Les 11 millors tècniques d’estudi per aprofundir els teus coneixements

Trucs i claus per retenir millor tot allò que has d’aprendre

Esbrina les 11 millors maneres de treure-li tot el suc al temari que et cal estudiar
Esbrina les 11 millors maneres de treure-li tot el suc al temari que et cal estudiar | Pexels

 

Durant els seus anys de formació, els estudiants solen experimentar estrès, ansietat i nervis de manera recurrent.

Molta gent es fa la mateixa pregunta: de quina manera podria estudiar per tal de rendir més a nivell acadèmic? Hi ha alguna tècnica o estratègia a l’hora d’estudiar que em pugui servir d’ajuda?

Estudiar utilitzant tècniques que et faran treure més bones notes

El fet d’aprendre’s de memòria línies i línies de text no resulta gens efectiu. Encara que es tracta d’un mètode d’estudi tradicional, la idea ha quedat desfasada del tot.

Per sort, avui en dia existeixen tècniques que són més modernes i proporcionen resultats més eficients, a banda de ser més entretingudes i dinàmiques. Es tracta d’unes tècniques que milloren la capacitat d’aprenentatge i el rendiment de les persones que les utilitzen.

Tot seguit, et presentem un recull d’aquestes tècniques, onze estratègies que t’ajudaran a estudiar d’una manera més eficient

1. Acostuma’t a subratllar

És la tècnica d’estudi més coneguda i probablement la més senzilla: es basa en destacar la part més rellevant del temari, amb l’ajuda d’un llapis o d’un retolador. D’aquesta manera, separem la informació més rellevant de la que no ho és tant, i no eliminem informació: en fem un resum.

Igualment, tenim l’opció de fer servir colors diversos si ens ve de gust. D’aquesta manera, podrem organitzar millor la nostra lectura. En primer lloc, caldrà que llegim tot el text per copsar-ne el sentit i, després, haurem de destacar les parts més importants per poder seguir, finalment, estudiant el temari.

2. Elabora uns apunts propis

A banda de subratllar el text, una altra tècnica molt habitual consisteix a prendre notes i fer uns apunts nous. Així, resumim el contingut del text extraient-ne les idees més rellevants i prenent notes de tot allò que sigui més important. Tenim la possibilitat de redactar la informació fent servir les nostres paraules, i així ens serà molt més fàcil entendre tot allò que hem escrit. Els apunts es poden redactar a mà o també amb l’ajuda de l’ordinador.

3. Elabora un mapa mental

Fes un mapa mental per tal de resumir i organitzar millor els conceptes que has d’aprendre. Els mapes mentals poden ajudar-nos molt a gestionar més bé el temps invertit en l’aprenentatge i a reforçar de manera eficient dins del nostre cap la solidesa dels conceptes que hem estudiat.

4. Fes dibuixos

El fet d’establir associacions entre determinats dibuixos i conceptes fa que sigui més fàcil memoritzar-los, sobretot per als individus que tenen una memòria visual molt desenvolupada. Pot resultar de gran ajuda per a moltes assignatures, i constitueix una tècnica mnemotècnica molt eficaç. Igualment, aquestes imatges es poden complementar amb un mapa mental per aconseguir que assimilis els conceptes encara millor.

Dibuixar pot ajudar-te molt a retenir determinats conceptes
Dibuixar pot ajudar-te molt a retenir determinats conceptes | Psicología y Mente

 

5. Crea el teu propi fitxer

Les fitxes d’estudi ens poden ajudar en gran mesura a absorbir determinades dades, com ara dates, paraules o xifres. Així, es duu a terme un aprenentatge més dinàmic i fàcil, perquè es poden consultar amb molta facilitat.

6. Recorre a algun mètode mnemotècnic

Les regles mnemotècniques són de gran ajuda per tal de recordar llistes de conceptes. Es tracta d’un mètode basat en l’associació d’un concepte o d’una llista de conceptes a un terme que sigui més familiar i que no ens sigui tan difícil de recordar.

Es poden crear infinitat de regles mnemotècniques, tan variades com individus hi ha al món. Per posar un exemple d’una tècnica d’aquest estil, podríem fer servir el mot inventat «CHON» per tal d’aconseguir recordar quins són els elements químics fonamentals perquè hi hagi vida: el Carboni, l’Hidrogen, l’Oxigen i el Nitrogen.

7. Practica amb l’ajuda d’exercicis

És habitual que entenguem millor la teoria amb l’ajuda de casos pràctics. Es tracta d’un sistema fonamental en determinades matèries com ara la química, la física, la lògica o les matemàtiques i, de manera general, en totes les que tracten amb símbols, problemes o nombres concrets.

D’aquesta manera, és interessant complementar la teoria a mesura que l’anem aprenent, a través de casos pràctics que ens permetin aplicar-la i veure’n el funcionament.

8. Avalua tot allò que has après a través de tests

Després d’haver estudiat, quan creus que ja has après tot allò que et calia, resulta molt interessant dur a terme diversos tests per posar-te a prova. Cada test et permetrà identificar els segments més fluixos dins del teu cap, i així veuràs què et caldria repassar i reforçar.

Igualment, el fet de dur a terme algun test de prova o —encara millor— de fer algun examen de prova que intercanviem amb un company que estudiï el mateix ens permetrà adonar-nos de tot allò que havíem obviat i que ens caldrà tornar a mirar. Així doncs, elaborar tests i exàmens de prova que intercanviem amb algú altre pot ser un mètode final excel·lent per repassar abans d’un examen de debò.

9. Treu profit de les pluges d’idees

Existeix la possibilitat de dur a terme aquesta tècnica tan divertida amb més gent. La pluja d’idees o «brainstorming», que literalment significa «reunió creativa», es basa en reunir un grup de gent que estudia o treballa en un mateix camp per tal d’aportar idees i punts relacionats amb un àmbit en particular.

Resulta molt útil per tal de dur a terme un treball amb més gent, i així podem considerar qualsevol perspectiva que hi hagi. Ara bé, també pot funcionar molt bé a l’hora de preparar un examen, per intercanviar els rols d’examinat i examinador, sobretot si es tracta d’una prova oral. Sigui com sigui, el fet de fer servir un mapa mental, tal com hem indicat més amunt, resulta molt interessant per tal d’estructurar i organitzar més bé les nostres idees.

10. Concebre un pla per organitzar-se l’estudi

Finalment, resulta essencial organitzar-se mitjançant un pla d’estudi. Sovint, hi ha un gran nombre d’estudiants que no ho tenen en compte i que acaben cometent un gran error. 

Elaborar un calendari d’estudi que contempli els objectius que ens hem fixat en un primer moment i la manera en què volem organitzar el nostre temps. Es tracta, de fet, d’una manera d’administrar-se. Igual que un alpinista no puja l’Everest en una sola etapa, t’has de marcar uns camps base i fixar uns objectius determinats per tal d’aconseguir arribar finalment a la teva meta. És el començament —i el truc essencial— perquè les coses ens vagin bé en la matèria que sigui.

11. Com podem dur a terme un entrenament per al nostre cervell?

Si tens ganes de treure-li encara més suc a la mnemotècnia i a l’habilitat que tens per tal d’optimitzar el temps que dediques a estudiar, pots fer un cop d’ull a aquest articleI que tinguis molta sort a l’hora de fer els exàmens!


Comentaris

envia el comentari