La taurina: virtuts i efectes secundaris

Darrerament, ha augmentat el consum de begudes energètiques amb aquesta substància
La taurina es uno de los ingredientes principales de las bebidas energéticas.
La majoria de begudes energètiques contenen taurina | Cedida

 

La taurina, durant els darrers anys, ha passat a integrar el nostre vocabulari quotidià a causa de la proliferació de les begudes energètiques. Encara que ha originat una forta controvèrsia, es tracta d'un element que sempre s'ha trobat present en diversos productes alimentaris de forma natural, a banda de generar-ne també el nostre cos. 

 

Tot seguit, examinarem a fons en què consisteix la taurina, en quines begudes i aliments es troba present i quines reaccions adverses i virtuts s'hi poden associar.

 

En què consisteix exactament la taurina?

Aquest element deriva de la cisteïna, un aminoàcid que el nostre propi organisme fabrica de forma natural i que igualment trobem en determinades classes d'alimentació.

 

Els orígens del nom peculiar que té es troben al 1827, un moment en què els científics alemanys Leopold Gmelin i Friedrich Tiedemann la van aconseguir aïllar per primer cop a la història, mitjançant una mostra de bilis provinent d'un toro. 

 

Les persones en tenen en quantitats importants en diversos òrgans com ara el cor, a banda de les plaquetes, els músculs i el sistema nerviós mentre dura el seu període de desenvolupament.

 

La taurina s'encarrega d'estimular el sistema nerviós de l'organisme, cosa que fa que ens en servim quan tenim molt d'estrès o quan hem de fer una activitat física que és intensa. A causa dels seus efectes estimulants, avui en dia es fabriquen quantitats importants de taurina sintètica, que s'ha acabat convertint en l'ingredient essencial de les begudes energètiques.

 

Ara bé, cal remarcar que el seu ús ha estat objecte de controvèrsia: s'han fet algunes investigacions que afirmen que un consum excessiu de taurina pot provocar greus efectes per al cos. Si tenim en compte que el cos la produeix de forma natural i que està present a l'interior de molts aliments, cal destacar que per gaudir d'uns nivells saludables i naturals d'aquest component només cal que la nostra dieta sigui equilibrada i variada.

 

 

On n'hi ha

Com hem explicat i tal com ha informat 'Viviendo La Salud', la taurina està present en alguns aliments de manera natural, d'origen vegetal i d'origen animal. De la mateixa manera, fa ben poc que s'han tornat populars les classes de begudes en què aquest aminoàcid constitueix un dels ingredients bàsics, sintetitzat d'una forma artificial.

 

1. Taurina present als aliments de forma natural

Si volem mantenir estables els nivells de taurina del nostre cos i en una proporció adequada, la dieta equilibrada i variada és el requisit per aconseguir-ho. No cal res més i, per tant, no cal que fem servir substàncies que es fabriquen a partir de processos de tipus químic.

 

Els aliments amb més taurina són els procedents del mar, entre els quals sobresurten la majoria dels mariscos i el pop. A banda, si et vols procurar una dosi important d'energia, pots recórrer a alguna elaboració culinaria a base d'ingredients com el peix bullit o cru —mai fregit. 

 

Igualment, la carn que prové de l'aviram com ara el pollastre conté un volum molt important de taurina, especialment la de les cuixes dels animals. També hi ha altres productes alimentaris càrnics que posseeixen quantitats elevades de taurina, com els que venen de la vaca i del porc.

 

En el cas dels productes vegetals, hi ha molts llegums amb una bona dosi de taurina, com les llenties, els cigrons o els fesols. De la mateixa manera, les algues, la soja o els fruits secs com ara les ametlles o les avellanes també ens en proporcionen una quantitat important.

El pulpo es el alimento natural que mayores concentraciones de taurina presenta.
D'entre tots els aliments naturals, el pop és el que té més taurina | Cedida
 

2. Les begudes energètiques

Tal com hem dit una mica més amunt, darrerament les begudes energètiques s'estan popularitzant molt. Dins d'aquesta categoria, tot sembla indicar que les que contenen taurina com a ingredient bàsic tenen encara més fama.

