácter Urbano'. Ara bé, també ha tingut alguns èxits suggeridors a la gran pantalla. Sigui com sigui, farem un repàs de les pel·lícules d’animació més recomanables perquè les puguis veure a la teva plataforma preferida.

Les millors 15 pel·lícules d’animació de la casa Marvel

15. Iron Man & Hulk: Heroes United, del 2013

Caldrà que l’Increïble Hulk i l’invencible Iron Man s’aliïn per tal de salvar el planeta Terra de l’amenaça més terrible que hi hagi hagut mai, inspirada d’alguna manera per ells mateixos. De fet, l’amenaça és un ésser que es diu Zzzax i que ha estat creat per un parell de científics d’Hydra, que han volgut conferir-li part de les habilitats de cadascun d’ells.

Aquesta producció animada està farcida d’escenes d’animació per ordinador, d’acció i d’una història molt apassionant que fa que el públic es quedi enganxat a la pantalla.

La va dirigir Leon Riley, juntament amb el veterà Eric Radomski, conegut per grans triomfs a l’hora de fer l’animació de ‘Batman: La sèrie animada’, de 1992, de ‘Batman: Mask of the Phantasm’, de 1993, o de ‘Spawn’, de 1997.

D’alguna manera, el llargmetratge adapta el popular joc per al mòbil anomenat ‘Avengers Initiative’, tot i que una de les variacions més significatives és que Iron Man s’inclou com a protagonista de la història. Dins del joc original, en canvi, Tony Stark era l’únic que apareixia durant el moment clau del final.

Després dels crèdits, els seus creadors deixen entreveure una seqüela del llargmetratge, amb el malvat Red Skull que profereix amenaces. Per això, Iron Man haurà d’ajuntar les seves forces amb un altre superheroi com ell que l’ajudi a parar-li els peus.

14. Marvel Super Hero Adventures: Frost Fight!, del 2015

Els herois de l’univers de Marvel uneixen les seves forces per mirar de parar els peus d’Ymir, el gegant de gel, i de Loki, que tenen la intenció de conquerir el planeta per mitjà de l’ús dels poders de Santa Claus. Per això, Iron Man, Hulk, el Capità Amèrica i el Capità Marvel, amb l’ajuda d’altres companys, hauran de frenar la divinitat nòrdica i el gegant de gel per intentar salvar el Nadal.

La història de la pel·lícula, de fet, està dirigida sobretot als menuts de la casa, sense que això vulgui dir que no calguin les batalles èpiques i les escenes d’acció en aquest llargmetratge que uneix les forces de diversos personatges per salvar el Nadal en una sèrie d’aventures que Marvel va proporcionar-nos en vídeo.

El projecte es va encarregar a Mitch Schauser, que va guanyar un gran renom a la televisió per la seva feina en conegudes sèries com ara ‘Garfield i els seus amics’, del 1989, ‘The Angry Beavers’, de 1994,  o ‘Freakazoid!’, de 1996, entre moltes altres sèries d’animació que es van emetre des del final de la dècada dels vuitanta i fins als nostres dies.

 

13. Iron Man: Rise of Technovore, del 2013

La reputació d’Iron Man es veu qüestionada per culpa d’un terrorista tecnològic que pretén acabar amb Tony Stark. Per això, el superheroi voldrà lluitar amb el dolent per tal de recuperar la seva bona reputació. Per aconseguir-ho, però, li caldrà l’ajuda d’alguns aliats com ara The Punisher o War Machine.

En aquesta ocasió, Marvel es va associar amb la japonesa Mad House, una casa d’animació que té un expedient d’èxits molt suggeridor, amb alguns títols com ara ‘Perfect Blue’, de l’any 1997, ‘Gantz’, del 2004, o bé ‘High School of the Dead’, de l’any 2010. El resultat és un llargmetratge animat fantàstic, protagonitzat per Iron Man. Igualment, cal remarcar que la persona que va dirigir el projecte, Hiroshi Hamazaki, també va tenir un paper actiu en altres cintes com ara ‘Ninja Scroll’, del 1993.

La cinta dura un total de 90 minuts i gaudeix d’una història sòlida, amb diversos enemics que s’articulen al voltant del milionari extravagant, a banda de presentar diverses escenes de persecucions, impressionants baralles i cares familiars com ara —i entre altres— Hawkeye, Black Widow o Nick Fury.

