Els 11 comportaments a Facebook que demostren una manca d'autoestima

Les xarxes socials poden enviar-nos indicis de falta de confiança en nosaltres mateixos

Les xarxes socials han arribat a la vida de tothom | Cedida

Actualment el planeta està totalment connectat i això, en gran part, és possible gràcies a les oportunitats que ens han proporcionat les noves tecnologies, que han obert un món nou on les xarxes socials han adquirit una gran importància. De fet, la majoria d'habitants del planeta que disposen de connexió a internet tenen un compte d'usuari en alguna xarxa social com ara Facebook, la més cèlebre. 

Ara bé, de cada publicació que fem en cadascuna d'aquestes xarxes se'n pot extreure moltíssima informació no explícita, perquè els textos que compartim aporten moltes dades sobre la personalitat de les persones, a banda del seu estat anímic i l'autoconcepte que tenen. A continuació, et presentem 11 comportaments que molta gent té a Facebook i que donen indicis de no tenir l'autoestima gaire alta. En reconeixes algun?

  • També et pot interessar: Les 7 característiques que t'ajudaran a enxampar la gent manipuladora

Què són l'autoconcepte i l'autoestima?

L'autoconcepte fa referència a com ens veiem a nosaltres mateixos, a la manera com percebem la nostra identitat que hem anat forjant a través de les experiències viscudes i de totes aquelles informacions que hem recopilat tant de les coses que ens han passat com d'aquelles que ens han explicat. Se situa al cor essencial de la identitat pròpia, del «jo», i el conformen les diferents idees i creences que envolten la nostra persona. A més, se'l pot relacionar amb elements com l'avaluació que fem de la nostra pròpia imatge o les expectatives que posem en nosaltres, en qui som i en què podem fer. 

Amb aquest autoconcepte fem una avaluació emocional que conforma l'autoestima, la manera que tenim de sentir-nos amb nosaltres mateixos, de valorar-nos i d'estimar-nos. En general, l'autoestima té un paper molt important a l'hora d'influir en la nostra manera de percebre la realitat, en les nostres accions i, fins i tot, en les necessitats que prioritzem a la nostra vida i en els objectius que fixem com a essencials. 

Aquests dos conceptes que estan estretament lligats també comparteixen la característica de ser variables: no són estàtics, sinó que poden anar canviant durant tota la vida dels individus. Així, si la nostra autoestima està baixa hi ha diverses maneres útils per ajudar a reforçar-la.

No obstant això, en general moltes persones només busquen ajuda en les tècniques supletives i, en aquests casos, les idees del poc valor de la persona corren el perill de romandre immutables, com en el cas de les xarxes socials, on l'autoestima no es transforma perquè per tal d'aconseguir-ho s'hauria de fer una feina més intensa en una sèrie d'aspectes diferents.

Actituds a Facebook que indiquen que el nivell d'autoestima és baix

Les xarxes socials constitueixen una eina extremadament potent que ens dona l’oportunitat d’estar interconnectats constantment, de comunicar-nos i d’ensenyar allò que fem o que ens interessa als nostres éssers propers o, simplement, a tothom. Els individus amb manca d’autoestima tenen tendència a utilitzar-les per reafirmar-se i guanyar autoconfiança, gràcies al sentiment que potencia Facebook —igual que altres xarxes similars— de no estar exclòs de la societat i també gràcies al suport d’altres persones que valoren les seves publicacions.

Si continues llegint descobriràs 11 actituds habituals a la xarxa social Facebook que ens indiquen —quan es produeixen de manera continuada i constitueixen un model de conducta freqüent— que la persona que les executa té poc amor propi, sovint perquè busca ser el centre de totes les mirades de forma massa notable. Cal remarcar que aquests comportaments s’han de repetir sovint perquè valguin com a indici d’una manca d’autoestima —mai com una prova indiscutible— i que si es produeixen de manera poc habitual no comptarien.

1. Fer comentaris de l’estil «Si poses m’agrada t’escriuré» o respondre’ls

Encara que aquesta manera d’actuar no ens sembli gaire habitual, expressa moltes coses sobre com ens relacionem a través de les xarxes: l’autor d’aquesta mena de missatges els fa per tal que els altres valorin positivament les seves activitats i sentir-se així reforçat.

Per altra banda, la gent que decideix interactuar amb aquests comentaris sol fer-ho perquè li agrada la manera de ser de l’autor, hi sent simpatia o alguna mena d’atracció o, fins i tot, se sent interessada per la publicació en qüestió. Ara bé, també podria ser que simplement responguessin aquests missatges pel mateix motiu que l’autor els escriu: perquè volen que algú hi interactuï.

2. Escriure comentaris i posar «m’agrada» als propis missatges

No és del tot habitual però algunes vegades hi ha usuaris de Facebook que s’escriuen comentaris als seus propis missatges o publicacions i que, fins i tot, les valoren positivament amb un «m’agrada». Darrere d’aquest comportament s’hi poden amagar diverses conductes com ara l’automotivació —una de les més freqüents— i les ganes de fer augmentar els nivells d’autoestima, o també la voluntat d’incrementar el volum de comentaris i «m’agrada» de les publicacions.