 

Al principi, la taurina estava pensada per fomentar el rendiment cardíac dels atletes i els esportistes en general mentre feien els seus exercicis, especialment en l'entorn culturista. Ara bé, un temps més endavant diverses empreses de begudes energètiques i refrescos la van decidir combinar amb altres components, com ara amb la cafeïna, per tal d'augmentar la resistència dels individus a nivell intel·lectual i físic.

 

Si prenem aquestes begudes amb moderació, no haurien de ser perilloses per a la nostra salut. Ara bé, cal recordar que són compostos de tipus sintètic i que, per tant, són totalment artificials, cosa que fa que sigui més recomanable triar la taurina que prové dels aliments naturals.

 

Un altre inconvenient vinculat amb aquesta mena de beguda és el contingut elevat que té de sucres i gas, dos components perjudicials per a la nostra salut.

 

D'altra banda, se'n desaconsella el consum en els individus que pateixen hipertensió, així com la seva barreja amb altres elements que puguin deprimir el sistema nerviós de les persones, com ara l'alcohol, perquè aquesta combinació podria alterar el ritme cardíac.

 

 

Virtuts de la taurina

Cal remarcar, primer de tot, que quan ens referim a les virtuts que podria tenir la taurina estem parlant dels casos en què és present als aliments naturalment. Quan s'obté a través de procediments artificials o apareix amb la forma d'una beguda sintètica s'acompanya d'additius que no són gens aconsellables.

 

Tot i que fa més de cent anys que se'n coneix l'existència, avui en dia se segueix investigant per mirar de trobar totes les virtuts i propietats terapèutiques que pugui tenir.

 

De fet, actualment sabem que la taurina ajuda a dur a terme la síntesi de les proteïnes, cosa que fa que el nostre organisme pugui assimilar millor totes les proteïnes que ingerim. Igualment, els suplements nutricionals amb taurina es fan servir en gran mesura per afavorir el creixement i el desenvolupament dels ossos.

 

Una altra virtut d'aquesta substància es vincularia amb els efectes que té al damunt del sistema neuromotor, que contribueix a fer que la persona que en pren pugui mantenir l'atenció més focalitzada, a més d'un estat físic i intel·lectual d'alt rendiment.

 

Per acabar, cal remarcar que si es consumeix de manera moderada per mitjà d'ingredients naturals pot ajudar a un bon manteniment de la pressió arterial en el cas dels individus sans.

Las bebidas energéticas con taurina han llegado a ser prohibidas en algunos países de Europa.
En alguns Estats europeus, fins i tot s'ha arribat a establir una prohibició contra les begudes energètiques | Cedida
 

Efectes nocius per al cos

Com hem explicat més d'un cop, a banda de gaudir de molta fama, la taurina també desperta tot un seguit d'opinions ben polèmiques. En concret, aquests debats s'articulen al voltant dels efectes nocius que la seva varietat sintètica pot tenir per al nostre cos.

 

Hi ha diversos estudis que apunten cap a un vincle entre aquest aminoàcid que es fabrica amb compostos artificials i químics i diverses afeccions físiques com ara les crisis de tipus convulsiu, els accidents cerebrovasculars, els problemes i patologies cardíaques i la hipertensió. 

 

A causa dels riscos que la taurina podria comportar a nivell de la salut, les begudes energètiques que en duen fins i tot s'han prohibit en alguns Estats del nord del continent europeu, que han vinculat aquests productes amb la mort d'alguns dels seus consumidors.

 

 

Referències bibliogràfiques:

  • Schuller-Levis, Georgia B. i Park, E. (2003). Taurine: new implications for an old amino acid. FEMS Microbiology Letters, 226: 195–202.

  • Harris, R. i Wen, S. (2012). Review: Taurine: A "very essential" amino acid. Molecular Vision, 18: 2673–2686.Comentaris

envia el comentari