Norman Reedus, molt conegut per haver fet de Daryl a la sèrie ‘The Walking Dead’, va participar al doblatge de la versió anglesa de la pel·lícula posant la veu del personatge The Punisher.

 

12. Hulk: Where Monsters Dwell, del 2016

Amb l’objectiu d’oferir la seva ajuda a Hulk per tal que pugui superar el seu propi jo mentre somia i derrotar Nightmare durant la nit de Halloween, el Doctor Strange s’afegeix a uns quants monstres que tenen aquesta finalitat. Hulk haurà de veure’s les cares amb Bruce Banner per mirar de sobreviure, cosa que en realitat és una il·lusió que ha creat Nightmare amb l’objectiu d’aconseguir-lo dominar.

Es tracta d’una altra obra que ha dirigit Mitch Schauser i que està pensada especialment per als menuts durant la nit de Halloween, una de les aventures més divertides del gegant verd que farà que s’hagi de veure les cares amb altres éssers espantosos com ara zombis, homes llop o vampirs, tots ells manipulats per Nightmare. Sigui com sigui, Hulk no està sol: té l’ajuda del Doctor Strange.

El llargmetratge, igual que en el cas d’algunes altres entregues de la casa Marvel, es va produir directament en format vídeo, per tal d’arribar de manera fàcil al públic més familiar.

11. Iron Man and Captain America: Heroes United, del 2014

Tant el Capità Amèrica com l'increïble Iron Man s'hauran d'enfrontar contra Red Skull i un dels seus sequaços, Taskmaster, per tal d'impedir que dirigeixin contra el món un exèrcit important de soldats molt tenebrosos vinguts d’Hydra. Es tracta de la seqüela de la cinta d’animació en què Hulk i Tony Stark eren protagonistes, que hem explicat al començament de l’article.

La tècnica del CGI, que Radomski i Riley havien emprat un any abans durant la primera entrega de la pel·lícula, omple el llargmetratge. Aquí, en concret, s’incrementen els efectes especials, les baralles i les explosions que veiem, per conferir-li una acció més important a aquesta animació en què veiem en acció dos superherois que es tenen afecte i es detesten a parts iguals.

Ara bé, a mesura que tots dos líders miren de resoldre les diferències que tenen per tal de frenar el malvat Red Skull, s’adonaran que no està sol i que, de fet, Taskmaster mirarà de fer servir totes les tècniques que calguin —fins i tot un rentat de cervell dirigit a Steve Rogers— per tal d’acabar amb els superherois.

El llargmetratge va sortir en vídeo directament, i va arribar al món de la televisió per mitjà del canal Disney Channel, on va gaudir d’acceptació per part del públic.

10. Avengers Confidential: Black Widow & Punisher, del 2014

The Punisher, després d’una interferència que du a terme en una missió confidencial, queda sota la custòdia de Black Widow. Ara bé, tots dos assassins a sang freda hauran de cooperar quan es produeix un gir inesperat de les coses, perquè els caldrà parar els peus a Leviathan, una organització terrorista que té la intenció de fer negoci amb els plans tecnològics de S.H.I.E.L.D i vendre’ls a qui els doni més diners.

De nou, els japonesos Mad House treballen en col·laboració amb Marvel per materialitzar una aventura nova dels Avengers. En aquest cas, però, el protagonisme recau sobretot en els soldats Natasha Romanoff i Frank Castle. Sigui com sigui, també hi ha l’aparició de diversos altres membres de l’associació de superherois com ara Iron Man, el Capità Marvel o l'Increïble Hulk.

El llargmetratge va implicar que Kenichi Shimizu debutés a la direcció, tot i que ja havia participat en el món de les pel·lícules animades amb diversos papers, en títols tan destacats com ara ‘Naruto Shippuden the Movie: Blood Prison’, de l’any 2011, ‘Pokémon the Movie: Kyurem vs. the Sword of Justice’, del 2012, o bé ‘Iron Man: Rise of Technovore’, del 2013.

9. The Invincible Iron Man, del 2007

Un enginyer molt bo i ple de prepotència erigeix un temple xinès des de sota de terra. Això farà que diverses forces demoníaques es despertin i que l’enginyer hagi de combatre-les recorrent a la seva imaginació i creativitat per fabricar alguna cosa que pugui parar-los els peus.