3. Compartir elements de la vida privada en excés

Alguns dels elements que publiquem a Facebook sovint i que són un signe força clar de tenir una autoestima baixa són els detalls de la nostra vida privada, fins i tot els més insignificants: què mengem, els viatges que fem, amb qui quedem, les activitats que duem a terme, les últimes compres que hem fet i un llarg etcètera. En aquesta direcció, els signes més clars d’aquesta manca d’amor propi solen ser els missatges que parlen del nostre propi cos, de la situació amorosa, de l’estat anímic i els que només parlen de fites assolides.

4. Fer publicacions de manera constant

En relació amb el punt que acabem de comentar, tan important resulta el contingut de les publicacions com la freqüència amb què les fem. Segurament volem expressar-nos i publicar les nostres idees de tant en tant. Ara bé, si no es para de compartir missatges de manera constant i en diversos moments d’un mateix dia segurament ens trobem davant d’un individu amb un estat emocional que pateix alteracions i amb un nivell baix d’amor propi que vol intentar compensar captant l’atenció de qui pugui.

5. Fer comentaris constants

No només les publicacions constants donen pistes sobre l’estat de l’autoestima d’algú, sinó que els comentaris compulsius també indiquen que alguna cosa falla en l’amor propi d’aquella persona. Si es prova de crear de manera forçada una interacció amb els altres a través de l’escriptura de comentaris molt freqüents, estem davant d’un altre cas d’algú que necessita més atenció.

Facebook
Hi ha gent que no pot parar de comentar-ho tot a Facebook | Facebook

 

6. Crear polèmiques

Els debats encesos, les crítiques i les polèmiques podrien afectar negativament l’autoestima de la gent. Ara bé, també constitueixen una forma d’interactuar: si un individu se sent ignorat i li cal una aprovació externa per sentir-se millor, podria ser que utilitzés aquesta mena d’estratagemes per aconseguir centrar en ell l’atenció dels demés — ja sigui a través d’un suport o de crítiques— en un intent de reafirmar-se amb un possible poder de convocatòria.

7. Fer servir indirectes com les cançons a l’hora de publicar

Moltes vegades, les indirectes es fan servir per intentar provocar una interacció amb el seu destinatari o per causar un interès envers la persona específica o les seves accions. Poden aparèixer —entre altres— amagades darrere de comentaris, publicacions, vídeos, fotografies o cançons, i no sempre compleixen una funció negativa per tocar-li el crostó a algú, sinó que alguns cops també se centren en coses positives com ara enamoraments, vincles emocionals o agraïments, entre altres.

8. No filtrar les amistats

Els individus amb poc amor propi i amb una manca important de confiança en sí mateixos sovint se senten millor si veuen que poden comptar amb moltes amistats. I no només això, sinó que si el volum de contactes de què disposem és significatiu, tindrem més probabilitats que algú es fixi en nosaltres. Sovint, la gent fa una mena de col·lecció d’amistats o contactes i no les filtra: molts acceptem els contactes que ens sol·liciten l’amistat encara que no els coneguem. Això sovint planteja uns riscos innecessaris per a nosaltres, perquè aquests desconeguts poden accedir a molta informació personal nostra.

9. Pujar selfies de manera contínua

Segurament coneixes algú que constantment puja fotos pròpies simplement canviant de postura i/o de roba: n’hi ha que proven de ser seductores, algunes amb roba lleugera i d’altres que volen ressaltar alguna part del cos que els agrada. En general, les comparteixen amb tothom perquè volen que els admirin —quelcom molt freqüent entre persones de qualsevol gènere— i que els escriguin comentaris que els diguin allò que volen sentir i que els ajudin a reforçar el sentiment d’estima des de l’exterior.

10. Fer servir apps que fan tests

També sol ser habitual veure com persones que coneixem fan servir aplicacions que fan tests relacionats amb el grau de coneixement que tenen sobre certs aspectes o, fins i tot, amb les coses que els altres saben sobre elles. A vegades fins i tot elles mateixes creen aquests qüestionaris.

Encara que molta gent només les utilitza per passar l’estona i perquè les troben peculiars, l’ús abusiu d’aquest tipus d’aplicacions també constitueix una prova que l’individu vol dirigir l’atenció dels altres cap a ell mateix —si elabora tests que parlen sobre ell— o que vol demostrar que sap moltes coses sobre algun tema, cosa que podria ajudar-lo a reforçar el seu autoconcepte i autoestima.

 

11. Provar de mostrar una vida que no és real

La gran majoria d’usuaris de les xarxes socials hi proven de mostrar la millor imatge d’ells mateixos. Encara que és quelcom habitual, pot comportar que hi hagi persones amb poc amor propi que creïn una vida fictícia paral·lela a la seva, que no existeix, utilitzant elements falsos en algunes informacions seves o, en alguns casos, en imatges i vídeos que comparteixen.


Comentaris

envia el comentari