IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els 10 senyals que t’ajudaran a identificar els mals psicòlegs o terapeutes

Amb una mica d’observació, podràs detectar els professionals que no et convenen

Esbrina com pots detectar una mala praxi dels professionals de la salut mental
Esbrina com pots detectar una mala praxi dels professionals de la salut mental | Psicología y Mente

Per tal de poder superar les diferents dificultats que ens anem trobant en aquesta vida, la teràpia psicològica pot ajudar-nos molt.

Malauradament, però, alguns professionals de la salut poden dur a terme males pràctiques, en qualsevol dels àmbits existents —psicologia, medicina, etc.  Encara que a voltes les psicoteràpies no resulten efectives perquè els pacients no tenen la intenció de canviar, també pot produir-se que els terapeutes o psicòlegs no facin bé la seva feina i afectin negativament la salut mental dels seus pacients.

L’autor de ‘L’home a la recerca de sentit’ és el psicòleg existencial Viktor Frankl, que va establir l’ús del concepte de «neurosi iatrogènica» referit a l’efecte perjudicial en els pacients que poden tenir determinades maneres de fer dels professionals de la salut. De fet, tot i que molts pacients que se sotmeten a la psicoteràpia experimenten millores, alguns cops la teràpia psicològica pot arribar a ser contraproduent i empitjorar-ne els problemes i dificultats.

 

Els 10 senyals que alerten d’un mal professional de la salut mental

Exactament, quins són els signes que poden alertar de la praxi inadequada de determinats psicoterapeutes? I quines raons poden fer que els pacients no notin millores per culpa dels mals hàbits que tenen diversos psicòlegs? Segueix llegint per descobrir-ho.

1. No és un expert en el problema que tens

De vegades, el professional que t’està atenent no és el psicòleg que et cal. La  psicologia engloba especialitzacions molt diverses, i per aquest motiu no tots els psicòlegs disposen de les competències requerides per poder-te ajudar a superar un determinat problema. 

Un exemple d’això seria que els psicòlegs especialitzats en desenvolupament personal probablement no disposen de les habilitats o coneixements que calen per ajudar en el tractament d’alteracions del comportament alimentari.

A banda d’això, els psicòlegs haurien de poder entendre que determinats pacients responen més bé a la teràpia cognitiva-conductual i que d’altres poden funcionar millor amb altres classes de tractament, com ara la teràpia Mindfulness. Per tant, cada persona té unes necessitats terapèutiques diferents.

2. Traspassa una línia vermella

Tot i que a molta gent li deu sonar poc habitual, podria ser que alguns terapeutes sentin un lligam emocional amb els seus pacients més fort que una simple relació professional

En el cas que el psicòleg se senti atret físicament pel pacient, segurament perdrà l’objectivitat que li cal per tractar-lo. Si sents que no es comporta de manera professional —et fa algunes carícies o abraçades, per exemple— podria estar traspassant una línia vermella. A banda, perquè la relació terapèutica sigui sana, el terapeuta i el pacient no haurien de veure’s fora de les sessions de la teràpia.

3. Parla massa d’ell mateix

Durant les sessions terapèutiques, el terapeuta pot posar exemples de situacions semblants a les que has viscut tu relacionades amb el problema que tens, perquè d’aquesta manera et podràs sentir més identificat i segurament entendràs el conflicte des d’un angle diferent, a banda de fer que et sentis amb més confiança

Això no obstant, el fet que el terapeuta parli molt d’ell mateix no és un bon senyal. N’hi ha alguns que podrien caure en la temptació d’explicar-te les seves fites, allò que els fa dubtar, o fins i tot entrar en detalls molt personals del dia a dia com la vida de la seva família o les pràctiques sexuals que duen a terme. Això denota molt poca professionalitat i t’hauria de fer posar en alerta.

4. No es comunica bé

La carrera de Psicologia et pot transmetre moltes coses al voltant de la psicoteràpia i la salut mental. A banda dels coneixements teòrics, però, els psicoterapeutes han de comptar amb determinades habilitats comunicatives i interpersonals.

Perquè hi hagi un bon vincle terapeuta-pacient, tots dos actors s’han de poder comunicar com cal i això farà que s’estableixi una aliança terapèutica adequada. Si es produeixen problemes en el si d’aquest lligam professional, els beneficis que s’espera obtenir podrien no produir-se. El problema podria estar derivat de l’actitud del terapeuta o podria faltar la bona química entre tots dos.

5. Sents que et jutja

No t’hauries de sentir mai ni criticat ni jutjat pel teu terapeuta, perquè no hi ha ningú al món que sigui perfecte.

El teu terapeuta s’ha de poder posar al teu lloc i, tot i que la seva visió de les coses no coincideixi amb la teva, no t’ha d’imposar cap opinió. El vincle que estableix amb els pacients ha de ser un lligam totalment professional a través del qual et proporcioni totes les eines que et calguin per sentir-te millor a nivell psicològic. Si critica obertament i jutja les opinions dels seus pacients significa que no es tracta d’un bon professional.

Un bon terapeuta no jutja els seus pacients
Un bon terapeuta no jutja els seus pacients | Psicología y Mente

 

6. No t’escolta de manera activa

Cada sessió de la teràpia és un espai en què s’interactua i en què les emocions poden aflorar fàcilment. Per aquesta raó, els terapeutes no només han d’oferir pautes d’actuació sinó que també cal que escoltin de manera activa —amb tota la seva atenció i dedicació— allò que els pacients els diuen.

Si el terapeuta va interrompent la sessió de manera freqüent, l’ambient de confidència i la connexió entre ell i el pacient es perd. De la mateixa manera, el fet d’oblidar detalls rellevants del cas també resulta un mal senyal.

7. Infravalora els problemes que tens

En alguns casos, determinats terapeutes podrien infravalorar els problemes dels seus pacients si no interpreten bé la informació que els arriba. Aquest fet podria comportar que un terapeuta decidís dur a terme un tractament inadequat i que fes que els símptomes del seu client empitjoressin.

8. T’explica coses d’altres pacients

Tota la informació que el pacient transmet al seu terapeuta és absolutament confidencial i no li està permès compartir-la

En el cas que el psicòleg et transmeti informació privada d’alguns dels seus pacients, es tracta d’una mala praxi que és denunciable i que t’ha d’alertar de la seva poca professionalitat.

9. Et vol imposar el seu sistema de valors

Tal com hem dit abans, el terapeuta no té cap dret a criticar o qüestionar el seu client. 

A banda, si et mira d’inculcar el seu sistema particular de creences o valors, està contribuint a fer malbé la relació terapèutica amb el pacient. Per això, encara que no comparteixi les idees que està sentint, no li està permès qüestionar-les.

10. No et deriva a un altre professional quan cal

A vegades, el terapeuta s’adona que el vincle amb el seu pacient s’ha d’acabar per raons diverses

Podria ser que no tinguessin un lligam adequat, que al pacient li calgui recórrer a l’assistència d’un altre professional que estigui especialitzat en un tema concret o que simplement no hi hagi un bon encaix amb el seu model de teràpia. Aleshores, el terapeuta hauria de derivar el seu pacient cap a un professional que el pugui ajudar d’una manera més ajustada a les seves necessitats específiques. En el cas que no ho faci, també es tracta d’una mala pràctica que t’ha de fer sospitar.


Comentaris

envia el comentari