Aquest llargmetratge d’animació de la casa Marvel ens mostra, des d’una òptica diferent, el naixement del conegut Iron Man, amb el pas de Tony Stark de la prepotència absoluta a la consciència del mal que ha fet a l’hora d’aixecar aquesta ciutat secreta. La pel·lícula ens mostra la lluita entre la moderna tecnologia i la màgia fosca de llegendes i mites que provenen de l’Extrem Orient.

Per tal de materialitzar aquest projecte, es va produir l’associació de Jay Oliva, conegut sobretot al món cinematogràfic per les aportacions que ha fet a nivell del departament d’art, i de Patrick Archibald, un director que, entre altres coses, ha efectuat animacions dels militars GIJOE.

Es tracta de la primera pel·lícula d’Oliva, que més endavant també va participar en l’elaboració de diverses cintes d’animació de la rival de Marvel, DC Comics, com ara ‘Batman vs. Robin’, del 2015, o ‘Justice League Dark’, del 2017.

8. Next Avengers: Heroes of Tomorrow, del 2008

Els fills dels Avengers s’adonaran dels poders que tenen per tal de poder lluitar contra els autors de les morts dels seus progenitors. La pel·lícula té lloc en un món en què Ultron va guanyar els superherois, i actualment els supervivents viuen dins de l’anonimat.

Tot ens podria fer pensar que es tracta d’una aventura de nens d’allò més divertida en què es mira de vèncer un dolent. Ara bé, l’enfocament de Gary Hartle i de Jay Oliva va conferir-li un punt més aviat fosc per tal de relatar una de les trames més cruentes de l’univers d’animació de Marvel. Aquí, ens trobem amb un Tony Stark envellit, que mira de fer que els fills dels Avengers puguin estar segurs davant d’Ultron, el dolent que els amenaça.

Un any després, Oliva torna a posar-se al capdavant de la direcció d’una de les obres d’animació de la casa d’Stan Lee. Aquesta pel·lícula, de fet, seria la darrera que ha dirigit durant la seva carrera professional, com a mínim fins ara. Ara bé, ha continuat col·laborant també com a director d’art en diverses de les cintes de Marvel, entre les quals destaquen ‘Ant-Man’ o ‘Deadpool’, i igualment ha seguit participant en projectes de DC Comics com ara ‘Batman’ o ‘Wonderwoman’.

7. Thor: Tales of Asgard, del 2011

Thor és una divinitat nòrdica jove que va a la recerca de Loki, el seu germà, per mirar de recuperar una espasa que, entre els déus, és llegendària. Per aconseguir aquesta comesa, tindrà l’ajuda de diverses de les seves amistats. Ara bé, també haurà de saltar-se les ordres d’Odin, el seu pare, i el regnat d’Asgard quedarà en perill.

El Thor que apareix en escena encara és un adolescent, i mira de ser reconegut com un heroi per Asgard, el seu poble. Mentrestant, el seu germà Loki, més que ser el seu rival, és un soci que el pot ajudar a aconseguir l’espasa llegendària que tant desitja. Tot i que podria semblar que la tècnica d’animació és un xic infantil, es tracta d’un llargmetratge farcit d’acció apte per a tots els públics.

El director de la cinta va ser Sam Liu, que ha estat al capdavant de ben pocs llargmetratges de l’univers Marvel. En canvi, ha dirigit altres produccions d’animació com ara ‘Batman Year One’, del 2011, ‘Batman The Killing Joke’, del 2016, o ‘Reign of Superman’, del 2019.

6. Ultimate Avengers II, del 2006

Tot i que els Avengers estaven convençuts que ja s’havia acabat la invasió alienígena que suposava una gran amenaça per al planeta Terra, en realitat només havia començat.

En aquesta ocasió, es poden observar els alienígenes Chitauri a Wakanda, un regne africà. Per això, caldrà que T’Challa faci la seva aparició vestit de Black Panther per tal de col·laborar amb diversos superherois, com ara el Capità Amèrica i Iron Man, amb l’objectiu d’aturar els malèfics invasors.

El resultat de la segona part de la cinta ‘Ultimate Avengers’ és un relat farcit d’acció, que en certa manera ens ensenya el començament de T’Challa dins del rol de Black Panther, que es veu obligat a ascendir al tron per culpa del crim que acaba amb la vida del seu progenitor. Tot això posarà en marxa una aventura nova dels Avengers, que es va produir en format vídeo directament.

Els veterans de la petita pantalla Dick Sebast i Will Meugniot uneixen esforços per mostrar-nos aquesta història nova del món de Marvel. L’experiència dels dos directors inclou produccions com ara l’animació dels ‘Caçafantasmes’, de l’any 1988, el ‘Capità Planeta’, del 1990, ‘Max Steel’, del 2001, o ‘Doctor Strange’, del 2007, entre altres llargmetratges i produccions específiques per a la televisió.

 

5. Ultimate Avengers, del 2006

El general Nick Fury, amb l’objectiu de respondre a una amenaça extraterrestre, reuneix un grup d’herois que estan encapçalats pel Capità Amèrica, que ha ressuscitat fa ben poc. Es tracta de la primera ocasió en què la casa Marvel agrupa els seus diferents superherois per tal de dur a terme un llargmetratge d’animació i, de fet, els espectadors el van rebre amb una bona reacció.

El guió de la pel·lícula gira al voltant de la manera en què els superherois hauran de mirar d’aprendre a cooperar entre ells per salvar el planeta Terra dels alienígenes que el volen envair. A banda dels mítics Hulk, Iron Man, Thor, Capità Amèrica i Black Widow, la cinta compta amb la presència de The Wasp i Giant Man. Ara bé, la història té una gran similitud amb el llargmetratge d’acció real que, sis anys després, podríem veure al cinema.  

Els autors d’aquest llargmetratge animat de Marvel van ser Bob Richardson, Steven E. Gordon i Curt Geda, que tenen una carrera molt dilatada dins del món de la televisió, més que dins de l’univers cinematogràfic.

Igualment, hem de remarcar que tots tres han treballat tant per a Marvel com per als rivals de DC Comics, en cintes com ara ‘My Little Pony’, del 1984, ‘The New Batman Adventures’, del 2007 o bé ‘Vixen: The Movie’, del 2017.

4. Doctor Strange, del 2007

Un doctor amb molt de dolor i invàlid fa un llarg viatge fins que arriba a una comunitat recòndita i amagada del Tibet. Un cop allà, s’assabenta que el seu destí en realitat és el d’esdevenir el Fetiller Suprem del món sencer. Les aventures plenes de misteri d’aquest doctor, anomenat Stephen Strange, faran que descobreixi, entre altres, diversos plànols farcits d’amenaces, així com també regnes alternatius.

De nou, i després d’haver obtingut un gran èxit gràcies als orígens d’Iron Man i a les diverses entregues dels Avengers, Marvel i la productora Lionsgate treballen plegats per tornar a oferir-nos una altra història d’animació vinculada amb un dels superherois més enigmàtics del món de Marvel.

En aquesta història farcida d’enfrontaments màgics i d’acció s’inclou una de les trames més fascinants del món de Marvel que ens explica la provinença del Doctor Strange. Hi ha un gran nombre d’escenes del llargmetratge d’animació que van inspirar la versió d’acció real que se’n va fer, protagonitzada per l’actor Benedict Cumberbatchcomo. Això és una prova de la gran qualitat que va tenir la versió animada.

Jay Oliva i Patrick Archibald van tornar a fer tàndem en aquesta ocasió, tal com havien fet ja per a la versió animada d’Iron Man. Ara bé, en aquest cas van reforçar l’equip amb els veterans Dick Sebast i Frank Paur. Aquest últim, de fet, va dirigir també durant aquell any la pel·lícula d’animació de l’heroi ‘Spawn’.

3. Planet Hulk, del 2010

Aquesta cinta ens mostra l’expulsió de la Terra de l’Increïble Hulk, que es du a terme en una nau espacial. La nau s’acaba estavellant contra un planeta liderat per un ésser tirànic, que força el superheroi a combatre contra altres éssers d’allò més poderosos, en un coliseu. Amb l’objectiu de sobreviure, hi ha alguns dels combatents que decideixen associar-se amb Hulk, que aconseguirà el respecte de la resta de lluitadors i, a més, de tot el poble, que anhela la llibertat.

Els enfrontaments recurrents entre les criatures faran reflexionar Hulk al voltant de tot allò que el va empènyer a viure en un univers tan violent. Assumirà un paper de líder per tal d’acabar amb aquest circ sanguinari o mirarà d’allunyar-se de la bogeria que l’envolta? Això només ho podrem saber si seguim les passes de les aventures espacials de l’heroi.

Sam Liu torna a dirigir una altra cinta d’animació de l’univers Marvel amb l’objectiu d’explotar al màxim les capacitats que ofereix el món animat sobre els extraterrestres que mantenen un combat a mort dins d’un ambient ple d’opressió.

Les lluites que duen a terme els diferents personatges estan farcides d’efectes especials d’allò més emocionants que situen Hulk al davant de les entregues animades més brillants del món de Marvel. A banda, resulta la cinta que obté una puntuació més alta, tot i que únicament la van preparar en format televisiu i DVD.

2. Big Hero 6, del 2014

En aquest llargmetratge veiem el sorgiment d’un lligam molt sòlid entre un adolescent que s’anomena Hiro Hamada i és un prodigi de la tecnologia i un robot inflable que rep el nom de Baymax. Tots dos s’uneixen en un tàndem amb els amics del noi per tal de donar lloc a un grup d’herois associats a l’alta tecnologia.

L’aliança del bé, acabada de crear, s’haurà de batre amb un malvat emmascarat enmig d’una trama farcida d’acció en 3D que és apta per a tots els públics, des dels infants fins als adults. Es tracta del primer llargmetratge d’animació que Marvel va emetre a través de la gran pantalla abans de produir-ne una versió per a DVD i per a altres plataformes més vinculades amb la llar.

Tot i que no es tracta d’una versió que ofereixi una fidelitat total al còmic homònim del 1998, es tracta d’una obra de gran importància en què Marvel va escollir aliar-se amb una de les cases d’animació més cèlebres, Walt Disney Animation Studios. El resultat d’aquesta associació va ser altament positiu per a Marvel: va rebre els elogis de gran part de la crítica de tot el món, a banda de recaptar més de 585 milions d’euros a les taquilles del planeta.

Els animadors Chris Williams i Don Hall es van associar per primer cop com a directors d’un llargmetratge amb aquesta història sobre Hiro Namada i sobre el fet de venjar el seu difunt germà. Un parell d’anys després, els dos animadors van decidir apostar per una altra obra d’animació 3D, ‘Moana’, que va ser tot un èxit.

1. Spiderman: Un nou univers, del 2018

Miles Morales és un adolescent que es transforma en l’Spiderman de la realitat en què viu. Per això, es veurà impulsat a topar-se amb altres superherois que tenen poders aràcnids però que viuen en altres dimensions. Tots ells hauran d’unir les seves forces per mirar d’aturar una màquina que ha fabricat Kingpin, un personatge malvat que es vol apropiar de totes les realitats existents.

L’heroi afroamericà que també té sang llatina haurà d’intentar entendre els poders que li han conferit, que varien una mica dels més habituals. Un exemple d’això és que l’home pot passar a ser invisible. Per aconseguir entendre aquests poders, n’haurà de concebre la magnitud.

Peter Parker serà el seu tutor en tot aquest procés, tot i que a la dimensió on viu ha esdevingut un perdedor i és força deixat. Durant el seu recorregut, tant el mestre com l’alumne descobriran més coses sobre ells mateixos i veuran com creix un lligam que s’expandirà per les diverses dimensions que hi ha.

Aquest segon llargmetratge animat que la casa Marvel va decidir dur a la gran pantalla va provocar una gran sorpresa entre diversa gent, sobretot a causa de la seva banda sonora ferma amb una gran dosi de música urbana, la seva tècnica avantguardista i la senzillesa de la seva trama, que sembla xocar amb la idea d’una història plena de dimensions.

Els directors principiants Bob Persichetti i Rodney Rothman van comptar amb la col·laboració de Peter Ramsey, conegut per ‘L’origen dels guardians’ de l’any 2012, per tal d’aconseguir una peça magistral del món de l’animació que aquest any ha rebut un premi Oscar a la millor pel·lícula animada.

Gràcies al gran èxit obtingut a la taquilla, on a dia d’avui ja ha recaptat més de 326 milions d’euros, se n’ha anunciat la producció d’una segona part, una entrega en què probablement Miles Morales aconsegueixi establir una comunicació amb les amistats que té en altres dimensions, i també amb la Gwen Stacy, la noia que li agrada.


Comentaris

envia el comentari